DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Hírösszefoglaló

Bearman beugrik, döntés előtt az Audi – pénteki F1-es hírek

Horner szerint Newey-val is szenvednének, Steiner Norrist kritizálta, Colapinto még sosem érzett olyan fájdalmat, mint Monzában: a nap hírei.

Kezdjük a legfontosabb bejelentéssel, amelyre persze számíthattunk: Oliver Bearman ül az egy futamra eltiltott Kevin Magnussen autójába a jövő hétvégi F1-es Azerbajdzsáni Nagydíjon. A britnek ez lesz a második helyettesítése idén, hiszen Dzsiddában pedig a Ferrarihoz ugrott be Carlos Sainz vakbélműtétje miatt.

f1-bearman-haas



Nem gondolja, hogy Adrian Newey távozása miatt esett vissza a Red Bull teljesítménye – erről beszélt Christian Horner, az energiaitalosok csapatfőnöke. A brit szerint a problémák még akkor kezdődtek, amikor Newey is a csapatnál volt, az általa elképzelt fejlesztések nem működtek később, úgyhogy szerinte nincs összefüggés aközött, hogy elvesztették a mérnökzsenit, és hogy a pályán is elfogyott az előnyük.

Newey-t elvesztette a Red Bull, Gianpiero Lambiasét viszont nem fogja, pedig olasz sajtóhírek szerint a Ferrari megpróbálta átcsábítani Max Verstappen versenymérnökét.

Newey-ról beszélt Fernando Alonso is, akinek csapatához, az Aston Martinhoz igazolhat a tervező a hírek szerint: „Nos, ez egyrészt szerintem még mindig csak pletyka, és szerintem nem csak egy ember dolga, hogy rendbe hozza a dolgokat, szóval inkább arról van szó, ami most van, és amit produkálunk. Meg kell értenünk, mi az, ami jó irányba megy, mi az, ami rossz irányba, és megpróbálni jobban felkészülni 2025-re.”

Gyors döntést szeretne hozni a Saubernél a pilóták kapcsán Mattia Binotto, pedig Audi F1-es projektjének vezére szerint egyelőre még azt sem tudják, hogy milyen pilótát keressenek Nico Hülkenberg mellé – a nyilatkozata ide kattintva olvasható.

A Sauber/Audi egyelőre üresen álló ülésének kérdéséről beszélgettünk a Formula Podcast friss adásában, amelyben hat jelöltet vettünk sorra:

 

Günther Steiner, a Haas korábbi csapatfőnökének véleménye szerint Lando Norrisnak keményebben kellene versenyeznie, ha világbajnoki címet szeretne nyerni.

Helmut Marko azt állítja, hogy Toto Wolff vétózta meg, hogy Mercedes-motort kapjon a Red Bull: szerint annak idején már kezet fogtak Niki Laudával, de a rivális csapat főnöke közbeszólt – így kerültek végül a Hondához.

Elégedettek a Mercedesnél Andrea Kimi Antonelli múlt heti szabadedzéses F1-es debütálásával  a Parabolicában történt baleset ellenére, de azért a Mercedes elbeszélget vele arról, hogyan álljon egy F1-es hétvégéhez a következő pénteki szereplése előtt – Andrew Shovlin szavai itt olvashatók.

Yuki Tsunoda elmondta: továbbra is a Red Bull nagycsapatánál szeretne versenyezni az  F1-ben, de ha más kérője akadna – ahogy akadt idén is –, nyitott lehet a váltásra.

f1-tsunoda-visarb-monza-1

„Furcsa volt, de ami engem illet, normál munkának fogtam fel. Nem gondoltam másképp rá, mint hogy végső soron csak beülök az autóba és a lehető leggyorsabb fogom vezetni. Nem számít, ki van mellettem” – ezt Jack Doohan nyilatkozta a Mick Schumacherrel közösen teljesített Alpine-tesztről, amelyet sokan „szétlövésként” állítottak be, mielőtt az ausztrált választották a franciák.

Franco Colapinto sosem érzett még olyan fájdalmat, mint az F1-es autóban – az argentin újonc monzai rádiózásáról itt írtunk.

Végezetül egy kis MotoGP, ahol elkezdődött a San Marinó-i Nagydíj hétvégéje Misanóban: a péntek délutáni edzésen az aragóniai ütközése okán fájdalomcsillapítókkal versenyző Francesco Bagnaia volt a leggyorsabb, megelőzve Marc Marquezt és Jorge Martint.

Közben pedig az is hivatalossá vált, hogy rajthoz áll a jövő hétvégi Bol d’Oron a vadonatúj magyar motoros csapat, a Hungarian Endurance Racing Team by Moto-Jungle Racing, amelynek négy versenyzője Sebestyén Péter, Kovács Bálint, Görbe Soma és Számadó Máté lesznek a legendás 24 óráson – részletek itt, további MotoGP-s és motorsportos hírek és érdekességek pedig a Formula MotoGP Facebook-csoportunkban!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: