DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Rekordszámú résztvevő a WEC-ben 2022-ben

A Hosszútávú Világbajnokság nevezési listáján 39 autó található, amely a tíz éve létrejött bajnokság történetében csúcs. A mezőnybe érkezik a Peugeot, a Penske és a Prema, valamint Kubica, Nasr és Gutierrez.

A WEC csúcskategóriájába, a Hypercarba 6 egység nevezett be a szerdán kiadott lista szerint: a Toyota két, valamint az Alpine és a Glickenhaus egy-egy autója mellett két versenygéppel csatlakozik a Peugeot.

A Toyota #7-es autója, a címvédő egység Mike Conway, Kamui Kobayashi és José Maria Lopez triójával indul, a #8-as egységben Sebastien Buemi, Brendon Hartley és az újonc Ryo Hirokawa foglal helyet, utóbbi a visszavonuló Kazuki Nakajimát váltva. A Peugeot két legénységeiből egyelőre egy-egy versenyző ismert, Paul di Resta és a 2013-as világbajnok Loic Duval.

A csúcskategória ráadásul a jövőben tovább bővül: az Audi, a Ferrari és a Porsche is a fejlesztési fázisban tart Hypercar/LMDh projektjében.



A legnépesebb kategória az LMP2 lesz 15 indulóval. Három új csapatot érdemes kiemelni közülük: egyik a Penske, amely a Porsche érkezését készíti elő és egyik versenyzője Felipe Nasr lesz. Az amerikai istálló utoljára 1976-ban indult az FIA égisze alá tartozó bajnokságban, mikor az F1-ben indított csapatot. A második a formulaautós szériák topistállója, a Prema, melynek húzóneve Robert Kubica, az ELMS előző évi bajnoka, a harmadik pedig a GT-kategóriákban sikeres AF Corse, amely szintén új terepen tesz próbát.

Még egy F1-es múltú versenyző szerepel az LMP2-es rajtlistán, Esteban Gutierrez, aki a lengyel Inter Europol formáció tagja lesz. A kategória egyik csapata, a Richard Mille Racing újra csak női versenyzőket sorakoztat fel, akik közül egyelőre Lilou Wadoux személye ismert.

A GTE Pro öt autóból áll 2022-ben: a Ferrari és Porsche kettő-kettő, a Chevrolet egy gyári egységet indít. A GTE Am létszáma 13 főre emelkedik. Az összlétszám korábbi rekordja 36 nevező volt, a 2018/19-es szuperszezonban.

A WEC 2022-es nevezési listája itt található teljes hosszában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: