DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Hírösszefoglaló

Döntött a Pirelli, Leclerc kockáztatna – pénteki hírek

Fontos módosítást jelentett be az olasz gyártó, kockázatot vállalna a Ferrari monacói pilótája, az IndyCar elnök-vezérigazgatója pedig kiakadt az F1-re. Ezek voltak május 12-e legfontosabb hírei.

F1

Kezdjük a legfontosabb hírrel, ami a Formula-1 gumibeszállítója részéről érkezett. A Pirelli hivatalosan is megerősítette, hogy új slick, azaz száraz pályás abroncsokat vethet be a júliusi Brit Nagydíjtól kezdődően. Az ok abban keresendő, hogy a csapatok folyamatos fejlesztései révén a 2023-as autók a vártnál nagyobb mértékben gyorsultak és nőtt a teljesítményük, ez pedig értelemszerűen a gumikra is nagyobb terhelést ró. Erre az FIA is engedélyt adott. A részletek itt.



Sok kritikát kap a hibáiért a Ferrari monacói F1-es pilótája, de szerinte egyszerűen rizikóznia kell a Q3-ban, ha eredményt akar elérni. Charles Leclerc kifejtette, miben kellene változtatnia még az idei szezonban, nyilatkozatát pedig ide kattintva lehet elérni.

Csak néhány kanyar döntött Verstappen és Perez között Christian Horner szerint. A Red Bull csapatfőnöke elárulta, miben volt jobb a kétszeres világbajnok csapattársánál Miamiban. Minden további itt.

Bár még nagyon a szezon elején vagyunk, létezik olyan ember is, aki már most odaadná a vb-címet Max Verstappennek. Flavio Briattore ki is fejtette, hogy miért gondolja lefutottnak az idei bajnokságot. Sergio Perezt is megdicsérte viszont valaki, egészen pontosan Helmut Marko, aki elmondta, versenyzőik szabadon harcolhatnak, a mexikóival pedig nagyon elégedettek.

Bár megjelentek olyan hírek, miszerint Nyck de Vries akár már a szezon közben távozhat gyenge teljesítménye miatt és Daniel Ricciardo válthatja, a legújabb sajtóhírek szerint egészen más a helyzet, Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke pedig igyekezett megvédeni pilótáját.

Újabb vélemény érkezett a DRS-zónák változtatásával kapcsolatban, ezúttal George Russell részéről. A Mercedes brit versenyzője szerint az előzések inkább legyenek túl könnyűek, mint fordítva. További részletekért ide kell kattintania kedves olvasóinknak.

Komolyan megdicsérte korábbi csapattársát Valtteri Bottas. A finn szerint még mindig Lewis Hamilton számít a legjobbnak a mezőnyben. Azt is elmondta, mi teszi nehezen legyőzhetővé a hétszeres világbajnokot. Nyilatkozata itt található.

Sokan felkaphatták a fejüket, amikor a múlt hétvégi F1-es Miami Nagydíj előtti új versenyzőbemutató elején a pilótákat felkonferáló rapper, LL Cool J azt a kifejezést használta a futamra, hogy „A Versenyzés Legnagyobb Látványossága” (angolul Greatest Spectacle in Racing). Ez a legendás Indy 500 szlogenje, ami védett, így engedély nélkül nem is használhatja azt a Formula-1 vagy bármely más széria. Az IndyCar elnök-vezérigazgatója, Mark Miles nem is vette jó néven a dolgot

A jövőről beszélt az Alpine és a Williams szakembere is. Előbbi esetében a csapatfőnök, Otmar Szafnauer mondta el, hogy két fontos beruházás is zajlik jelenleg Enstone-ban, míg a grove-i alakulat felől James Vowles vallotta meg őszintén, hogy nem várnak kiugró eredményeket a következő néhány futamon.

MotoGP

Szokás szerint két pénteki edzéssel vette kezdetét a királykategória programja Le Mans-ban, a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetének 1000. nagydíján. A tréningeken a KTM gyári csapatának versenyzője, Jack Miller bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve Aleix Espargarót és Marco Bezzecchit. A vb-éllovas épp csak a tízben zárt, míg a visszatérő Marc Marquez mindkét edzésen elesett. Az összefoglaló itt érhető el.

 

A nap krónikájához hozzátartozik, hogy hihetetlen és potenciálisan veszélyes jelenetek játszódtak le a Moto3 egyik edzése alatt, amikor egy BMW tűnt fel közvetlenül a pályacsík mellett az utolsó kanyarkombinációnál, miközben motorosok száguldottak el mellette. További részletek ide kattintva érhetők el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: