DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Formula+

Akadémisták – Egy lány és három fiú

Ezúttal a Williams juniorjait vesszük sorra: egy hölgyversenyző a legsikeresebb köztük, de egy argentin veheti célba az F1-et a legjobb eséllyel.

A Williams versenyzői akadémiájának eddigi hét korábbi tagja közül hárman is bejutottak az F1-be a grove-iak színeiben (a legutóbb épp a most debütáló Logan Sargeant), s rajtuk kívül Jack Aitken is beugorhatott egy ízben a Mercedesnek kölcsönadott George Russell helyére – de a királykategóriáig nem jutó Rowland, Ticktum, Nissany sem egy rossz névsor.

chadwick



A Williams tehát nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezi a hangsúlyt a juniorjait illetően, s erről tanúskodik az aktuális névsor is, melynek legrégebben a Williamsnél szolgáló tagja Jamie Chadwick, a világ jelenlegi első számú hölgyversenyzője. A már 2015-ben, mindössze 17 évesen brit GT-bajnoki címet szerző Chadwick a W Series mindhárom eddigi szezonját megnyerte, megvillantotta tehetségét az Extreme E-ben is, 2023-ban pedig az Andretti színeiben indul az IndyCar utánpótlás-sorozatában, az Indy NXT-ben.

Tavaly két fiatal brit tehetség, Zak O’Sullivan és Oliver Gray csatlakozott a programhoz, idén mindketten a Formula–3-ban szerepelnek majd. Az ír származású O’Sullivan már tavaly is ebben a szériában indult a nem túl jó évet futó Carlin színeiben, s bár nem tudott beférni a legjobb 10 közé a bajnokságban, pole-t, dobogót és leggyorsabb kört is szerzett. Idén a Premánál folytathatja a 18 éves pilóta, aki a brit szamárlétrát végigjárta: a Ginetta Junior bajnokságban 2. lett, akárcsak 2020-ban a brit F4-ben, míg 2021-ben megnyerte a néhai brit F3 utódját, a GB3-as bajnokságot.

Oliver Grey két éve versenyzik formulaautókkal, két teljes szezont futott a brit F4-es bajnokságban, emellett teljesített futamokat az olasz és az emirátusokbeli Formula–4-ben is, és bár 71 versenyből csak négyet nyert meg, mivel tavaly versenyei több mint felét a dobogón zárta, ezüstérmes lett a bajnokságban az ír Alex Dunne mögött. Idén a Rodin Carlin színeiben versenyez majd az FIA F3-as sorozatban.

colapinto

A csapat legújabb növendéke egyúttal a legnagyobb ígéret is: az argentin Franco Colapinto 19 éves kora ellenére komoly rutinnal rendelkezik, hiszen 2018-ban debütált a formulaautós színtéren, így kereken együléses 100 verseny van a háta mögött, ráadásul 2021-ben az endurance-ban is kipróbálta magát, nyert futamot az ELMS-ben és Ázsiában LMP2-es autóval, indult Le Mans-ban, s GT-zett is a WRT színeiben. Az újoncéve ígéretes volt az F3-ban, két győzelmet és öt dobogót szerzett, idén az MP Motorsport színeiben folytatja. Colapintót a Gulf támogatja, így aligha véletlen, hogy az olajcéggel együtt érkezett meg a Williamshez.

A Williams Driver Academy 2023-as tagjai

Név

Csatl.

Kor

Legnagyobb autós siker

2023

Jamie Chadwick

2019

24

Brit GT (2015) és W Series bajnok (2019–22)

Indy NXT

Zak O’Sullivan

2022

18

GB3 bajnok (2021)

Formula–3

Oliver Gray

2022

18

Brit F4 2. hely (2022)

Formula–3

Franco Colapinto

2023

19

Spanyol F4 bajnok (2019), ELMS 4. (2021)

Formula–3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: