DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula+

F1Stat: Megszakadó sorozatok

Miközben Sainz és a Ferrari ünnepelt, Verstappen és a Red Bull győzelmi, Alonso és az Aston pontszerzési, és Bottas célba érési szériája is véget ért.

Carlos Sainz ötödik pole-pozíciójából második futamgyőzelmét szerezte, a sportág 113 futamgyőztese közül ő a 78., aki duplázni tud. A spanyol először szerzett két pole-t egymás után, s az 59. versenyző. aki rajt-cél győzelmet arat.

sainz-pole-singapore



Egy kissé morbid statisztika: Sainz győzelmének köszönhetően újra van élő kétszeres futamgyőztese a sportágnak. A másik 11 versenyző közül, akik neve mellett pontosan két győzelem szerepel, Bill Vukovich, Wolfgang von Trips, Pedro Rodriguez, Jo Siffert, Peter Revson, Patrick Depailler és Elio de Angelis versenyautóban lelték halálukat, míg Jose-Froilan Gonzalez, Maurice Trintignant, Jean-Pierre Jabouille és Patrick Tambay egészségügyi okokból hunytak el – utóbbi kettő az elmúlt egy évben.

Frederic Vasseur nyolc év és 159 nagydíj után ünnepelhette első F1-es nagydíjgyőzelmét csapatfőnökként – a Ferrari utoljára tavaly nyáron győzött, akkor Leclerc az Osztrák Nagydíjat tudta megnyerni.

ferrari-singapore-2

Lando Norris 9. dobogóját szerezte karrierje során, és már csak négy versenyző, egészen pontosan Romain Grosjean (10), Chris Amon (11), Stefan Johansson (12), Nick Heidfeld (13) áll előtte azok közül, akik hozzá hasonlóan nem nyertek még futamot. A fiatal brit negyedszer lett második, de e tekintetben még nagyon messze van Heidfeld 8 „ezüstérmétől” – és talán nem is szeretne olyan sokáig e listán maradni, amíg behozza a németet.

Norrisnak köszönhetően a McLaren idén már harmadszor örvendhet második helynek egy nagydíjon – utoljára 2012-ben végeztek ilyen sokszor az első kettőben a wokingiak autói, akkor egészen pontosan 10 alkalommal.

norris-singapore-2

Dobogók terén Lewis Hamilton kicsit többnél, egészen pontosan 196-nál jár, ami természetesen rekord, míg 64. leggyorsabb körével második helyen áll az örökranglistán. A hétszeres világbajnok a harmadik helyre jött fel az összetettben, utoljára a tavalyi szezonnyitó után állt ilyen magasan a tabellán.

Hamilton a mezőny egyetlen tagja, aki minden Szingapúri Nagydíjon részt vett, s ötödik rajthelye holtversenyben a legrosszabb itteni időmérős eredménye volt.

hamilton-singapore-2

Megszakadt Max Verstappen és a Red Bull nagy sorozata: az F1 új rekordja a sorozatban aratott győzelmeket illetően 10 a pilóták és 15 a csapatok között – a Red Bull az elmúlt 26 versenyből mindössze másodszor nem győzött.

Verstappen hetedszer indult Szingapúrban, de egyszer sem sikerült nyernie. Egyetlen helyszín van, ahol a holland ilyen sokszor szerepelt volna futamgyőzelem nélkül, méghozzá Szocsi, ahol valamivel jobb a mérlege, mint a Marina Bayen.

verstappen-singapore-3

Hogy valami pozitívat is írjunk a világbajnoki éllovasról: sorozatban 34. alkalommal ért célba, ami Daniel Ricciardóval holtversenyben a második leghosszabb széria az F1 történetében, s a sorozatban 34 pontszerzés szintén a második leghosszabb. A csúcsot mindkét tekintetben Lewis Hamilton tartja, aki a 2018-as Osztrák Nagydíjon elszenvedett műszaki hiba miatti kiesés, valamint a Covid-fertőzés miatt kihagyott 2020-as Szahíri Nagydíj között sorozatban 48 alkalommal ért célba pontszerző helyen.

A Red Bull a 2018-as Orosz Nagydíj óta először nem képviseltette magát a Q3-ban – igaz akkor Verstappen 43, illetve Ricciardo 40 helyes rajtbüntetése miatt meg sem kísérelték a bejutást.

perez-singapore-2

Sergio Perez karrierje 250. F1-es nagydíján vett részt, a sportág történetében ő a tizenegyedik pilóta, aki ilyen magasságokig jut. A mexikói még az idén megelőzheti Jarno Trullit (252) és Ricciardo Patresét (256). A mexikóinak más oka nemigen volt az örömre: a 8. hely idei második legrosszabb versenyeredménye volt a monacói 16. hely után, s a 15 verseny közel felén, hetedik alkalommal nem került a Q3-ba.

Liam Lawson harmadik nagydíján megszerezte első pontjait, amivel Új-Zéland hatodik pontszerzője lett, s az AlphaTauri idei legjobb eredményét szállította. Egyúttal a 350. pontszerző lett a 775 versenyző közül, akik rajthoz álltak F1-es futamon, s a 320., aki eléri a 2 pontot karrierje során.

lawson-singapore

Lawson időmérős 10. helyének köszönhetően immár a mezőny mind a 20 autója szerepelt a Q3-ban: a versenyzők közül egyedül az ő „elődei”, azaz Nyck de Vries és Daniel Ricciardo nem jártak ott.

Kevin Magnussen a Haas első vasárnapi pontját szerezte a májusi Miami Nagydíj óta, egyúttal ez volt az 50. nagydíj, ahol az amerikai istálló pontszerző helyen végzett. A dán másodszor szerepelt idén a Q3-ban Miami után, akkor a második, most a harmadik sorba kvalifikált. Mivel Hülkenberg is a legjobb tízben zárt, a Haas a tavalyi Osztrák Nagydíj óta először szerepelt két autóval a Q3-ban.

magnussen-singapore

Az Aston Martin a 2022-es Mexikói Nagydíj, Fernando Alonso pedig a tavalyi idényzáró óta először nem szerzett pontot, ami azt is jelenti, hogy idén már csak Verstappen és Hamilton büszkélkedhet azzal, hogy minden nagydíjon pontokkal gazdagodtak – viszont Alonso továbbra is minden hétvégén a Q3-ba jutott.

Alonsónak azért akadt némi öröm az ürömben: az F1 történetében elsőként lépte át a 100 ezer versenykilométert egy futammal azt követően, hogy teljesítette karrierje 20 ezredik versenykörét.

alonso-singapore

Valtteri Bottas utoljára tavaly Austinban esett ki, azaz sorozatban 17 alkalommal ért célba – Verstappen 34-es és Perez 26-os szériája után ez volt a harmadik leghosszabb ilyen sorozat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: