DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
Formula+

F1Stat: Nem csak Verstappen ért el rekordot

Kilenc győzelem sorozatban, Alonso Schumacher csúcsait döntötte meg, az Aston Martin ilyet még nem ért el, Albon remek formában, Lawson a 775. F1-es pilóta.

Max Verstappen sorozatban kilencedik futamgyőzelmével beállította Sebastian Vettel (és Alberto Ascari) rekordját – a Red Bullnak ez volt zsinórban a 14. győzelme, ez hárommal több a korábbi csúcsnál.

verstappen-zandvoort



Verstappen sorozatban 12. alkalommal váltja győzelemre a pole-pozícióját, ezzel beállította Michael Schumacher vonatkozó rekordját.

Verstappen sorozatban 14. alkalommal állt dobogóra, ennél hosszabb sorozata csak Alonsónak (15), Hamiltonnak (16) és Schumachernek (19) volt az F1 történetében. A felsoroltakon kívül tízig is csak Vettel jutott el.

verstappen-alonso-zandvoort

És még mindig a holland: Verstappen már 628 körön át vezetett az idei szezonban, s a hátralévő 9 versenyen „csak” 112 élen töltött körre van szükség Vettel rekordjának megdöntéséhez.

Fernando Alonso karrierje 105. dobogóját szerezte, s már csak egyre van szüksége ahhoz, hogy beérje Alain Prostot az örökranglista negyedik helyén. Ez a pódium 20 évvel, 5 hónappal és 4 nappal az első után született meg, ezzel megdöntötte Michael Schumacher vonatkozó rekordját, s ugyanez igaz a leggyorsabb körökre, az új csúcs 20 év, 2 hónap és 12 nap.

alonso-zandvoort

Az Aston Martin története első leggyorsabb körét érte el, a brit gyártó a 43. konstruktőr az F1 történetében, mely egy futam legjobb körét teljesíti.

Pierre Gasly több mint két év után, a 2021-es Azerbajdzsáni Nagydíj óta először állhatott dobogóra.

gasly-zandvoort

Lewis Hamilton hosszú karrierje során mindössze tizedszer végzett a hatodik helyen, ebből idén már harmadik alkalommal.

Alexander Albon továbbra is remek formában van: hat futam alatt harmadik alkalommal zár az első nyolc között, míg a megelőző 28 williamses futamán ez egyszer sem sikerült neki.

A brit-thai versenyző emellett karrierje legjobb rajthelyét állította be a 4. pozícióval: annak ellenére, hogy másfél évet töltött a Red Bullnál, sosem indulhatott ennél előrébbről – innen viszont négyszer is 2020-ban.

lawson-albon-zandvoort

Liam Lawson az F1 történetének 10. új-zélandi versenyzője, s a negyedik, aki mindössze egyetlen futamon állt rajthoz. Persze ha igazak a hírek, ez gyorsan változhat – a Red Bull faital tehetsége a 775. autóversenyző, aki F1-es nagydíjon rajthoz állt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: