DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 9. hétfő
F1

„Monaco volt a jéghegy csúcsa” – Famin Oconról

Az Alpine leköszönő F1-es főnöke szerint ott vált láthatóvá, hogy jobb, ha elválnak az útjaik Oconnal – de azóta még jobb is lett a kapcsolatuk.

Esteban Ocon a 2024-es évad végén távozik az Alpine-tól, jövőre pedig immár a Haas versenyzője lesz az újonc Oliver Bearman oldalán. Az enstone-i istállóval való szakítását nem sokkal azt követően tették hivatalossá, hogy az F1-es Monacói Nagydíj első körében ütközött csapattársával, Pierre Gaslyval, kis híján mindkettejük ütközését okozva – a felek azonban váltig állították, hogy a döntésnek nem volt köze ahhoz az incidenshez.

Bruno Famin, az Alpine leköszönő Formula-1-es csapatfőnöke, akinek a helyét Oliver Oakes veszi át, a Beyond the Grid podcast adásában beszélt az Oconnal való szakításról:

f1-ocon-alpine-1



„Azt hiszem, itt volt az ideje. Úgy gondolom, mindkét fél számára ez volt a megfelelő pillanat a szakításra. Nagyon örülök annak, hogy jó kapcsolatban válunk el. Nincsenek összezörrenések, nincsenek problémák…”

Persze nem kerülhette ki Famin a monacói incidenst: „Monaco volt a jéghegy csúcsa, ami látható volt. Az volt a bizonyítéka annak, hogy itt az ideje mindkét fél számára a váltásnak” – fogalmazott a csapatvezető.

„Dinamikára van szükség a csapatban, változtatni kell, be kell hozni új módokat, új ötleteket. Egy új versenyző hozhat be új dolgokat. És ugyanez igaz rá is: egy másik környezet lehetővé teheti számára, hogy javítson bizonyos dolgokon.”

„Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ez mindenkinek jó lesz, beleértve őt is. Igazából ez kicsit paradoxon, de amióta úgy döntöttünk, hogy elválnak az útjaink, talán nyugodtabbá is vált a kapcsolatunk.”

f1-ocon-alpine-2

Nem volt durva a beszélgetése Oconnal

Famin azon a bizonyos monacói vasárnapon meglehetősen ingerülten nyilatkozott a sajtónak, „azonnali következményeket” emlegetve, néhányan pedig az Oconnal folytatott heves beszélgetését is látták. A franciák távozó főnöke szerint azonban nem volt feszült a beszélgetés:

„Szerintem szükségtelen durvának lenni. Természetesen volt egy beszélgetésünk Estebannal Monaco után. Ahogy tavaly is volt velük Japán után, ahol a pozíciócserés ügyünk volt. Számomra az a módja ennek, hogy elmondjuk, mi jó, mi nem jó, mik a fontos dolgok, de szükségtelen hevesnek lenni.”

„Említetted, hogy idegesnek láttál. Általában nem kell semmit hozzátennem, látják az arcomon, hogy örülök vagy sem. És ez elég. Azt követően meg kellett beszélnünk, mi történt, hogy biztosan ne forduljon elő még egyszer.”

Az Alpine amúgy egyelőre nem jelentette be Ocon utódját, de a Formula.hu információi szerint gyakorlatilag eldőlt már, hogy az akadémistájuk, Jack Doohan érkezik majd a helyére Gasly mellé 2025-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: