DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Totális hazai dominancia a Finn Ralin

A világbajnok már kiesett, fő kihívója alig nyolcadik, ellenben két finn újonc ott van a dobogón - az első ötben négy hazai pilóta található, a sztárok egyáltalán nem brillíroznak.

Nagyon szoros küzdelmet hozott a Finn Rali első versenynapja, a legtöbb gyorsaságin egy-két másodperc választotta csak el egymástól az élmezőny pilótáit. Az látszott, hogy ez a finn pilóták futama lehet, hiszen a két Toyota, Jari-Matti Latvala és Esapekka Lappi mellett a fordos Teemu Suninen is nyert szakaszt, de a harmadik Yaris WRC-vel Juho Hanninen is ott volt az első ötben. Velük Ott Tanak és Mads Ostberg tudta csak tartani itt-ott a lépést, de Tanak egy hiba után kiütötte a jobb hátsó futóművet, amellyel másfél percet veszített, Ostbergnek pedig technikai gondja akadt, ezért maradt le.

A világbajnoki címért harcban lévő Sebastien Ogier és Thierry Neuville ezúttal meg sem közelíti a dobogóért küzdőket, sőt, Ogier a negyedik gyorsaságin össze is törte a Fiesta WRC-t - ő már csak a power stasge-en szerezhet majd pontokat, szombaton vissza fog állni a versenybe. Neuville az első nap végén a nyolcadik helyen áll csupán, de érdekes, hogy a másik, futamgyőzelemre is nagy esélyesnek tartott pilóta. Kris Meeke is csak kilencedik, a "sztárok" egyelőre egyáltalán nem tudnak dominálni.

Kivéve persze Latvalát, aki ugyan szenvedett kicsit a rajtpozíciójával, de így is ott van a második helyen, míg csapattársa, a WRC-t még mindig csak tanuló Lappi vezeti a Finn Ralit - eddig elképesztő teljesítményt nyújt a fiatal toyotás. A pályafutása második WRC-s futamát teljesítő Suninen jelenleg harmadik, a Citroen meglepetésembere (bár tavaly éppen itt állhatott dobogóra), Craig Breen a negyedik, Hanninen pedig ötödik - meglepően lassú most az eddig mindenhol első erőnek számító Hyundai, Paddon ráadásul ki is esett már ugyanott, ahol Ogier. Meeke annyit mondott csalódást keltő eredményéről, hogy nincs meg a kellő önbizalma eddig, felesleges kockázatot pedig nem akar vállalni azok után, hogy a Citroen legutóbb már nem is nevezte.

Neuville lényeges változatásokat szeretne eszközölni a beállításokban, ő többet vár magától szombaton, Latvala is bizakodó, mert a rajtpozíciója már közelebb lesz Lappihoz, de megemelte a kalapját csapattársa előtt, szerinte egészn fantasztikus eddig Lappi. 

A Finn Rali állása az első napot követően:

1. Esapekka Lappi          Toyota Yaris WRC          1:11:36,4 

2. Jari-Matti Latvala        Toyota Yaris WRC         +4,4

3. Teemu Suninen          Ford Fiesta WRC           +19,0

4. Craig Breen                  Citroen C3 WRC           +33,0

5. Juho Hanninen            Toyota Yaris WRC         +39,1

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: