DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 9. hétfő
F1

Ricciardót meglepte a McLaren F1-es felemelkedése

A wokingiak két korábbi F1-es versenyzője is elismerte: nem feltétlenül számítottak rá, hogy ilyen gyorsan a mezőny elején találja magát egykori csapatuk.

Alig másfél évvel ezelőtt a sereghajtók között kezdte meg a 2023-as Formula-1-es szezont a McLaren. Tavaly év közben aztán nagyot léptek előre, a nyár közepi fejlesztéseikkel sokszor váltak a Red Bull legközelebbi üldözőivé.

Az idei év nyitányán a Ferrari újra egyértelműen eléjük került, de a Miami Nagydíj óta folyamatosan roppant erős formát mutatnak a wokingiak – olyannyira, hogy a versenyek többségében már gyorsabbnak tűnik az MCL38-as az RB20-asnál is, a konstruktőri vb-cím pedig elérhető közelségbe került számukra.

f1-mclaren-1



Daniel Ricciardo két évet húzott le a McLarennél, és bár egy futamot ő is nyert, abban az időszakban még korántsem volt annyira erős a csapat, mint most. Így amikor az ausztrált arról kérdezték, számított-e volt munkaadója felemelkedésére, így felelt:

„Nyilván az ott töltött időm nagyobb részében inkább szenvedtünk vagy kihívásokkal szembesültünk. Szóval megjósoltam-e ezt? Nem fogom azt mondani, hogy igen, mert nem hiszem, hogy így lett volna. Úgyhogy ilyen szempontból némileg meglepetés, hogy két év vagy kevesebb mint két év alatt valószínűleg jelenleg a mezőny leggyorsabb csomagjává váltak.”

„De nem is tekintek úgy erre, hogy ’ó, bárcsak nekem is meglett volna ez!’. Ilyen ez a sport. Bárki is teljesít jól vagy ér el ekkora előrelépést ilyen rövid idő alatt ebben a sportban, az dicséretet érdemel” – idézi Ricciardót a MotorsportWeek.com szakoldal.

f1-mclaren-2

Sainz: Megfelelő emberek megfelelő időben

A most a Ferrarit, jövőre pedig már a Williamst erősítő Carlos Sainz még Ricciardo előtt töltött el két évet a McLarennél – a spanyol így vélekedett a rivális istálló szerepléséről:

„Igen, nem mondanám, hogy megjósoltam volna. Úgy vélem, amikor négy éve elhagytam a McLarent, úgy éreztem, hogy jó irányba halad a csapat, jó volt ott lenni, élveztem az ott töltött időt. Úgyhogy amikor távoztam, úgy éreztem, inkább idő kérdése a dolog: két, négy vagy hat évbe telhet nekik, hogy újra az a McLaren legyenek, amit ismerünk és amely annyi sikert ért el a történelemben.”

„De úgy érzem, a megfelelő emberek vezették a megfelelő időben a csapatot újra a mezőny eleje felé. És igen, három-négy évbe telt azután, hogy eljöttem. És szerintem különösen tavaly mutatták az igazi erőt és akkor tették meg rövid idő alatt a nagyon nagy lépéseket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: