DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula+

F1Stat: Csúcsbeállítás, McLaren-remeklés

Bár a megdönthetetlennek tűnő rekordjukat beérte a Red Bull, a McLarennél így is van ok az örömre: a modern korban ritkán szereznek ennyi pontot a wokingiak, mint Silverstone-ban tették.

A Red Bull sorozatban szerezett tizenegyedik futamgyőzelmével beállította a McLaren 1988-as rekordját: soha nem aratott egymás után ennél több győzelmet egy konstruktőr az F1 történetében. Utoljára a 2022-es Brazil Nagydíjon nem nyertek, ahol George Russell győzött a Mercedesszel.

Max Verstappen zsinórban hatodik győzelmét aratta, ilyen vagy ennél hosszabb sorozata csak négy versenyzőnek volt az F1 történetében: Vettelnek, Ascarinak, Schumachernek és Nico Rosbergnek. A rekordbeállításhoz még három győzelem szükséges.

verstappen-norris-silverstone



A holland szombaton 27. rajtelsőségét szerezte, ezzel már egyedül áll az örökranglista 10. helyén – a visszavonulásakor még a hetedik helyen álló Hakkinen pedig kiszorult a top10-ből. Ez ráadásul sorozatban az ötödik pole volt, amit Verstappen szerzett, az F1 történetében 24. alkalommal fordul elő, hogy valaki legalább ilyen hosszan kisajátítsa az első rajtkockát. Ennél is hosszabb sorozata Sennának, Prostnak, Schumachernek, Hamiltonnak, Laudának, Mansellnek, Hakkinennek és Rosbergnek volt.

Lando Norris karrierje során harmadszor állt egy verseny élén: a 2021-es monzai futamon egy, abban az évben Szocsiban viszont 30 kört vezetett – ehhez tett hozzá most még négyet. A McLaren szintén először állt az élen 2021 óta.

norris-silverstone

Norris karrierje hetedik F1-es dobogóját szerezte, de ebből mindössze másodszor állhatott fel a pódium második fokára – először a csapattársa, Ricciardo által megnyerte 2021-es Olasz Nagydíjat zárta ilyen előkelő pozícióban.

A brit a mostani és a legutóbbi futamon épp annyi pontot szerzett, mint a megelőző 11 versenyhétvégén összeadva.

Oscar Piastri természetesen eddigi F1-es karrierje legjobb eredményét jegyezte a negyedik helyével, egyúttal a McLarennek is pazar eredmény volt ez, hiszen egy versenyen ennyi pontot az elmúlt tíz évben csak háromszor szereztek: a 2014-es szezonnyitón, valamint a 2020-as és 2021-es Olasz Nagydíjon.

piastri-silverstone

Sergio Perez sorozatban ötödik alkalommal nem jutott be a Q3-ba.

Alexander Albon harmadik pontszerzésének köszönhetően a Williams már 11 egységnél jár – az elmúlt öt évben csak egyszer, 2021-ben volt ennél több pontja a csapatnak, akkor 23-nál álltak meg. A csapat jelenleg 7. az összetettben, ami a legjobb bajnoki eredménye lenne 2017 óta a grove-iaknak, ha a szezon végéig meg tudnák tartani.

albon-silverstone

A thai pilóta csapattársa, Logan Sargeant karrierje legjobb eredményét jegyezte a 11. hellyel.

A szezon feléhez közeledve három versenyző, Verstappen, Alonso és Hamilton is elmondhatja magáról, hogy minden futamon pontot szerzett, míg Perez és Sainz kilenc pontszerzéssel rendelkezik. A felsoroltakon kívül Norris, Bottas és Tsunoda is meglátta minden versenyen a kockás zászlót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: