DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 7. szombat
Hírösszefoglaló

Közel az Alpine–Mercedes, a Red Bull beismerte a hibát – hétfői F1-es hírek

Egy balhés Magyar Nagydíj visszhangja: Norris magyarázkodik, Hamilton Verstappenre mutogat, az Aston Martinnál is volt egy csapatutasítás, Ricciardo is kikelt csapata ellen.

Vasárnap, a Magyar Nagydíjat követően sejthettük, hogy a futamhoz kapcsolódó hírekből bőven kijut még hétfőre is. A verseny fő történetszálairól ma is volt mit írni: ide tartozik a McLaren csapatutasítása, Verstappen kirohanása a Red Bull irányába vagy a holland ütközése Hamiltonnal – mindegyik témában hoztunk további részleteket. De olyan új sztorik is előjöttek, amelyek vasárnap este az előbbiek miatt háttérbe szorultak: kiderült, az Aston Martin és a VCARB háza táján sem alakult minden zökkenőmentesen, a Formula.hu pedig az Alpine és a Mercedes szövetségéről hallott a Hungaroring paddockjában.



Eszerint egy komoly lépéssel közelebb került saját motorprogramja lezárásához és a Mercedes-erőforrásokhoz az Alpine – egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a hétvégi Belga Nagydíjon hivatalos megerősítés is érkezik arról, hogy a felek összefognak és 2026-tól elindul az együttműködés. Részletek Mészáros Sándortól.

Ezért hívta a McLaren előbb Norrist

A legtöbb mai hír természetesen a McLarenről és a csapatutasítás előzményeiről, körülményeiről szólt. Feldolgoztuk a 20 körön keresztül zajló rádiós drámát a két pilóta és mérnökeik között: mutatjuk, hogyan alakult a kommunikáció a McLaren frekvenciáján.

Norris állítja: az utolsó körben mindenképp el akarta engedni Piastrit. Csak az álláspontját ismertette a csapattal a rádión, de nem állt szándékában kiszúrni az ausztrállal. Azt is elmondta, melyik üzenet győzte meg arról, hogy mégse várjon a legvégéig. Részletek.

Andrea Stella elmagyarázta annak a taktikai döntésnek a miértjét, ami a belső drámához és csapatutasításhoz vezetett az F1-es Magyar Nagydíjon. Miért Norrist hívták ki hamarabb a kerékcserére?

A Red Bull elismerte a stratégiai hibát

Helmut Marko a csapat nevében magukra vállalta a felelősséget a hollandot felbosszantó döntésekért. Elmondta: a címvédő nincs hozzászokva a mostani helyzethez. Így hangzott a tanácsadó nyilatkozata, amellyel felmentette a futamot végigdühöngő világbajnokot.

Marko állítja: Verstappen feszült lelkiállapotának nem volt ahhoz köze, hogy a futamot megelőzően a holland hajnali háromig volt ébren egy újabb szimulátorversenyen való részvétel miatt. Erről bővebben itt.

Hamilton: Verstappen irányából ered az ellenségeskedés

Továbbra is versenybalesetnek tartja az ütközésüket a Mercedes pilótája, és szerinte emiatt nem lenne szükség viszályra, de a holland oldaláról ez mindig is meglesz az irányába.

„Úgy éreztem, ez egy versenybaleset volt, és könnyű ilyen hibákat elkövetni. És ezért nem érzem úgy, hogy emiatt bármiféle ellenségeskedésnek kellene lennie. De természetesen az ő oldaláról mindig is lesz” – fogalmazott Hamilton, odaszúrva egyet a régi ellenlábasnak.

Stroll megszegte a csapatutasítást, Ricciardo is megharagudott csapatára

Nem csupán a McLarennél, az Aston Martinnál is volt egy helycsere és csapatutasítás, itt azonban megtörtént a blama, amit a győztes csapat megúszott: Lance Stroll nem adta vissza a pozíciót Fernando Alonsónak. A hajrában azzal a feltétellel cserélte meg a csapat Strollt és Alonsót, hogy a spanyol visszakapja helyét, ha a kanadai nem tud előzni. A mérnök felszólítására már nem jött válasz. Részletek.

Daniel Ricciardo Verstappenhez hasonlóan csapata stratégiája miatt forrongott. Nem érti az ausztrál, miért álltak ki korán a lágy gumin startolókkal együtt a bokszba az F1-es Magyar Nagydíjon. Az is bosszantotta, hogy a csapat nem kért elnézést.

Új erősorrend, bizonytalan Antonelli és shoey

Egyéb hírek a Magyar Nagydíjról. Megtörtént a trónfosztás az F1-ben Toto Wolff szerint: már nem a Red Bullhoz méri magát mindenki. A Mercedes célja a konstruktőri harmadik hely, azaz a Ferrari legyőzése. Ezt mondta az osztrák csapatfőnök.

Őszinte szavak a Mercedes jelöltjétől: Andrea Kimi Antonelli hungaroringi győzelme ellenére is úgy érzi, még mindig sokat hibázik az F2-ben és van miben fejlődnie. Nem biztos benne, hogy jelenleg készen áll a Formula-1-re.

Hiába ausztrál, Oscar Piastri nem ünnepelt „cipőzéssel” a Hungaroring dobogóján, és elmondta: a shoey-t meghagyná Daniel Ricciardónak, ő kitalálna valami újat.

A Magyar Nagydíj és az azt megelőző napok eseményeit értékeltük a Pitwall hétfő esti adásában. Max Verstappen nem tudta visszafogni magát, lezajlott a Magyar Nagydíj, bejelentett a Haas, panaszkodott a Red Bull, az Aston Martinhoz mehet Adrian Newey, kamerákkal támad az FIA:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: