DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula+

Akadémisták – A következő francia F1-es?

Már 2021 végén felmerült a neve Bottas csapattársaként, s azóta is bizonyítja tehetségét – a Sauber Akadémiáról érkezhet a következő francia F1-es pilóta?

Az F1-es juniorcsapatokat ismertető sorozatunk következő részében a Sauber Akadémia versenyzőit  mutatjuk be, mely 2019-es megalakulása óta még egy versenyzőt sem tudott eljuttatni a királykategóriáig, de a kezdetektől fogva velük lévő versenyzőjüknek, Theo Pourchaire-nek jó esélyei lehetnek erre. A francia fiatalember hazája F4-es juniorbajnoki címe és a német F4 megnyerése után akkor robbant be a köztudatba, amikor 2020-ban újoncként és a mezőny legfiatalabbjaként az utolsó körig harcban volt az FIA Formula–3-as sorozatának bajnoki címéért.

A következő szezont Pourchaire már a Formula–2-ben kezdte, ahol szintúgy a teljes társaság legifjabb versenyzőjeként az ötödik helyen zárt, többek között pole-ból nyerve meg a monacói főversenyt. Már ebben az évben felmerült, amikor még alig töltötte be a 18-at – az első F1-es tesztjén még 17 esztendősen esett túl –, hogy Frederic Vasseur a Formula–1-be vinné őt, de végül Guanyu Zhou kapta meg az Alfa Romeo második ülését.

pourchaire-2023-bahrein



A hatalmas Star Wars- és GTA-rajongó hírében álló francia aztán a második F2-es évében már a második helyre ért oda Felipe Drugovich mögött – igaz, jelentős, több mint százpontos hátránnyal, viszont hozzá hasonlóan három főversenyt is megnyert. Idén, harmadik F2-es szezonjában a cél egyértelműen a bajnoki cím kell, hogy legyen, ami felé a lehető legjobb úton indult el a bahreini szezonnyitón. Még mindig csak 19 éves, nincs lekésve semmiről, s jelenleg az egyik legígéretesebb fiatal tehetségnek tűnik az európai utánpótlásban.

Az akadémia másik három tagja idén csatlakozott a programhoz. Közülük a finn–francia Marcus Amand indul a legmagasabban jegyzett bajnokságban, hiszen az európai Formula Regional mezőnyét erősíti majd – a széria egy lépcsővel található az F1-es hétvégék programjának részét alkotó FIA F3 alatt az úgynevezett Global Pathway rendszerében. Az eddig F4-es színtéren versenyző alig 17 esztendős pilóta a géposztályban 49 futamon két dobogót tudott felmutatni.

buhler

Egyelőre még ennyi siker sem jutott a korábban európai szinten jegyzett BMX-versenyzőnek, a 17 esztendősen gokartra váltó Lena Bühlernek, aki a frissen létrehozott női sorozatban, az F1 Academyben az ART versenyzője lesz 2023-ban. Bühler egyelőre a spanyol F4-ben elért pontszerzésekkel büszkélkedhet legjobb eredményeként, 20 európai Formula Regional-futamán viszont egy 20. hely volt a legjobb eredménye.

Az akadémia negyedik tagja a fiatal német gokartos, Taym Saleh, aki idén a CIK-OK bajnokságban fog versenyezni – nem mellesleg a Sauber Karting Team keretében az istálló érdekeltségébe három másik gokartversenyző is tartozik, de ők hivatalosan nem az Akadémia tagjai.

A Sauber Academy 2023-as tagjai

Név

Csatl.

Kor

Legnagyobb autós siker

2023

Theo Pourchaire

2019

19

F3 (2020) és F2 (2022) 2. hely

Formula–2

Marcus Amand

2023

18

Olasz F4 9. hely (2022)

FRegional EU

Lena Bühler

2023

25

Spanyol F4 15. hely (2020)

F1 Academy

Taym Saleh

2023

13

-

Gokart

A sorozat eddigi részei:

A Ferrari reménységei

Mercedes: Csillagos juniorok

Williams: Egy lány és három fiú

Red Bull és AlphaTauri: A kisbikák

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: