DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

FIA-átalakítás, kereseti lista, gyanakvó Alpine – szerdai hírek

Megállapodhatott a Ferrari, hosszabbítást sürget Bottas, Verstappen és Wolff is Red Bull-előnyt vár: egy helyre gyűjtöttük, miről olvashattatok ma a Formulán.

A nap rögtön egy bejelentéssel indult: az FIA eszközölt több jelentős személyi változtatást is a felállásában, többek között a képen is látható Nikolas Tombazist illetően. A részletekről itt írtunkide kattintva pedig a bejelentés hátteréről is bővebben olvashattok.

f1-fia-tombazis-2022



A hírek szerint az Alpine-t leszámítva mindenki más javított a motorja teljesítményén, márpedig ez gyanús a franciáknak, hiszen csak megbízhatósági módosítások engedélyezettek – részletek itt.

S ha már motorok: állítólag a Ferrari is végre elkötelezte magát, hogy 2026 után is marad a Formula-1-ben – minderről itt írtunk bővebben.

Max Verstappen áll toronymagasan az élen a 2023-as kereseteket illetően, mögötte viszont némi meglepetésre nem Lewis Hamilton a második – a fizetési lista ide kattintva böngészhető.

Verstappen két megszólalása is bekerült a híreink közé: egyfelől Toto Wolff Mercedes-vezérrel együtt úgy gondolja, hogy a Red Bull előnyből kezdheti a 2023-as szezont, másfelől pedig üzent a riválisoknak, hogy ha nem állnak készen az egész szezonon át tartó vb-harcra, akkor jobb, ha máris kiszállnak.

Minél hamarabb tisztázná a folytatást az Alfa Romeóval Valtteri Bottas, aki szerint nem befolyásolja a csapat felkészülését a 2023-as szezonra az Audi közelgő érkezése – minderről itt írtunk.

jost-capito-zak-brown-christian horner-austin-press-conference

Pat Symonds nem tud együttérezni az elégedetlenkedő csapatfőnökökkel, szerinte ugyanis a mérnökök keze mindig is meg volt kötve az F1-ben – a szakember erről és a sprintekről is kifejtette a véleményét.

Jean Alesi elismeri ugyan, hogy egykori csapatának változtatásokra van szüksége, de azt is kiemelte, hogy a Ferrarinak olasznak kell maradnia: https://formula.hu/f1/2023/01/18/alesi-szerint-a-ferrarinak-ragaszkodnia-kell-olasz-gyokereihez

Az F1-es istállók akadémiái is főszerepet kaptak ma: a Red Bull két csapatot is „kisajátított” a Formula-2-ben; a Ferrari is megnevezte azt a nyolc versenyzőt, akik az ő színeiket fogják képviselni a különböző szériákban az F2-től az F4-ig; a Williams pedig bejelentette, hogy továbbra is marad a kötelékeikben Jamie Chadwick, aki még mindig nem tett le az F1-ről.

A stadionba költözik a Miami Nagydíj paddockja, de a problémás sikán marad: https://formula.hu/parc-ferme/34576

Végezetül pedig egy kis MotoGP: Valentino Rossi visszavonulása miatt (is) drámaian bezuhantak a nézőszámok 2022-ben – a statisztikákról itt írtunk részletesen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: