DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Marko elismerte: hibáztak Verstappen stratégiájával

A Red Bull F1-es tanácsadója a csapat nevében magukra vállalta a felelősséget a hollandot felbosszantó döntésekért. Elmondta: a címvédő nincs hozzászokva a mostani helyzethez.

Meglehetősen kritikusan nyilatkozott a Red Bull stratégiájáról a Formula-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamát követően a mindössze ötödik helyen célba érő Max Verstappen.

A már a verseny során a rádióban is sokat idegeskedő (egy ponton úgy fogalmazott, hogy „bámulatos, ahogy hagyjuk, hogy elénk vágjanak, és tönkreb*sszák a versenyünket”) pilóta szerint a csapat valószínűleg rosszul mérte, mennyire nehéz előzni a hungaroringi hőségben akkor is, ha az eltolt bokszkiállások révén frissebb gumival üldözheti az előtte haladókat.

f1-verstappen-redbull-hun-pit



Ezt a futamot követően az energiaitalosok F1-es sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko is elismerte az ORF kamerái előtt: „Világos, hogy ez teljes mértékben a csapat hibája. Minden szimulációnk más különbséget mutatott az előzési manőverekhez. De teljesen rosszul mértük fel ezt, a Mercedes pedig előnyt kovácsolt belőle.”

„Még nem találkoztam Maxszal, de rövidesen fogok. Tudatosan elfogadtuk a frusztrációját, mert úgy gondoltuk, később gyorsabbak leszünk a frissebb gumikon. Ha ismered Verstappent, tudod, hogy ez benne van. De persze nem szükséges ezt a csapatrádióban kifejteni.”

„Végül nem az volt a helyzet, amit vártunk, és nem tudtuk megelőzni Hamiltont. Ez a mi hibánk, ahogy az is, hogy milyen pozícióban tért vissza Max a pályára az első bokszkiállása után. Elismerjük, hogy hibáztunk. Durva hiba volt az előzési lehetőségek felmérése kapcsán.”

 

Nem férnek bele az ilyen hibák

f1-verstappen-redbull-hun-2_1

A McLaren a kettős győzelmével jelentősen közelített a konstruktőri vb-értékelésben a Red Bullra – jelenleg 51 pont a távolság közöttük –, amelynek a hungaroringi fejlesztési csomagja sem volt elegendő ahhoz, hogy visszaverje az egyre erősebb wokingiakat.

Marko szerint jókor fog jönni a nyári szünet számukra, és azt is elismerte, hogy elszoktak az intenzív harcoktól: „Sürgősen szükségünk van rá” – utalt a szakember a pihenőre. „Az első három futamon azt gondoltuk, hasonló szezonunk lehet, mint tavaly, aztán viszont hirtelen jött a fordulat.”

„Max nem szokott hozzá ehhez, és mi sem vagyunk eléggé hozzászokva ahhoz, hogy keményen meg kell küzdenünk a riválisokkal. Ez persze jobbá teszi a versenyt a szurkolók és az újságírók számára, de nekünk el kell viselnünk és úrrá kell lennünk ezen a helyzeten.”

„Még mindig vezetjük mindkét bajnokságot. Még mindig sok verseny van hátra, szóval nem szabad úgy tennünk, hogy minden elveszett lenne. De abszolút nem engedhetjük meg maguknak az apró és könnyelmű hibákat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: