DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 9. hétfő
F1

Házon belül pótolja Wheatley-t a Red Bull

„Ez lehetőséget ad arra, hogy másokat előléptessünk a csapaton belül” – fogalmazott Christian Horner, az energiaitalosok F1-es csapatvezetője.

Néhány napja jelentette be a Red Bull, hogy a 2024-es szezon végén távozik a posztjáról a korábban csapatmenedzserként, egy ideje sportigazgatóként tevékenykedő Jonathan Wheatley-t, aki „legkésőbb 2025 júliusától” a Sauber gyári partnereként érkező Audi Formula-1-es csapatfőnöke lesz.

Wheatley a szintén nemrég kinevezett Mattia Binottóval alkot majd páros vezetőséget az Audinál: Binotto felügyeli a gyárban zajló folyamatokat és a technikai részleget, míg Wheatley az F1-es nagydíjhétvégéken koordinálja a versenytevékenységeket csapatfőnökként.

audi-wheatley-2



Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy a Red Bullnál kivel pótolják a szakembert. Az eddigi kommunikáció alapján azonban egyértelmű, hogy mint azt Adrian Newey néhány hónappal korábbi távozása alkalmával is hangsúlyozták: házon belül kívánják megoldani a kérdést.

„A Red Bull Racing komoly erővel és mélységgel rendelkezik, és ez lehetőséget ad arra, hogy másokat előléptessünk a csapaton belül. A következő hetekben bejelentjük az új csapatstruktúrát” – fogalmazott Christian Horner, az energiaitalosok F1-es csapatfőnöke a néhány nappal korábbi közleményben.

Hornerék már Newey elvesztésekor is hangsúlyozták, hogy évek óta felkészültek arra az esetre, ha esetleg a legfontosabb szakemberek és felsővezetők távoznának, folyamatosan nevelik mérnöki szinten is a tehetségeket.

audi-wheatley-3

Newey esetében Pierre Wache technikai igazgató nem sokkal azután állapodott meg a folytatásról a Red Bull-lal, hogy a 65 éves tervezőzseni távozása hivatalossá vált, és a Motorsport.com úgy tudja, hogy mint arra Horner is utalt: a csapaton belül léptetnek elő valakit.

Az említett szaklap szerint elképzelhető, hogy megosztják majd Wheatley feladatköreit. A portál szerint egy lehetséges forgatókönyv, hogy Gianpiero Lambiasét léptetik majd elő, aki amellett, hogy Max Verstappen versenymérnöke, már jelenleg is a versenymérnöki részleg feje. Emellett lehet, hogy egy másik szakembert is előléptetnek csapatmenedzserré, aki például az FIA-val való kommunikációért felel majd.

Az biztos, hogy a Red Bullt nem érhette váratlanul Wheatley átigazolása, hiszen már a Horner-botrány februári kirobbanása alkalmával lehetett olyan hangokat hallani, hogy akár a csapatfőnöki posztot is átvenné, és eleve ismertek voltak az ilyen irányú ambíciói.

Az elmúlt napok-hetek csapatvezetői mozgásairól a Formula Podcast legfrissebb adásában is részletesen beszélgetett Gellérfi Gergő és utazó tudósítónk, Mészáros Sándor:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: