DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Vowlest meglepte, hogy a Mercedes és a Red Bull nem számolt Sainzcal

A Williams F1-es vezére nem érti a két riválist, miért nem próbálták megszerezni az általa a négy legjobb pilóta közé sorolt spanyolt.

Hétfőn a Williams bejelentette, hogy kétéves szerződést kötöttek Carlos Sainzcal, további opcióval a hosszabbításra, így végre lezárult a csaknem fél éve tartó kérdés, hogy hol folytatja a Ferraritól távozni kényszerülő spanyol.

A Williams F1-es csapatfőnöke, James Vowles óriási eredménynek nevezte, hogy a 2026-tól a Sauber partnereként gyári csapat formájában megérkező Audi, valamint a szintén gyári Alpine elől sikerült megszerezniük Sainzot.

f1-sainz-ferrari-1



De vajon meglepte-e, hogy a Red Bullnál és a Mercedesnél, ahol Sergio Perez pocsék formát mutat, valamint Lewis Hamilton utódját keresik, fel sem merült komolyan a háromszoros nagydíjgyőztes leigazolásának lehetősége?

„A rövid válaszom: igen” – mondta el egy sajtótájékoztató keretében Vowles, akit a MotorsportWeek.com portál idéz. „Mivel én a mezőny négy legjobbja, ha olykor nem a két legjobbja közé sorolom őt. Miért ne akarnád őt a csapatodba?”

„Mert én alapvetően úgy látom, hogy a csapatok egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Szóval a legkisebb különbséget is jelentheti a pilóta, és itt nem is csak a teljesítményre gondolok. Nézzük meg Carlos összes csapatát, ahol megfordult: jelentősen javulni tudtak.”

„És ezt már értem is azok után, hogy az elmúlt kilenc hónapban heti, ha nem napi szinten beszéltem vele. A partneremet, Rachelt össze is zavarta a kapcsolatunk.”

„De amire ráeszméltem vele kapcsolatban, hogy ő egy teljesítőgép. Abszolút minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy nemcsak magát, hanem egyidejűleg a körülötte lévő csapatot is átformálja. És ez erős, és többet jelent, ahogy az autót tudja vezetni. Megéri, ha ugyanannyival előrébb viszi az alakulatot.”

f1-sainz-ferrari-2

„Ha a Red Bull helyzetében vagy, amikor veszélyben van a konstruktőri világbajnoki cím, ez mindig nehéz döntés. De igen, Carlost vinném Max mellé” – jegyezte meg Vowles, majd így folytatta:

„A Mercedes helyzetében kemény a döntés. De azt gondolom, hogy aközött ingadoztak, hogy nem voltak versenyképesek – amikor van értelme a jövőbe fektetni –, majd azokká váltak. Így most már nehezebb eldönteni, hogy ismert vagy ismeretlen személyekbe fektess be.”

„De hozzá kell tenni, hogy a Mercedesnek sokkal több információja van, mint nekem. Több mint valószínű, hogy magabiztosak az irányukkal kapcsolatban. Hogy ez Max vagy Kimi lesz [Verstappen vagy Antonelli – a szerk.], azt nem tudom. De a lényeg, hogy nem bolondok, észszerűen hozták meg a döntést.”

„És ha a Red Bull így döntött, ott is állnak olyan indokok a háttérben, amikről nem tudok, hiszen mégiscsak többszörös világbajnokok. Szóval nem hoznak könnyedén döntéseket. De igen, meglepődtem, hogy a kérdésre válaszoljak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: