DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
Hírösszefoglaló

Verstappen, Norris és Vowles is üzent – vasárnapi F1-es hírek

Házon belül pótolják Wheatley-t, nem kizárt Sargeant évközi lecserélése, Martin újra vezet a MotoGP-ben, drámai Ogier-siker a WRC-ben: a nap hírei.

Kezdjük azzal vasárnapi hírösszefoglalónkat, hogy a Red Bull házon belül fogja pótolni az Audihoz távozó sportigazgatóját, Jonathan Wheatley-t: „Ez lehetőséget ad arra, hogy másokat előléptessünk a csapaton belül” – fogalmazott Christian Horner, az energiaitalosok F1-es csapatvezetője. A hírek szerint Max Verstappen versenymérnökét, Gianpiero Lambiasét is előléptethetik – részletek itt.

f1-verstappen-redbull-spa



Ha már Verstappen: a Red Bull saját podcastjában beszélt arról a háromszoros világbajnok a legkedvesebb emlékei kapcsán, hogy a második családjának érzi az alakulatot. „Igazán saját magam lehetek itt, és ez is rendkívül fontos számomra” – mondta el a holland, amit egyfajta üzenetnek is lehet értelmezni az esetleges távozásáról szóló pletykák kapcsán.

Üzent legközelebbi üldözője, Lando Norris is, méghozzá azoknak, akik néhány hónapja kritizálták amiatt, mert a McLarennel kötött hosszú távú szerződésével bezárta a kapukat maga előtt más nagycsapatok felé. „Sokan voltak, akik nem értettek egyet vele vagy azt gondolták, hogy ostobaság ilyet csinálni, szóval jó érzés bebizonyítani néhányuknak, hogy tévedtek. Nem én mutattam meg nekik, hogy tévednek, hanem a csapat” – fogalmazott a brit.

A McLaren kapcsán amúgy két korábbi pilótájuk, Daniel Ricciardo és Carlos Sainz is elismerte: nem számítottak rá, hogy volt munkaadójuk ilyen hamar az abszolút élmezőnyben találja magát az F1-ben – a nyilatkozataik itt olvashatók.

f1-sargeant-williams-1

A Williams F1-es csapatfőnöke, James Vowles pedig Logan Sargeantnek küldött kvázi üzenetet azzal, hogy bár hangsúlyozta, hogy továbbra is maximálisan támogatják az idény végén már biztosan távozó amerikait, folyamatosan „ki kell érdemelnie” a helyét a csapatban – azaz Vowles nem zárt ki akár egy szezonközi lecserélését sem…

Ilyesmire valószínűleg nem fog sor kerülni az Alpine-nál, a leköszönő csapatfőnök, Bruno Famin szerint ugyanis valójában jobb a kapcsolat Esteban Oconnal, amióta eldőlt, hogy év végén otthagyja őket – de azt ő is elismerte, hogy a monacói ütközés Pierre Gaslyval volt a „jéghegy látható csúcsa”, amely annak volt a bizonyítéka, hogy itt az ideje a szakításnak.

És ha már csapatfőnököket idéztünk, eggyel interjút is készítettünk: a Mercedest irányító Toto Wolff beszélt többek között az Ezüst Nyilak erősségéről és gyengeségeiről, James Allison visszatéréséről és a Hamilton-Rosberg páros kezeléséről is – az interjú itt olvasható.

2024-f1-hungary-saturday-toto-35

Kevin Magnussen eközben elégedett a Haas eddigi teljesítményével: szerinte meglepetés volt, hogy nem utolsóként kezdték az idényt, és az istálló történetében először a fejlesztéseik is működnek.

Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója nemrég elárulta, hogy Sebastian Vettel többször megkereste őket a visszavonulása óta, most pedig azt is elmondta, miért nem térhet náluk vissza: „Sebastian már most két évet kihagyott. Igen, Hülkenberg még tovább távol volt, de ő nem egy négyszeres világbajnok, ő még éhesebb. És legyünk őszinték: Sebastian Max mellett a Red Bullban? Nem akartam ezt megtenni vele.”

De vajon van-e esélye egy másik németnek, Mick Schumachernek a visszatérésre? Maga a pilóta nem akar letenni az F1-ről: „Sok csapaton nincs olyan nyomás, hogy most azonnal kelljen dönteni, ami miatt persze én is egy kicsit a levegőben lógok. Az F1 természetesen mindig elsőbbséget élvez mindenben, amit csinálok, szóval amíg ez a lehetőség be nem zárul teljesen számomra, addig kivárok és erre koncentrálok.”

 

Éllovasváltás a MotoGP-ben, drámai Ogier-győzelem a WRC-ben

motogp-podium-brit-v2

A Formula-1 ugyan nyári szüneten, de több széria is versenyzett ma és a hétvégén. A MotoGP-sek például Silverstone-ban, ahol Enea Bastianini a tegnapi sprint után a vasárnapi Brit Nagydíjat is megnyerte: ezúttal az utolsó előtti körben előzte meg Jorge Martint – aki viszont a második helyével is visszavette az első helyet a világbajnoki összetettben Francesco Bagnaiától! Összefoglaló és eredmények itt.

A WRC-ben a Finn Ralira került sor a napokban, és még a vasárnap is tartogatott drámát az amúgy is sok balesetet hozó verseny. A hazai viadalát magabiztosan vezető Kalle Rovanpera ugyanis az utolsó előtti szakaszon borult és esett ki, így toyotás csapattársa, Sebastien Ogier diadalmaskodott, idén már harmadszor.

wrc-ogier

A francia ezzel feljött a vb-tabella második helyére az előnyét a finnországi második helyével növelő Thierry Neuville mögé, miután Ott Tanak már pénteken, míg Elfyn Evans szintén ma délelőtt bukott – a részszezont futó Ogier viszont ennek ellenére sem érzi magában a vágyat arra, hogy a címért hajtson, mivel szerinte a pontrendszer „egy vicc” és csökkenti a világbajnokság értékét.

Végezetül ami pedig a TCR World Tour uruguayi állomását illeti: Michelisz Norbert az első futamon koccanások és küzdelmes verseny után ötödikként futott be, ám ez egy büntetés révén negyedik hellyé változott, míg a problémás rajtot és piros zászlót hozó fordított rajtrácsos második versenyen ugyancsak ötödik helyen intették le. Ezzel pedig a Hyundai magyarja összességében még növelte is összetettbeli előnyét. A győzelmeket Yann Ehrlacler és Thed Björk húzta be – bővebben a futamok teljes videójával együtt itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: