DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Ezt gondolja Verstappen a Hamilton-ütközésről – és a csapatutasításról

A győzelemért vívott harcnak nem, de két vitás jelenetnek főszereplője volt Interlagosban Max Verstappen. Szerinte ő és Hamilton is hibáztak, valamint állítja, Abu Dhabiban segíteni fogja Perezt.

A címvédő világbajnok esélye egy erős eredményre akkor úszott el, amikor az első biztonsági autót követő újraindítás után ütközött Lewis Hamiltonnal, akit második pozícióért támadt. A holland járt rosszabbul, első szárnyat kellett cserélni autóján, ráadásul a baleset okozásáért járó öt másodperces időbüntetést is le kellett dolgoznia. (A Red Bull-os két büntetőpontot szintén kapott.) Hamilton cinikusan célzott arra, „tudjuk, hogy van ez Maxnál”. Az esetről nyilatkozó Verstappen arról beszélt, mindketten hibáztak:

„Jó manőver volt a külső íven körbeautózással próbálkoznom, de úgy voltam vele, hogy neki nincs szándékában helyet hagyni nekem, nekem pedig nem volt szándékomban elvenni. Így végül természetesen összementünk, nekem sérült az első szárnyam. De egyébként is túl közel voltunk egymáshoz, nem nagyon tudtuk volna elkerülni” – nyilatkozta a 2021-es ütközésekre emlékeztető incidensről Verstappen.



A 2022-es szezon többségében érett versenyzéséért és magatartásáért dicsért holland a futam végén nem csapatjátékos módjára viselkedett: a hatodik helyig felzárkózó Verstappen a Red Bull kérése ellenére sem engedte el a világbajnokság második pozíciójáért harcoló Sergio Perezt, majd a rádión tiszteletlen hangnemben vágta a csapathoz, hogy ne kérjenek tőle ilyet többször.

„Megvannak erre az okaim, nemrég beszéltük meg őket, megtárgyaltuk ezt, és most innen lépünk előre. Ha Abu Dhabiban szüksége van segítségre – de egyébként is az számít, hogy kettőjük közül ki végez előrébb –, ha szüksége van segítségre, akkor ott leszek. De jó, hogy megbeszéltük, és tisztáztam, miért nem engedelmeskedtem” – magyarázta meg némileg homályosan Verstappen – nem világos, ha a szezonzárón segíteni akar csapattársának, akkor miért volt számára ennyire fontos Brazíliában, hogy hatodikként vagy hetedikként végez.

Sergio Perez még a csapatrádióban kifakadt, Verstappen az ő segítségének is köszönheti világbajnoki címeit – de a két versenyző hamar elásta a csatabárdot, ha hihetünk Christian Hornernek, aki azt mondta, a holland és a mexikói kezet ráztak, Abu Dhabiban pedig Verstappen segíti majd csapattársát, aki pontegyenlőségben áll Charles Leclerc-rel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: