DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Hamilton: Ez még nem a Verstappen-korszak

Ha a következő évben is dominál a Red Bull, valóban elkezdődött Max Verstappen érája – vélekedik a hétszeres világbajnok. Charles Leclerc mindent meg fog tenni, hogy ez ne következzen be.

Max Verstappen sokatmondó rekordot állított be az USA Nagydíjon: idei 13. győzelmét szerezte, ami a legtöbb első helyezés egy szezon során – csak két versenyző érte el a múltban, Michael Schumacher 2004-ben és Sebastian Vettel 2013-ban. Ez jelzi, hogy az első vb-címét a lehető legszorosabb körülmények között elnyerő holland mennyire domináns teljesítménnyel szerezte a másodikat. Felmerül a kérdés: elkezdődött a Verstappen-korszak, ahogyan az említett két német is szezonokon át dominált?

A kérdést feltették az austini sajtótájékoztatón Verstappen mellett ülő két versenyzőnek, a második Lewis Hamiltonnak és harmadik Charles Leclerc-nek is. Hamilton – akinek szintén volt egy ilyen sikerszériája, hiszen 2020-ig négy vb-címet nyert egymás után – úgy véli, csak egy hároméves nyerő sorozat esetében lesz indokolt Verstappen-éráról beszélni.



„Még túl korai ezt kijelenteni. Ha a következő évben újra dominálnak, akkor már igen, de a Ferrari most is gyorsabb volt náluk az időmérőn, és ha minden egyes kört nézünk, talán jobb volt a teljesítményük a szezon többségében is. A versenytempójukat még össze kell kapni, és ott lesznek velük egy szinten. Nekünk egy jóval nagyobb lépést kell megtennünk, meredekebb lejtőt kell megmásznunk, de remélem, ez sem lehetetlen” – mondta a Formula.hu részvételével zajló FIA-sajtótájékoztatón Hamilton Austinban, elárulva, arra számít, a Ferrari jövőre könnyen véget vethet a sorozatnak.

Az olaszok idén eredményesebb pilótája, Leclerc tenni is fog ennek érdekében: „Remélem, nem” – válaszolta ugyanarra a kérdésre. „Mindent meg fogok tenni azért, hogy ne következzen be, és természetesen az egész csapat ezen dolgozik. Szerintem egyértelmű, miben kell ehhez fejlődnünk. Egy körön még nagyon erősek vagyunk, úgy gondoljuk, a Red Bull szintjén állunk, csak a futam távján küszködünk a gumikkal. Erre összpontosítunk, és reméljük, hogy az eredményét már jövőre látjuk.”

„A szezon során nem csupán a gumikopás jelentett gondot, de hibákat is elkövettünk stratégia és kommunikáció terén. Az utolsó versenyeket arra akarjuk felhasználni, hogy a következő évben a leghatékonyabban szálljunk harcba Maxszal és a Red Bull-lal a bajnoki címért. Magabiztos vagyok, hogy sikerülni fog, mert tudom, milyen keményen dolgozunk, és magabiztos vagyok, hogy a jó irányba haladunk” – ígért visszavágást Leclerc, hogy a 2020-as évek eleje ne Verstappen-korszakként vonuljon be az F1-es történelembe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: