DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko: Ricciardo egye meg, amit főzött

A Red Bull főtanácsadója igencsak odaszúrt „hűtlen” pilótájának, Daniel Ricciardónak az újabb Renault-motorhiba után. Úgy véli, jobb, ha megszokja az ausztrál a meghibásodásokat a következő két évben.

Biztatóan indult a szezon Daniel Ricciardo számára, Kínában és Monacóban is győzedelmeskedni tudott, bár mindkét helyszínen motorhiba hátráltatta (Kínában, a harmadik szabadedzésen el is füstölt az egység). Bár mindenki arra számított, hogy nyáron hosszabbít a Red Bull-lal, végül mégis váratlanul elfogadta a Renault ajánlatát és a következő két évben a francia gyári istállónál versenyez majd.

Már akkor is sok szakember értetlenkedve fogadta a rutinos ausztrál döntését, aki talán a lutrinak számító Honda-motortól rettent meg. Azóta azonban nagyot fordult a világ, a japán erőforrások rendkívül biztatóan és gyors ütemben javulnak a Toro Rosso oldalán, az időmérős teljesítmény kimondottan kiemelkedő.

Talán már Ricciardo is bánja döntését, az USA Nagydíján ugyanis ismét motorhiba miatt volt kénytelen kiállni, nem egész tíz körrel a rajt után, ez idén már a sokadik eset, amikor a francia gyártó erőforrása beadja a kulcsot. A Renault jövőre teljesen új tervezési alapokra helyezi egységének gyártását, ezzel viszont újabb kockázati tényező jön be a képbe, ahogy a Hondával is történt 2017-ben.

Jövőre is marad a megbízhatatlan Renault, vagy sikerül áttörést elérnie a francia gyártónak?


A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a Honda már most megelőzte a Renault-t, ami a teljesítményt illeti. Ricciardo egyre frusztráltabb a rengeteg meghibásodás miatt, Austinban középső ujjával bemutatott a lerobbant autónak, amint elsétált mellette. Márpedig Helmut Marko, a Red Bull főtanácsadója szerint jobb, ha hozzászokik ehhez az ausztrál, ugyanis a Renault-nál a következő két éve erről fog szólni.

„Sajnálom őt, további két esztendőn át együtt kell élnie ezekkel a problémákkal” – szúrt oda némi kárörömmel a Renault-hoz távozó pilótájának a főtanácsadó. Az energiaitalos istálló esélyeit azonban egyre fényesebbnek látja, úgy véli, már jövőre is olyan szintre érhet a Hondával közös projekt, hogy a világbajnoki címért harcolhat a Verstappen-Gasly páros.

„Jövőre már Hondánk lesz, a program pedig rendkívül biztató eredményeket hoz eddig. Úgy vélem, már jövőre csatázhatunk a világbajnoki címért. A Toro Rosso számára is csak előnyökkel jár a kapcsolat. A Honda már most a Renault előtt jár, nem kizárólag az időmérőn, de a versenyeken is” – dicsérte jövőbeli motorszállítóját Marko.

Kissé korainak tűnik még véleményt mondani a jövő évi esélyekről, ám egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Ricciardo tényleg komoly baklövést követhetett el, hogy kiszállt a Red Bull-Honda projektből. Hogy ez valóban így van-e, csak évek múlva tudhatjuk meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: