DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Legalább három évre van szüksége egy újoncnak” – időt ad Tost De Vriesnek

Csalódást keltő szezonkezdeten van túl Nyck de Vries, csapatfőnöke azonban úgy véli, az autótörések elkerülhetetlenek egy újonc esetében, és még időre van szüksége a hollandnak.

Hatalmas várakozás övezte Nyck de Vries első teljes évét a Formula-1-ben, miután bemutatkozásán a 2022-es Olasz Nagydíjon nagyszerűen teljesített a betegeskedő Alexander Albon helyén, és rögtön pontokat is szerzett. A Formula-2-es és Formula-E világbajnok első néhány futama azonban nem úgy sikerült, mint ahogyan azt eltervezte: öt versenyhétvége után továbbra is nulla ponttal áll, csapattársa, Yuki Tsunoda pedig magabiztosan veri a hollandot futamról futamra.

A Miami Nagydíj után olyan hírek is felröppentek a sajtóban, hogy akár már most leválthatják a küszködő újoncot, Daniel Ricciardo jöhetne a helyére. Ezeket a híreket azonban később cáfolták az ausztrálhoz közeli források. Az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost elmondása szerint természetesek a hibák, amiket a hollandtól látunk.



„Yuki nagyon jó munkát végez, láthatjuk, hogy milyen gyorsan fejlődik. Nycket illetően pedig, én mindig azt mondom, hogy egy F1-be érkező újoncnak legalább három évre van szüksége ahhoz, hogy megértse, mi folyik itt. Ez a tanulási folyamat a balesetek időszaka, ahogy én hívom, hiszen ha a versenyzők nem törik össze néha az autót, nem fogják ismerni a határaikat. Ezt el kell ismerni, különben nem működik a dolog. Nincs olyan versenyző, aki ne balesetezett volna. Emlékszem, hogy Sebastian (Vettel) eleinte az első körei után az első szárnya nélkül érkezett vissza a bokszba. Ez része a játéknak” – idézi Tostot a RaceFans.

De Vries nagyon gyenge hétvégét produkált Bakuban, az időmérős törése után a futama is korán véget ért saját hibájából: „Az első szabadedzés után rögtön jött az időmérő. Ez elég problémás a fiatal versenyzőknek. Nagyon nehéz feladat az újoncoknak, hogy a maximumot kihozzák a gumikból és a pályából a kvalifikáció során.”

A holland Miamiban sem tudott javítani, a jól sikerült kvalifikáció után rögtön a verseny első körében belement Lando Norris McLarenjének hátuljába, majd a visszaesése után az egész nagydíjat a mezőny végében töltötte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: