DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Hírösszefoglaló

Veszprémi tragédia, Wolff sérülése – vasárnapi hírek

Haláleset a Veszprém Ralin, utolsó körös győzelem a MotoGP-ben, Wolff sérüléssel indította az F1-es nyári szünetet, dinoszaurusznak érzi magát Horner.

Tragédia árnyékolta be augusztus első vasárnapját a hazai autósportban: Nemes Csaba vesztette életét, miután autójával az első gyorsaságin egy fának ütközött a Veszprém Ralin. Nemes Richárd navigátort további kivizsgálásra kórházba szállították, a tragikus eseményt követően a versenyt a rendező megállította – részletek a hivatalos közleménnyel együtt itt.

nemes-csaba



Maradva a hétvégi történéseknél és a ralinál: a WRC Finn Raliját Elfyn Evans nyerte Thierry Neuville előtt, míg a versenyt eleinte vezető Kalle Rovanpera még pénteken összetörte a Toyotáját, így kiesett. Evans mindennek köszönhetően 25 pontra feljött a címvédő mögé a világbajnoki összetettben.

Furcsa ralikrosszversenyt rendeztek Belgiumban a világbajnokság nélkül, de a WRX szereplőivel – akik közül egyedül a szokatlan kategóriát is domináló Kristofferssonnak jött ki a lépés. Volt egy kisebb botrány is a hétvégén, Kárai Tamás pedig újfent dobogóra állhatott – beszámoló az eseményekről ide kattintva.

A MotoGP Brit Nagydíján az utolsó körben dőlt el a győzelem sorsa: Aleix Espargaro előzte meg a fináléban Francesco Bagnaiát a helyenként szemerkélő esőben. A vb-éllovas ducatis így is növelte az előnyét, hiszen Jorge Martin egy első körös koccanás után csak hatodik lett, míg Marco Bezzecchi bukott – további részletek és eredmények itt.

motogp-silverstone-espargaro-bagnaia

Előbb csak a csapata, a Legacy Motor Club, majd pedig maga a NASCAR is határozatlan időre felfüggesztette Noah Gragsont. Mint kiderült, a pilóta a közösségi médiában lájkolt egy olyan posztot, amelyben a néhány éve rendőri túlkapás áldozatául esett George Floyd halálán viccelődött.

 

Mi történt az F1-ben?

Rátérve a nyári szüneten lévő Formula-1-hez kapcsolódó hírekre: mountain bike-ozás közben szenvedett karsérülést Toto Wolff. A felesége, Susie Wolff által közzétett bejegyzést itt mutattuk.

wolff-serules-insta-2

Christian Horner szót ejtett Max Verstappen és mérnöke, a Jason Stathamhez hasonlított „GP” kapcsolatáról, mely néha igen viharos tud lenni, de összességében tökéletes az együttműködés kettejük között. De arról is beszélt a Red Bull csapatfőnöke, hogy mivel lassan két évtizede van ebben a pozíciójában, úgy érzi, fiatal kora ellenére is afféle dinoszaurusz lett.

„Az a gond, hogy mit se számított volna, ha egy vagy két versenyt várunk. Ha önző akarok lenni, Nycknek nem volt esélye a Red Bull ülésére 2025-ben, akkor pedig az AlphaTauriban inkább olyan versenyző üljön, aki hosszabb távon érdekes lehet a számunkra” – ezt pedig De Vriesről mondta Horner.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint mostanra egyértelmű, hogy Daniel Ricciardo jól járt, amikor követte a saját tervét ahelyett, hogy elfogadta volna a Haas ajánlatát – részletek itt. Maga Ricciardo amúgy arról beszélt, hogy keményen fog edzeni a nyári szünetben, hogy javítson a fittségén, és aztán „szét akar rúgni néhány segget”.

ricciardo-spa

Frederic Vasseur, a Ferrari F1-es főnöke is megszólalt az esetleges motorteljesítmény-kiegyenlítés kapcsán: szerinte ez nem indokolt, mivel „nincs annyira messze a Renault”, de ha mégis sor kerül rá, nem szabad BoP-jellegűvé válnia.

Beváltak-e az előzések könnyítését célul kitűző 2022-es F1-es szabályok? A McLaren csapatfőnöke szerint nagyrészt igen, de van egy komoly hátulütő is – Andrea Stella nyilatkozata itt olvasható.

„Mindig próbálok a képességemre támaszkodni a lemaradásunk kompenzálására, de ez sokszor nem elég” – ezt Lewis Hamilton mondta a Mercedes Red Bull-lal szembeni hátrányáról. A hétszeres világbajnokon is múlhat amúgy, hogy megszakad-e egy 70 éve tartó brit sorozat az F1-ben: 1952 óta ugyanis minden szezonban legalább egyszer felcsendült a szigetország himnusza a száguldó cirkuszban egy győzelem után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: