DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 24. csütörtök

A NASCAR újra megidézi a múltat a hétvégén

Vannak, akik ellenzik, másoknak egyből elnyerte a tetszését a széria salakpályás versenye, ami szervesen hozzátartozik a NASCAR történelméhez. Azon persze szintén lehet vitatkozni, hogy mennyire volt jó ötlet pont az egyik legrövidebb és legszűkösebb pályát, a Bristol Motor Speedway aszfaltját átalakítani erre a célra, ám a szervezők kitartanak emellett. 2021 óta ezen a helyszínen egy különleges hétvégét láthatnak a rajongók, amire sokáig nem volt példa, mivel még 1970-ben hagyták maguk mögött a dirtpályákat, de a dolog most reneszánszát éli. Ehhez azonban komoly munkálatokra van szükség, hiszen jelentős mennyiségű agyagból és fűrészporból álló keveréket visznek fel ilyenkor a bristoli vonalvezetésre.

A hétvége különlegességét azonban a pálya mellett a megváltozott lebonyolítás is adja, mivel szombaton kvalifikációs futamok határozzák meg a rajtsorrendet. A mezőnyt négy csoportra osztják, majd a 15 körön át tartó úgynevezett heat-futamok során dől el, honnan indulnak a pilóták, mégpedig az egyedi pontozás által. Az egyes versenyek győzteseit 10 ponttal jutalmazzák, a második helyezettek 9 pontot kapnak, a harmadikok 8 egységet és így tovább. Ezen túl a heat-versenyen mindenki annyi pontot zsebelhet be pluszban, amennyi pozíciót sikerült javítania, az ebből összeállt tabella pedig meghatározza majd a végső sorrendet. Mindez a bajnokságba persze nem számít bele, oda majd a szokásos vasárnapi futamon lehet pontokat gyűjteni. Itt a résztvevőknek 250 kört kell majd teljesíteni három szakaszra bontva, de különlegesség, hogy csak az etapok között lehet kijönni kerékcserére és tankolni. Ez alól kivételt képez persze, ha valamelyik autó megsérülne és indokolt lenne a szervizelés.  

A 2021-es versenyt Joey Logano nyerte, tavaly pedig Kyle Busch diadalmaskodott.

Nincs többé 3-as rajtszám: így tiszteleg a WTCR a születésnapos Tarquini előtt

Ma, március 2-án ünnepli 60. születésnapját Gabriele Tarquini, a legendás olasz autóversenyző, aki azon kevesek közé tartozik az autósportban, akik 50 éves koruk felett is nemcsak aktívak, de sikeresek is voltak. A tavaly év végén visszavonult pilóta 2018-ban a legidősebb bajnokává vált a WTCR-nek, és óriási tisztelet övezi a szériában és azon kívül is.

A Túraautó-világbajnokság különleges születésnapi ajándékkal lepte meg a legendát. Tarquini előtt tisztelegve ugyanis bejelentették, visszavonultatják a 3-as rajtszámot, amellyel az olasz 2021-ben rajthoz állt, így az mindörökre az övé marad. A gesztus Tarquinit is meghatotta, rövid üzenetben köszönte meg a WTCR-nek az ajándékot.

Isten éltesse a bajnokot!

Brit Motorsport Szövetség: orosz csapatok és versenyzők kitiltva

Folyamatosan reagál a sportvilág is az orosz-ukrán háborús helyzetre. Tegnap az FIA jelentette be a döntéseit, ma pedig a Brit Motorsport Szövetség közölte, milyen szankciókat vezet be az Oroszországból és Fehéroroszországból érkezőkkel szemben. Ennek értelmében brit autósport-eseményeken nem vehetnek részt orosz és belorusz engedéllyel rendelkező csapatok és versenyzők sem. Ez a Formula-1-re vonatkoztatva annyit jelent, hogy amennyiben Nyikita Mazepin megtarthatja ülését a Haasnál, a Brit Nagydíjon jelen állás szerint nem vehet részt. Persze a helyzet júliusig még rengeteget változhat…

Raikkönennél is gyorsabb volt, mégsem tesztelhetett F1-est Andretti támogatottja

Michael Andretti, az F1-legenda Mario Andretti fia komolyan szeretne érdekelt lenni édesapja egykori sportágában: tavaly az utolsó pillanatban hiúsult meg az Alfa Romeo adásvétele, az elmúlt hetekben pedig arról szóltak a hírek, hogy saját csapatával kopogtat a száguldó cirkusz ajtaján. Az IndyCarban is érdekelt Andretti hiszi, hogy értéket hozna a sportba, már csak versenyzők tekintetében is. Idősebb Andretti beszélt arról, hogy fiának micsoda pártfogoltja van, és hogy milyen lehetőségtől esett el az Alfa Romeo-tervek bedőlése után.

„Nézzék csak meg, micsoda tehetségről tett tanúbizonyságot Colton Herta! 15 évesen már Európában versenyzett, olyan, azóta a Formula-1-be került pilóták mellett, mint Lando Norris. Megmászta a szamárlétrát és mindent megnyert, az Egyesült Államokban most ugyanezt teszi a legmagasabb szinten, és nem a stratégiának, hanem a tiszta sebességének köszönhetően. Amikor már majdnem nyélbe ütötték a megállapodást a Sauberrel, egy hetet eltölthetett a szélcsatornájukban és már a harmadik napon gyorsabb volt Giovinazzinál és Raikkönennél is a szimulátorban. Alig vártuk, hogy F1-es autóba ülhessen, amire Abu Dhabiban került volna sor, de az üzlet meghiúsult” – nyilatkozta Mario Andretti.

Szokatlan szemszög: Lábkamera az AlphaTaurinál

Pierre Gasly gáz- és fékjátékát csodálhatjuk meg a felvételen – amely az AlphaTauri AT03 legelső körén készült, a Misanóban tartott filmforgatási napon.

Fry: Alonso a négy legjobb pilóta egyike

Az Alpine vezető műszaki igazgatójának tisztségét az a Pat Fry tölti be, akinek Formula-1-es útjai gyakran találkoztak Fernando Alonsóéval: együtt dolgoztak a Ferrarinál és két külön periódusban a McLarennél is. Fry véleménye szerint a spanyol továbbra is a rajtrács legjobbjai közé tartozik.

„Fernando a négy legjobb pilóta egyike” – mondta a brit mérnök a Motorsport.com spanyol kiadásának, igaz, arról nem szól a fáma, ki szerinte az élcsoport másik három tagja. Alonso kvalitásait így méltatta: „Segít nekünk, hogy mindenben jobbak legyünk, minden pillanatban. Formula-1-es pályafutása során számos különböző autót vezetett, így hasznos a véleménye, mikor ennyire megváltozott a versenygép.”

Megkapták a házi feladatukat az F1-es csapatok

A barcelonai háromnapos gyakorlásról hazatérve bőven akadt dolga az F1-es istállóknak: a delfinezésnek nevezett jelenség mértéke több csapatot is meglepett, s bár „sufnituning” jellegű megoldásokkal igyekeztek gyorsan reagálni a problémára, az érdemi problémakezelés most következik majd. A háromnapos shakedown legfőbb tanulságairól 41:06-tól beszélgettünk a Formula Podcast legújabb adásában.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Hírek, információk, beszámolók, érdekességek: csatlakozz a Formula.hu ralis csoportjához!

Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Erre a linkre, vagy a képre kattintva csatlakozzatok a Formula.hu új ralis Facebook-csoportjához!

xgkuhiouwcvqshu9vkd4_lg

fotó: Béres Gábor

Az ifjú Trulli máris az F3-ba igazolt

Nem fecsérli az időt a Formula-1-ben 15 szezont lehúzó és 2004-es Monacói Nagydíjat megnyerő Jarno Trulli 16 éves fia: Enzo Trulli mindössze második együléses szezonjában már az FIA Formula-3-ban versenyez, a Carlin színeiben. Trulli 2021-ben a gokartot követően előbb a téli emirátusokbeli F4-es szériában debütált, melyet megnyert, majd az Euroformula Openben folytatta, ahol hetedik lett a bajnokságban – szezon közben váltott jelenlegi csapatára.

A Carlin három újonccal indul a 2022-es F3-as szezonban, Trulli két csapattársa a brit Zak O’Sullivan – a GB3 bajnoka, a rangos Autosport Award legfrissebb nyertese – és az amerikai Brad Benavides lesznek.

Túl zajos lett volna, ezért nem jön a Hungaroringre a Le Mans Series

Az előzetes tervezzek ellentétben mégsem versenyez Magyarországon az európai Le Mans Series - erről a Hungaroring adott ki egy közleményt.

„A Le Mans Seriesről kapott adatokat elemezve világossá vált, hogy a sorozat hazai megrendezése a zajhatás szempontjából nem fért volna bele a jelenleg érvényes jogszabályban meghatározott maximum 70 decibeles legfelső kategóriába" - számoltak be.

"A Hungaroring betartja és betartatja a rá vonatkozó jogszabályi előírásokat, hosszas mérlegelés után emiatt kellett meghozni azt a nehéz döntést, hogy nem véglegesítjük a megállapodást a Le Mans Series rendezőjével a magyar versenyről. A kormányhatározattal biztosított Formula 1 Magyar Nagydíj, valamint a további, bejelentett nemzetközi versenyek – amelyek zaj szempontból is megfelelnek az előírásoknak – megrendezését semmi sem veszélyezteti.”

A sorozat már be is jelentette, hogy a Hungaroring helyett Monzában fog versenyezni.

pf2_14

fotó: Hungaroring

22 másodpercben a 2022-es autók tudnivalói

Minden eddiginél rövidebb idő alatt foglalta össze a Formula-1, pontosan miben más az idei autó a tavalyihoz képest. De lépést tudunk-e tartani ezzel a gyors magyarázattal?

Tesztprogramot indítana fiataljainak a McLaren

A csapatok aktívan gondoskodnak az F1 utánpótlásáról pilótaneveldéiknek köszönhetően, a fiatalok felkészítését azonban megnehezíti a kevés gyakorlási lehetőség. Ezt kiküszöbölendő, az F1 idén előírta, hogy legalább két pénteki első szabadedzésen kötelező a juniorokat szerepeltetni, amivel az istállók is egyetértettek, és sokan hamar keresni is kezdték a jelöltjeiket.

A McLaren még nem tudja 100%-os biztonsággal, kik kapnak majd lehetőséget, de Zak Brown elárulta, ki a legnagyobb esélyes rá. Pato O’Ward neve talán senkit nem lep meg. „A szabályok alapján valakit be kell ültetnünk két szabadedzésre, de még nem döntöttük el, ki lesz az. Ő mindenesetre az egyik jelöltünk” – mondta Brown, aki szerint ha O’Ward megnyeri az IndyCart, az közel sem jelenti azt, hogy az F1-ben helytállna, ezért is kell kipróbálni őt. A McLaren a szabadedzések mellett épp ezért kihasználna egy másik szabályváltozást is. „Hosszú idő óta először, a nagy szabályváltozásoknak köszönhetően, tesztelhetünk a tavalyi autóval. Ez alapján szeretnénk is egy olyan tesztprogramot indítani, mint régen.”

Egy másik IndyCar-pilóta neve is felmerült azonban a csapatnál, és Brown még őt sem zárja ki teljesen. „Colton? Ha nagyon szépen megkérnek, akkor talán. Azt hiszem, Colton nagyon jó” – utalt Colton Hertára, akit az F1-es csapatvásárláson gondolkodó Michael Andretti szeretne a száguldó cirkuszba vinni.

Vajon hová tűntek a Ferrari pilótái?

Két átlagos fotó, melyen két pilótát kell megtalálni. Mindez elég egyszerűen hangzik, ám annyira mégsem könnyű. A képeken Charles Leclerc és Carlos Sainz lettek valahová elrejtve, a Ferrari pedig arra bátorít mindenkit, hogy játsszon egy jót és keressük meg a versenyzőket.

Ha lemaradtál az IndyCar szezonnyitójáról, itt pótolhatod a lényeget

Vasárnap este St. Petersburgben rendezték meg az IndyCar idei első futamát – mutatjuk a videós összefoglalót a legfontosabb történésekkel:

Rajtol a MotoGP-szezon: csatlakozz Facebook-csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmiről!

A hétvégén a Katari Nagydíjjal elstartol a MotoGP 2022-es idénye, így értelemszerűen felpörögnek az események a gyorsaságimotoros-világbajnokság háza táján. Ha imádod a kétkerekűeket és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még részletesebben számolunk be még több hírről és információról a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

motogp-teszt

 

Holnap döntenek az orosz versenyzők sorsáról?

Fontos döntések születhetnek március első napján: rendkívüli ülést tart kedden az FIA Motorsport Világtanácsa, amelynek témája az orosz-ukrán konfliktus lesz. Vélhetően ezen a tanácskozáson születhet döntés a motorsportban szereplő orosz versenyzők és szponzorok jövőjéről is. „A Motorsport Világtanács rendkívüli ülést hív össze holnapra, hogy megvitassák az ukrajnai válsággal kapcsolatos kérdéseket" - tudtuk meg az FIA szóvivőjétől, aki közölte azt is: további információkkal a keddi ülés után szolgálnak majd.

Videó: A Svéd Rali legjobb és legfontosabb pillanatai

Íme, a WRC-szezon második fordulójának mozgóképes összefoglalója:

Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához ezen a linken!

Andretti–Honda: az IndyCar után az F1-ben is?

Az Alfa felvásárlására tett sikertelen kísérlet és a minapi puhatolózásra érkezett elutasító reakció után újabb, minden korábbinál izgalmasabb forgatókönyv rajzolódott ki az Andretti F1-es beszállását illetően: két Renault-val töltött év után a sportágba „visszatérő” Honda gyári csapata lehet az amerikai alakulat. Hogy mi a helyzet aktuálisan az amerikai alakulat F1-es próbálkozásaival, arról a Formula Podcast legutóbbi adásában 01:11:12-től beszélgettünk.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Kilenc kanyarban is alakítanak a dzsiddai pályán

2021-ben a szezon utolsó előtti versenye volt a Szaúd-Arábiai Nagydíj, 2022-ben pedig a második lesz, egy héttel közvetlenül a szezonnyitó előtt. A debütáló futamon több biztonsági aggály érte a nagy átlagsebességű aszfaltcsíkot beláthatatlan kanyarjai miatt – erre reagálva a szervezők több ponton módosítanak a pályán.

A szervezők közleménye szerint a 2-es, 3-as, 14-es és 21-es kanyarban másfél-két méterrel hátrébb kerülnek a falak és korlátok, így segítve a beláthatóságot. Az utolsó, 27-es kanyarban a jobboldali falat ugyancsak kitolják másfél méterrel, ezzel magát a pályát is kiszélesítve. (A többi ponton a pálya határa változatlan marad.)

A pálya konzultált a versenyzőkkel, akik több kanyarban simább felületű falat kértek, hogy ne okozzon gondot, ha közel haladva megsúrolják. Ennek érdekében a 4-es, 16-os, 22-es és 24-es kanyarban a betonelemekre acéllemezeket szerelnek.

Az ukrán szövetség bevonatná az orosz versenyzők licencét

Napok óta zajlik az ukrán-orosz háború, amely a sportra, azon belül a Formula-1 is hatással van. Jelen állás szerint nem rendezik meg szeptemberben az Orosz Nagydíjat, emellett nagy kérdés, hogy mi lesz a sorsa a Haas névadó szponzorának, az Uralkalinak, s ezáltal az általuk támogatott Nyikita Mazepinnek.

Az orosz versenyző azonban más miatt is aggódhat az ülése kapcsán. Az Ukrán Automobil Szövetség ugyanis azt kérte az FIA-tól, hogy a fegyveres konfliktus okán vonják be az összes nemzetközi porondon szereplő pilóta licencét, amelyet az orosz vagy a fehérorosz szövetségek állítottak ki – ez pedig értelemszerűen Mazepint is érintheti. Az ukrán szövetség emellett azt is kéri, hogy Oroszország és Fehéroroszország ne adhasson otthont egyetlen FIA-eseménynek sem, ne használhassák a zászlójuk színeit és egyéb jelképeket, valamint zárják ki az FIA összes orosz és fehérorosz tagját.

mazepin-teszt-dppi

Bemutató Horner, bokszoló Mazepin a Drive to Survive 4. évad előzetesében

A Netflix kiadta az első, bő egyperces trélert Formula-1-es dokumentumsorozatának új évadáról, amely március 11-től lesz elérhető a szolgáltatón. A fent említett momentumok mellett Hamilton és Verstappen silverstone-i és monzai ütközése, Ocon hungaroringi győzelme és Toto Wolff emlékezetes fejhallgató-ledobása is felsejlik a lendületes pillanatképek közt.