DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

A Red Bull Jason Stathamje – és az ő ügyfele

Christian Horner szót ejtett Max Verstappen és mérnöke, „GP” kapcsolatáról, mely néha igen viharos tud lenni, de összességében tökéletes az együttműködés kettejük között.

A múltheti Belga Nagydíj hétvégéjének egyik kiemelkedő sztoriját a Max Verstappen és versenymérnöke, Gianpiero Lambiase közötti üzenetváltások jelentették: mint emlékezhetünk, a pénteki időmérő során a kétszeres világbajnok szólt oda keményen a bokszfalon ülő „GP”-nek, vasárnap viszont már a mérnök intette meg versenyzőjét („használd többet a fejed”), végül Verstappen azzal koronázta meg a történetet, hogy felajánlotta, hogy kiautózik egy extra kiállásnyi előnyt, hogy lehetőséget biztosítson a gyakorlásra a szerelőinek.

verstappen-lambiase



Helmut Marko, a Red Bull elsőszámú megmondóembere gyorsan eloszlatott minden feltételezést, miszerint probléma lenne Verstappen és mérnöke között, s később Christian Horner csapatfőnök is megszólalt, aki mindenekelőtt Lambiasét méltatta: „Szerintem ahhoz, hogy Max Verstappen versenymérnöke legyél, erős karakterre van szükséged, mivel igazán kemény ügyfélről beszélünk. Sok versenymérnök összeomlana ez alatt a nyomás alatt, GP-ben viszont megvan, ami ehhez kell.”

„GP a mi Jason Stathamünk, a hasonlóság külsőre is egyértelmű!” – tréfálkozott Horner. „Keményen, de igazságosan bánik vele, nagy közöttük a tisztelet, épp csak az a baj, hogy kétszázmillióan hallgatják a beszélgetéseiket. De a kötelék és a bizalom is egyaránt nagyon nagy közöttük, nincs szükségük párterápiára.”

lambiase

Amikor arról kérdezték, hogy Verstappen az autóban ülve lazábban kezeli-e a dolgokat, mint ők a bokszfalon, Horner így felelt: „Szerintem néha ez is benne van, de azt se felejtsük el, hogy a mérnökök és a teljesítménymérnökök rendelkezésére áll az összes adat, látják őket, ismerik a versenyzőjük vezetési stílusát, tudják, hogy mennyit sajtolnak ki az autóból, és így tovább” – mondta, majd felidézte a Belga Nagydíj végi beszélgetését Lambiasével:

„Azt mondtam GP-nek, hogy tudom, mit csinál Verstappen, megpróbál felépíteni egy kiállásnyi előnyt, mire ő úgy felelt, hogy egészen finoman megy, minden értéket az irányítása alatt tart. Szóval fontos ez a fajta bizalom és kötelék, ami meg is van kettejük között. Igen, néha kicsit izzik a levegő köztük, de aztán nagyon gyorsan le is nyugszik a helyzet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: