DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Motor

Espargaro az utolsó körben győzte le Bagnaiát

A hajrában szemerkélő eső is megbolondította a MotoGP Brit Nagydíját, amelyen az Aprilia spanyolja nyert. Ducatis ellenfele így is növelte a vb-előnyét, Bezzecchi bukott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bár nem sokkal a start előtt még fenyegetett az eső, végül felhős-napsütéses időben és száraz pályán startolt el a MotoGP Brit Nagydíja Silverstone-ban. A pole-pozícióból Marco Bezzecchi várhatta a piros lámpák kialvását, de ahogy azt idén megszokhattuk, a KTM-mel valósággal kilőtt Jack Miller. Nem sokáig vezetett viszont az ausztrál, a második körben már az előtte egymással is vívó Francesco Bagnaia és Bezzecchi is átlépte őt. A start vesztese Jorge Martin volt, aki egy Brad Binderrel történt kontakt után kénytelen volt kiszaladni a bukótérbe és visszaesett majdnem a mezőny legvégére. Nem ez volt egyébként az egyetlen összeérés: Bagnaia és Alex Marquez is összeakadt, egy szárny le is repült a kontakt következtében.

Bagnaia és Bezzecchi az első körökben néhány tizedmásodperces fórt épített ki az üldözőkkel szemben, akik között viszont zajlott a küzdelem: Maverick Vinales és Jack Miller összecsapására mindketten ráfizettek, főleg az ausztrál bukott sok pozíciót, így a harmadik helyért már Alex Marquez és Aleix Espargaro harcolt. Az apriliás megelőzte a szombati sprintfutam győztesét – aki aztán nem sokkal később kénytelen volt feladni a versenyt műszaki probléma miatt.

motogp-aleix-espargaro-silverstone-aprilia



A hatodik körben jött a dráma: Bezzecchi hatalmas tempóval kicsúszott a 15-ös kanyarban a második helyről! Bagnaia így megszabadult legfőbb világbajnoki ellenfeleitől, viszont hátra így sem dőlhetett, Espargaro ugyanis a verseny leggyorsabb köreit megfutva közelített rá. Mögöttük ráadásul a másik gyári Apriliával Vinales is remekelt: féltávhoz érve levadászta Bindert, így feljött a harmadik pozícióba – ha pedig mindez nem lett volna elég, az RNF Aprilián ülő Miguel Oliveira pedig Johann Zarcót megelőzve vette át az ötödik helyezést a 16. rajtkockából indulva.

Hét-nyolc körrel a vége előtt aztán előkerültek a csúszós aszfaltra figyelmeztető zászlók: cseperegni kezdett az eső Silverstone-ban! Ez pedig teljesen összerázta az első négyest: előbb Vinales vette át a második helyet Espargarótól, majd Binder lépte át a két Apriliát és jött fel Bagnaia mögé. Hátrébb Marc Marquez és Enea Bastianini is bukott, miközben Franco Morbidelli, Fabio di Giannantonio és Takaaki Nakagami volt az első, aki kihajtott a bokszba motorcserére az esős gumikért.

Az eső azonban nem kezdett rá erősebben, így az élen zajló csatában újfent Espargaro kapaszkodott vissza a második helyre és meg is érkezett Bagnaia nyakára. Az igazán nagy tempót viszont Oliveira diktálta, három körrel a vége előtt utolérte és egyetlen manőverrel maga mögé utasította Vinalest és Bindert – igaz, a dél-afrikai az utolsó előtti körben válaszolni tudott a portugálnak.

A győzelem sorsa pedig az utolsó kör felénél dőlt el: Espargaro a kanyargós részen ment be Bagnaia mellé keményen – és ezzel az idei első győzelmét aratta a spanyol és az Aprilia! Bagnaia második helyével is növelte előnyét a vb-tabellán, a dobogót pedig Binder tette teljessé a KTM-mel. Oliveira és Vinales jött be a negyedik és ötödik helyeken, majd jött a verseny eleji incidens után egészen a hatodik helyig visszazárkózó Martin, aki ezzel újra második az összetettben. Luca Marini lett a hetedik, neki a végén volt még egy ütközése Fabio Quartararóval, akinek le is szakadt az első idoma, így kénytelen volt meglátogatni a bokszát – igaz, végül a yamahás így is pontot szerzett. Miller, Zarco és Raul Fernandez fért még be a top 10-be.

A futam végeredménye:

1. Aleix Espargaró Aprilia Racing  
2. Francesco Bagnaia Ducati Team 0.215
3. Brad Binder KTM Factory 0.680
4. Miguel Oliveira RNF Aprilia 0.750
5. Maverick Viñales Aprilia Racing 2.101
6. Jorge Martín Pramac Ducati 7.903
7. Luca Marini VR46 Ducati 9.099
8. Jack Miller KTM Factory 9.298
9. Johann Zarco Pramac Ducati 9.958
10. Raúl Fernández RNF Aprilia 19.947
11. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 20.296
12. Pol Espargaró Gas Gas Tech3 1:06.120
13. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 1:26.605
14. Franco Morbidelli Monster Yamaha 1:28.913
15. Fabio Quartararo Monster Yamaha 1:29.075
16. Takaaki Nakagami LCR Honda 1:38.573
17. Iker Lecuona LCR Honda 1:49.674
Kiesett:    
  Enea Bastianini Ducati Team  
  Marc Márquez Repsol Honda  
  Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
  Álex Márquez Gresini Ducati  
  Joan Mir Repsol Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: