DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Formula+

Tényleg veszélyes-e a McLaren és a Mercedes? – elemzés

A pénteki edzéseken a McLaren és a Mercedes is erősnek tűnt az F1-es Holland Nagydíjon, de az adatokat átböngészve inkább csak egymással harcolhatnak.

Max Verstappen első helyen nyitott a nyári szünetet követő első versenyhétvége, a Holland Nagydíj első szabadedzésén, a másodikon viszont „csak” második lett, 23 ezredmásodperccel elmaradva Lando Norris McLarenjétől. A Red Bull-os a tőle megszokott módon persze nem izgulta túl a dolgot, fel is tartották a harmadik címe felé menetelő pilótát az egyik FP2-es próbálkozása során, ráadásul némileg küzdött néhány kanyarban az RB19-es balanszával, ám Verstappen is leszögezte: rendben lesznek szombatra.

f1-verstappen-redbull-zandvoort-day1_1



Vasárnapra pedig már most egészen biztosan rendben vannak, a hosszabb etapokat szemlélve ugyanis azért kirajzolódott a Red Bull előnye. A rekordbeállítást jelentő zsinórban kilencedik győzelmére hajtó Verstappen 1:16,1-es átlagot produkált a Motorsport.com elemzése szerint lágy keverékű abroncsokon egy több mint tízkörös etap során (a Pirelli várakozásai szerint a hűvösebb körülmények miatt jó választás lehet a lágy a futamra), de Sergio Perez 1:16,4-es átlaga is kifejezetten erősnek mutatkozott a kissé népszerűtlennek bizonyuló közepes keveréken.

Viszont az sem véletlen, hogy mind Norris, mind a Mercedes versenyzői is kifejezetten optimistán nyilatkoztak a zandvoorti péntek végén. Norris 1:16,3 végi átlagot teljesített délután a lágy gumikon a hosszú etapján, aminél csak minimálisan volt lassabb George Russell 1:16,4-es körözgetése. Ami viszont kifejezetten biztatónak tűnt, az Lewis Hamilton 1:16,3-as átlaga a közepes abroncsokon, amellyel még Perez hasonló körülmények között futott etapjánál is gyorsabb volt.

f1-mercedes-zandvoort

Nem véletlen, hogy Hamilton úgy fogalmazott, hogy közvetlenül ott lehetnek a Red Bull sarkában: egy gyengébb időmérős szereplés esetén Perez valóban elcsíphető lehet a hétszeres világbajnok és a Mercedes számára. Norris pedig szintén odaérhet egy jól összerakott időmérős körrel: a brit ki is emelte, hogy nehéz döntés előtt áll a McLaren, ugyanis pénteken alacsony üzemanyagszint mellett jól érezte magát, megtankolt autóval már kevésbé, ami azt jelenti, hogy vasárnap szenvedősebb futam várhatna rájuk – viszont Zandvoortban pedig nem annyira könnyű az előzés, így fontos lehet az időmérős helyezés. Mindenesetre a pénteki adatokból egyértelműen úgy fest, a McLaren és a Mercedes szállhat harcba a dobogós helyezésekért Verstappen (és a Red Bull) mögött.

 

Nagy bajban a Ferrari

Az üldözőboly alakulatai közül az Aston Martin teljesítményét volt a legnehezebb olvasni az F1-es Holland Nagydíj péntekjén, és nem csak a főként Lance Strollt sújtó motorgondok miatt. A csapat komoly padlólemez-fejlesztéssel érkezett Zandvoortba, amellyel Fernando Alonso második lett az első tréningen, délután viszont a The Race szerint visszaváltottak az összehasonlítás kedvéért a régi változatra, amellyel csak a tizedik időt érte el a spanyol. A különbség arra utalhat, hogy az újítás nagy előrelépést jelent, így akár Alonsóval is újra számolni kellhet majd az első sorokért és a dobogó közeli helyekért folyó harcban.

A pénteki edzések egyébként kimondottan szoros időmérőt vetítenek előre, hiszen fél másodpercen belül volt a top 10, így egy jól összerakott körnek komoly jelentősége lehet a kvalifikáción. Ráadásul az első tízben nyolc különböző gárda képviseltette magát az FP2-n, így nemcsak szoros, hanem változatos csatára lehet kilátás.

f1-leclerc-ferrari-zandvoort

Nem volt azonban közöttük a Ferrari, amely az elmúlt időszak leggyengébb kezdését produkálta – Carlos Sainz dolgát ráadásul az is nehezítette, hogy az első edzésen átadta az autóját Robert Svarcmannak. Az SF-23-as a spanyol szerint ismét küszködik egy nagy leszorítóerőt igénylő pályán, így Sainz még abban sem biztos, hogy a Q3-at elcsíphetik. Ráadásul ami aggasztó lehet, hogy Charles Leclerc hosszú etapja sem sokkal tűnt meggyőzőbbnek: 1:16,7-es átlagánál egy hajszállal még az Alpine is jobbat mutatott.

Végezetül ejtsünk szót a péntek egyik meglepetéséről, a Williamsről is, amely különösképp Alexander Albonnal villogott: a brit-thai pilóta egy ötödik és egy harmadik helyet szerzett. Korábban Silverstone-ban láthattunk már hasonlóan erős kezdést a grove-i alakulattól, akkor a szombat és a vasárnap kisebb visszaesést hozott. A versenytempó alapján a Williams nincs is azért ott az élbolyban, viszont Albon egy jól sikerült időmérővel hozhatja a szokásos védekezős versenyét. Ami pedig különösen fontos a csapat számára, hogy a konstruktőri hetedik helyért vívott meccsben szereplő riválisaiknál minden téren jobbnak tűnnek egyelőre Hollandiában.

Mindezt az esélylatolgatást persze aztán keresztülhúzhatja az időjárás, hiszen szombat reggel szakadó eső fogadta az F1-et Zandvoortban, s az előrejelzések szerint kora délutánig hasonló maradhat a helyzet…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: