DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Nem ilyen péntekekhez szokott a Mercedes

Tendencia a brackley-i csapatnál a hétvégék lassú kezdése, de Zandvoortban még a top 10-en kívül végző Russell is optimistán nyilatkozott – úgy néz ki, szombaton és vasárnap is számolni kell velük.

A korábbi fordulók alapján a pénteki edzésnapon a W14 jellemzően lassabb és nehezen kezelhető, szombatra és főként vasárnapra azonban a mérnökök találnak pluszt – ennek köszönhetően állnak magabiztosan a konstruktőri második helyen. A Holland Nagydíj edzésnapja után azonban a szokásosnál pozitívabbak a pilóták, kiemelték az erős kezdést.

„Ez egy remek nap volt számomra, eleve izgatottan keltem reggel, hogy visszaülhetek az autóba, és már az első körön úgy éreztem, jó kiindulási pontunk van” – nyilatkozta a riportereknek az első szabadedzésen harmadik, a másodikon negyedik pozíciót szerző Hamilton.

„Az első edzés összességében jól alakult. Változtattunk egy keveset a másodikra, és nem vagyok biztos benne, hogy ez előrelépésnek számított-e vagy sem, de ma este mélyebbre ásunk és megvizsgáljuk. Általánosságban az autó versenyképesebbnek érződik itt, ezt akarjuk megtartani és megnézni, ki tudunk-e aknázni még többet holnapra” – mondta a hétszeres világbajnok a padlólemez régiójában és más pontokon is fejlesztett Mercedesről.



Vele ellentétben George Russell mindkét szabadedzést az első tízen kívül zárta, a piros zászló rosszul jött ki számára. Ennek ellenére is pozitív, ami jelzi, hogy a Mercedesnek van oka bizakodni az erős folytatásban.

„Ez egyértelműen az egyik jobb pénteki napunk volt, optimista vagyok a hétvége további részére. Jó volt az érzet kint, a versenytempó erősnek tűnik és sok a potenciál az időmérőben is, akkor is, ha ez nem mutatkozott meg részemről az újságcímekbe való köridőkkel” – összegzett Russell, aki a rövid értékelésben kiemelte a Williams erősnek tűnő szereplését.

„Annyira szoros a helyzet, sok minden megtörténhet, van pár ismeretlen. Tavaly a hatodik helyre kvalifikáltunk, aztán a győzelemért harcoltunk. Ezért jó időmérős szereplésre lesz szükség, ideális esetben a top 5-ben, ami eredményes vasárnapot alapozna meg, mert tudjuk, hogy futamon gyorsabb az autónk” – lőtte be a Mercedes helyzetét a 2022-es Holland Nagydíj második helyezettje.

A lágy gumi a Mercedes gyengesége

Russell is kitért arra, hogy a Mercedes jobban teljesített a kemény és közepes keveréken, de nem volt meg az érzés a lágyon – ezt ismételte meg a csapatfőnök is.

„A közepesen Hamilton nagyon versenyképes volt, a lágyon már kevésbé. Meglátjuk holnap, de szerintem logikusabb a versenyre helyezni a hangsúlyt, mint a pole-pozícióra” – mondta Toto Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: