DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
Hírösszefoglaló

Új főnök az Alpine-nál, Perezék nem lélegezhetnek fel – szerdai F1-es hírek

Kinevezte Oliver Oakest az Alpine, 2025-re megkavarhatja a kártyákat a Red Bull, nem csak a gumikopás okozta Russell kizárását: egy helyen a nap hírei.

Kétségkívül a legfontosabb Formula-1-es hír az volt szerdán, hogy mint azt előre jeleztük, Oliver Oakes veszi át Bruno Famin helyét a nyári szünetet követően az Alpine csapatfőnöki posztján – a bejelentésről itt írtunk. Érdekesség, hogy Oakes Christian Horner után az F1 történetének második legfiatalabb csapatfőnöke lesz.

f1-oakes-alpine-briatore-1



Hamarosan ráadásul állítólag az is eldőlhet, ki lesz a második pilótája az enstone-i istállónak 2025-ben: a hírek szerint Jack Doohan lehet a befutó, és a fiatal ausztrál közel jár a megállapodás véglegesítéséhez is.

Ő amúgy annak az Esteban Oconnak a helyét veheti át, aki a Haashoz igazol, és ennek kapcsán elmondta: egyeztetett ugyan más gárdákkal is, de elégedett a döntésével.

Doohan azok után vált (ismét) favorittá az Alpine-nál, hogy Carlos Sainz a Williamst választotta. Ennek kapcsán amúgy James Vowles csapatfőnök határozottan tagadta, hogy létezne a spanyol szerződésében olyan záradék, mely lehetővé tenné számára a távozást, ha a Red Bull vagy a Mercedes hívná – amely alakulatokat illetően Vowlest meglepte, hogy nem mutattak érdeklődést Sainz iránt.

Maradva még a pilótapiacnál: az eldőlt a Red Bullnál, hogy nem változtatnak a nyári szünet után a felállásokon, azaz Sergio Perez és Daniel Ricciardo is megtarthatja az ülését. Ugyanakkor Helmut Marko már jelezte: 2025-re megkeverhetik a kártyákat – bővebben itt.

f1-perez-ricciardo-redbull

A Mercedes vezető F1-es pályamérnöke, Andrew Shovlin szerint az első elemzések alapján több tényező is hozzájárult George Russell spái diszkvalifikációjához a gumikopás mellett – például a pilóta fogyása is.

Charles Leclerc eközben arról beszélt, hogy volt olyan időszak, aminél nem is remélhettek jobbat, és olyan is, amikor extrém beállításokkal kísérleteztek eddig 2024-ben, most viszont egyszerűen lassúak.

Fernando Alonso nem tagadja, hogy csalódott az Aston Martin eddigi szezonjával: tavaly sokáig a topcsapatokat szorongatták, idén azonban nincsenek elérhető közelségben számukra – a spanyol szerint nem fogja feladni a csapat, de sok munka vár rájuk.

Otmar Szafnauer elárulta: érdeklődik az F1-es visszatérés iránt – amely viszont nem biztos, hogy egy már létező istállóval fog megtörténni! Szafnauer ugyanis hangsúlyozta, hogy olyan szerepkörre vágyik, ahol építkezhet egy csapattal, és azt is elhintette, hogy egy új amerikai alakulat indításán dolgozhat a háttérben – részletek ide kattintva.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: