DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Formula+

F1Stat: Hamilton és a Red Bull rekordjai

Megdőlt a McLaren rekordja, de Hamilton is új csúcsot állított fel, s a mezőny hátsóbb régióiban is akadtak érdekes F1-es statisztikák a 38. Magyar Nagydíjon.

Sorozatban 38. alkalommal rendeztek F1-es nagydíjat a Hungaroringen – csak Monza fogadja régebb óta megszakítás nélkül a királykategória mezőnyét, és csak hat helyszínen rendeztek több világbajnoki futamot, mint Mogyoródon: Monzában, Monacóban, Silverstone-ban, Spában, Montrealban és Interlagosban.

A Red Bull sorozatban szerezett tizenkettedik futamgyőzelmével megdöntötte a McLaren 1988-as rekordját: soha nem aratott egymás után ennél több győzelmet egy konstruktőr az F1 történetében. Azzal pedig, hogy az év első 11 versenyét megnyerték, beállították ezt a rekordot is (szintén McLaren 1988), a csúcsdöntés Belgiumban következhet.



Max Verstappen zsinórban hetedik győzelmét aratta, az F1 történetében ennél hosszabb sorozata csak Sebastian Vettelnek (9) van – valamint az Indy 500 okozta statisztikai anomáliát korrigálva Alberto Ascarinak, szintén kilenccel.

Verstappen karrierje során 11. alkalommal zárta egy futam minden egyes versenykörét az élen, amivel ötödik helyen áll az örökranglistán holtversenyben Jackie Stewarttal és Michael Schumacherrel. Előttük áll Hamilton (23), Senna (19), Vettel (15) és Clark (13).

Lando Norris karrierje nyolcadik F1-es dobogóját szerezte, először állt egymás után kétszer a pódiumra – és két verseny alatt megháromszorozta második helyei számát.

f1-norris-verstappen

A McLaren 2012 utolsó két versenye óta először szerzett egymás után két dobogót.

Lewis Hamilton karrierje 104. pole-pozícióját szerezte, a 2021-es dzsiddai futam óta az elsőt. Győzelmet viszont nem szerzett azóta, így e téren 103-nál jár.

A brit egy új rekordot is felállított: 9. hungaroringi rajtelsőségével az első lett az F1 történetében, aki egy helyszínen kilencszer is a pole-ba kvalifikálja magát. Nyolcszor sikerült ez Sennának Imolában, Schumachernek Suzukában, valamint magának Hamiltonnak Melbourne-ben.

f1-rajtracs

Oscar Piastri az előző két versenyt egyaránt a legjobb ötben zárta, újoncként 2007 és Lewis Hamilton óta csak egyetlen pilóta volt erre képes, méghozzá Alexander Albon a Red Bullhoz igazolását követően 2019-ben.

Sergio Perez a május eleji Miami Nagydíj óta először jutott be a Q3-ba.

Zhou karrierje legjobb rajthelyét szerezte meg az ötödik pozícióval, s ez egyúttal a jelenlegi Alfa Romeo istálló számára csúcsbeállítást is jelent. A kínai versenyző idén először rajtolhatott a legjobb tíz közül, míg arra, hogy az Alfa mindkét autójával odakerüljön, a 2020-as Török Nagydíj óta nem volt példa.

f1-zhou-alfa-hun

A szezon feléhez érkeztünk, s Verstappen, Alonso, valamint Hamilton továbbra is minden futamon pontot szerzett, míg Perez és Sainz csak egyszer maradt pont nélkül. A felsoroltakon kívül Norris, Bottas és Tsunoda is meglátta minden versenyen a kockás zászlót.

Az összes versenykört Verstappen, Alonso, Hamilton és Sainz teljesítette – a holland a 680 köréből 537-et az élen teljesített, ez csak 13-mal kevesebb, mint amennyit Esteban Ocon megtett a szezonban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: