DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

Doohan az F1-es Alpine-szerződés kapujában?

Úgy hírlik, hamar megtalálja a B opciót a francia alakulat azok után, hogy Sainz végül a Williamsre szavazott.

Komoly átalakulások zajlanak az Alpine-nál, amióta Flavio Briatore megérkezett az alakulathoz Luca de Meo Renault-vezérigazgató tanácsadójaként. Szerdán bejelentették, hogy Oliver Oakes váltja a csapatfőnöki poszton Bruno Famint, aki pedig még Spában árulta el, hogy a Formula.hu korábbi értesüléseinek megfelelően alighanem bezárják a saját motorprojektet (információink szerint a Mercedes erőforrásaival folytathatják majd a franciák).

Szintén Briatore volt az, aki megpróbálta Carlos Sainzot is magukhoz csábítani a Haashoz távozó Esteban Ocon helyére. Ám hiába győzködte a spanyolt még Pierre Gasly is, a háromszoros F1-es nagydíjgyőztes végül az Alpine – és az Audi – ajánlata helyett a Williamsét fogadta el.

f1-doohan-alpine-2



Így viszont másik pilótát kell keresnie Gasly mellé az enstone-i istállónak. Még a Sainz-megkeresés előtt is már a saját teszt- és tartalékpilótájuk, Jack Doohan tűnt a befutónak, és mi is arról írtunk délelőtt, hogy ő válhat ismét a favorittá – most pedig a Motorsport.com szaklap arról számolt be, hogy értesüléseik szerint bár aláírásra még nem került sor, ez csak formalitás és idő kérdése.

Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, Doohan több szempontból is logikus választás lenne az Alpine számára, hiszen 2022 óta az akadémistáik közé tartozik, így jól ismerik őt. Az ausztrál pilóta gyakran tesztel a különítmény akadémiai programjának keretein belül – a napokban például Spában vezet a Pirelli tesztjén –, többször kapott már lehetőséget első szabadedzésen is, emellett hétvégéről hétvégére szimulátoros munkával támogatja a versenycsapatot és az alakulaton belül is közkedveltnek számít.

f1-doohan-alpine-1

Ha pedig mindez nem lenne elég, Doohan korábban versenyzett a Hitech kötelékében a junior kategóriában, így a ma bejelentett új csapatfőnök, Oakes személyesen is jól ismeri őt. Az előléptetése egyúttal annak is az igazolása lehetne, hogy jó döntés volt Doohant felvenni az Alpine Akadémiára azok után, hogy az ausztrál évekig a Red Bull kötelékeiben nevelkedett.

Amennyiben Doohan valóban az Alpine versenyzője lesz, az azt is eredményezheti, hogy 2025-ben az idei nulla után akár három újoncot is köszönthetünk az F1-es mezőnyben, hiszen Oliver Bearmant már bejelentette a Haas, míg a Mercedesnél Andrea Kimi Antonelli tűnik a befutónak a Ferrarihoz igazoló Lewis Hamilton helyére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: