DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Ebben gyenge Verstappen a Red Bull-mérnök szerint

A Red Bull eddigi legteljesebb versenyzője továbbra is Vettel, a holland technikai téren elmarad a csapat korábbi pilótáitól – mondja a német egykori versenymérnöke.

Guillaume Rocquelin nevét nem kell bemutatni a Formula-1 ismerősinek: a francia mérnök nevével a Red Bull első sikerkorszakában találkozhattunk gyakran, hiszen ő volt világbajnoki évei alatt Sebastian Vettel versenymérnöke. „Rocky” 2015-től az év első versenyeiig a vezető versenymérnök pozícióját töltötte be, azóta viszont nem vesz részt a nagydíjhétvégéken: maradt a Red Bull kötelékében, ám az utánpótlásprogram vezetőjeként. Rocquelin a francia Eurosport egyik podcastjében hasonlította össze a csapat két világbajnokát.

„Szerintem Sebastian teljesebb versenyző volt, mikor befutott velünk, mint Max. Ami a profizmust, technikát, közvetítést illeti, a példaképe, Schumacher iskolájában nevelkedett. Sok kérdést tett fel, rengeteget jegyzetelt, és mikorra befutott, már nagyon alapos volt, nem véletlen, hogy sok bajnoki címet nyert. Technikai és mentális téren felkészültebb volt” – fogalmazott Rocquelin.



Bár Verstappen tehetségét a németénél nagyobbnak tartja, az említett területet hiányosságnak érzi Vettelhez képest: „Maxban talán több a természetadta tehetség, ezért erre támaszkodott leginkább. De Sebastian volt a legteljesebb versenyzőnk. Max mindig is főnök típus volt, hatalmas önbizalommal, aki tudja, mit akar és nagyon közvetlen. De hogy őszinte legyek, technikai téren Max gyengébb más versenyzőknél, akikkel együtt dolgoztunk. Attitűdje és eredményei alapján vezér, de műszaki tekintetben, az autó fejlesztése szempontjából még van hová fejlődnie” – mutatott rá a holland gyengeségére a mérnök.

A kétszeres világbajnok 2021 és 2022 között is fejlődött – Rocquelin a csapaton belülről is megerősíti, Verstappen érettebben versenyez, mint tavaly: „A leginkább az lepett meg, hogy eltűnt belőle az a kétségbeesett akarás, amit tavaly tapasztaltunk. Érettebbé vált, kiegyensúlyozottabb lett. A bajnokság megnyerése nagyobb önbizalmat adott neki, már másképpen vezet. Nem feltétlenül beszélhetünk egyetlen kiváltó okról, inkább egy folyamatról.”

A Verstappen-korszak már több éve elkezdődött

A 2022-es világbajnoki cím bebiztosítása és a rekordot beállító szezonbeli 13. futamgyőzelem után kérdezték meg Lewis Hamiltont arról, elkezdődött-e Max Verstappen korszaka. A brit akkor azt válaszolta, ezt még korai kijelenteni, ha a Red Bull fölényben lesz jövőre is, akkor már beszélhetünk korszakról. Vele ellentétben viszont Rocquelin úgy véli, a Verstappen-éra már akkor kezdetét vette, mikor a holland első sikereit érte el 2016-ban.

„A tehetség mindig megvolt benne. Nem feltétlenül helyes arról beszélni, hogy egy korszak akkor kezdődött el, mikor valaki bajnoki címeket kezdett nyerni. Igazából akkor kezdődött, amikor megnyerte az első futamát velünk. A másik tényező az autó minősége. Reméljük, hogy folytatjuk a bajnoki címek szerzését. Rajtunk áll, hogy a tehetségének megfelelő autót építsünk” – mondta a Red Bull mérnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: