DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Csak a csapat új: Ogier idén is behúzta a Montét

Hiába az új csapat, az új autó és a pokolian nehéz körülmények, ezúttal is Sebastien Ogier sikerével indult a WRC szezonja - Latvala második helyet szerzett a Toyotának, Tanak nagyot mentett.

Mikor már azt hihettük, hogy a Monte-Carlo Rali első három napjával lezárult a verseny érdemi, izgalmas, drámai része, a vasárnapi záró szakaszok ránk cáfoltak. Úgy tűnt, hogy letisztázódtak a helyezések és egyedül Dani Sordo előrébb lépésére lehetett számítani, ám már a mai első gyorsaságin borult a képlet: csak két henger működött a második helyen autózó Ott Tanak Fordjában, ezzel veszélybe került a versenye. A beszedett hátrány mellett az etapon való szerelés miatt is késett, így ötven másodperces büntetést kapott, ezzel elbukta a második helyet, sőt, nagy volt az esély arra, hogy még a dobogóról is lemarad.

Az utolsó előtti szakaszt azonban törölték a rossz helyeken álló rengeteg néző miatt, így a híres Col de Turinin dőlt el a csata. Ez sem alakult egyszerűen, az első két indulónak még többé-kevésbé száraz út nem tartott sokáig, nekieredt a hó, a később rajtolók már esélytelennek bizonyultak - Thierry Neuville így óriási előnnyel nyerte a Power Stage-et és begyűjtötte az ezért járó öt pontot fájdalomdíjként.

ogier-2017



Mögötte mindenki tojásokon lépkedett, kivéve Tanakot, aki mindent egy lapra feltéve, sokat kockáztatva behozta a harmadik helyen a beteg Fordot, maga mögött tartotta Sordót és megőrizte dobogós helyét. Ezzel a Ford egy első és egy harmadik hellyel nyitott, hiszen Ogier nem hibázott és bár csapatot váltott, ugyanott folytatta, ahol abbahagyta: győzelmet ünnepelhetett.

A második helyen is nagy volt az öröm, hiszen Jari-Matti Latvalától és a visszatérő Toyotától nem várhattuk ezt az első futamon, ráadásul Hanninen még szerzett három extra pontot is a csapatnak a Power Stage-en. Craig Breen bejött ötödiknek a tavalyi Citroennel, Stephane Lefebvre pedig az utolsó pályán két helyet is javítva összesen hat pontot szerzett a borzalmas hétvégét teljesítő Citroen számára.

A Monte-Carlo Rali végeredménye:

 1. Sebastien Ogier       Ford Fiesta WRC     4:00:03,6
2. Jari-Matti Latvala     Toyota Yaris WRC    +2:15,0
3. Ott Tanak                Ford Fiesta WRC        +2:57,8
4. Dani Sordo              Hyundai i20 WRC     +3:35,8
5. Craig Breen             Citroen DS3 WRC     +3:47,8
6. Elfyn Evans             Ford Fiesta WRC       +6:45,0
7. Andreas Mikkelsen   Skoda Fabia R5      +9:32,7
8. Jan Kopeczky          Skoda Fabia R5         +12:58,1
9. Stephane Lefebvre   Citroen C3 WRC     +14:43,8
10. Bryan Bouffier         Ford Fiesta R5        +16:09,4

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: