DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Formula+

F1Stat: Ferrari 800, Verstappen 42, Ocon 5

Mérföldkőhöz ért a Scuderia, véget ért Verstappen egyik sorozata, a legtöbb sprintpont még Perezé, Ocon rekordot állított fel – spielbergi F1-es statisztikák.

Bár ezeket a cikkeket a futamgyőztessel szoktuk kezdeni, most kivételesen mégis előre kell vennünk a második helyezettet, hiszen Charles Leclerc a Ferrari 800. dobogóját szerezte a hétvégén. A vörösök természetesen kiemelkednek a mezőnyből az örökranglistán, hiszen a második helyezett McLaren 494-nél tart. A legutóbbi mérföldkövet, a 700. dobogót Kimi Raikkönen húzta be 2016-ban Szocsiban.

leclerc-austria-2



Max Verstappen karrierje 42. futamgyőzelmével megelőzte Ayrton Sennát, s immár egyedül áll a vonatkozó örökranglista 5. helyén Hamilton, Schumacher, Vettel és Prost mögött. A Red Bull és a holland idei formáját látva azt sem lehet kizárni, hogy még az idén utoléri Prostot és akár Vettelt is.

Verstappen győzelmeinek fele bő tizennégy hónap alatt, a tavalyi imolai verseny óta született, azaz az elmúlt 28 futamból 21-et húzott be. A Red Bull pedig az előző 20-ból 19-et.

verstappen-pezsgo

Verstappen zsinórban ötödik győzelmét aratta, ezzel beállította egyéni rekordját tavalyról. Csak négy versenyző tudott ennél hosszabb sorozatot felmutatni az F1 történetében: Sebastian Vettel (9), Alberti Ascari (7 vagy 9, számítástól függően), Michael Schumacher (egy 7-es és egy 6-os széria) és Nico Rosberg (7).

A Red Bull zsinórban tizedik alkalommal győzött, ami azt jelenti, hogy a soron következő hétvégén beállíthatják a McLaren vonatkozó rekordját. A szezonkezdéstől kezdve zsinórban megnyert futamok számát tekintve szintén másodikak a McLaren (11) mögött az örökranglistán, de itt még „csak” kilencnél járnak.

Verstappen a pole-okat tekintve is komoly lépést tett, hiszen 26. rajtelsőségével utolérte Mika Hakkinent az örökranglista 10. helyén – a Red Bull számára ez a 89. volt, jövőre akár a Lotust is beérhetik az 5. pozícióban.

verstappen-perez-spielberg

A május eleji Miami Nagydíj óta először fordult elő, hogy Verstappen egy adott versenykört nem az élen fejezett be, így végül 248 körnél állt meg ez a számláló. Ennél hosszabb szériája csak Ascarinak (305 kör, 1952) és Sennának (264 kör, 1988) volt, legalábbis ami a köröket illeti, hiszen a kilométereket tekintve ez a produkció „csak” a hatodik helyre elég – a holland 1031 km után adta át másnak a vezetést.

A Ferrari Leclerc-nek köszönhetően idei második dobogóját szerezte, de a konstruktőrök között így is csak a negyedikek a Red Bull (14), az Aston Martin (6) és a Mercedes (4) mögött. Az említetteken túl csak az Alpine rendelkezik dobogós hellyel.

Az élen töltött köröket tekintve viszont a második helyen áll a Ferrari: vezet a Red Bull 532-vel, majd jön a Ferrari 12-vel, a Mercedes 11-gyel és az Aston Martin 3-mal.

sainz-austria

Bár külön sprintbajnokság nincs, azért összeadtuk, kik szerezték a legtöbb pontot az eddigi sprinteken: 1. Sergio Perez 15 pont, 2. Max Verstappen 14 pont, 3. Carlos Sainz 10 pont, 4. Charles Leclerc és Fernando Alonso 7 pont, 6. Lance Stroll és George Russell 6 pont, 7. Nico Hülkenberg 3 pont, 9. Lewis Hamilton és Esteban Ocon 2 pont.

Esteban Ocon új rekordot állított fel azzal, hogy öt különböző büntetést gyűjtött be egyazon versenyen – az előzőt szintén ő tartotta hárommal idén Bahreinből.

ocon-spielberg-3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: