DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Versenynaptár, Hamilton bérigénye, durva kéztörés – keddi hírek

Nem tartják meg a Kínai Nagydíjat, az első MotoGP-csapatbemutató, Frijns négy kézcsontja is eltört a Formula-E-balesetben. Január 17. motorsporthírei egy helyen.

Eldőlt: Se Sanghaj nem tér vissza mégis, se Portimao nem ugrik be: az F1 bejelentette, hogy a tervezett 24 helyett csak 23 fordulóból fog állni a 2023-as szezon. A részletekről itt írtunk.

Eredetileg az F1 műszaki igazgatója, Pat Symonds is befejezte volna idén, hasonlóan Ross Brawnhoz: de Stefano Domenicali meggyőzte, hogy maradjon és működjön közre a 2026-as szabályok kidolgozásában. Erről maga Symonds beszélt egy konferencián.

Évi 70 millió euróért hosszabbíthat Lewis Hamilton a Mercedesszel? Sajtóhírek szerint a hétszeres világbajnok új szerződése már meg is köttetett, mégpedig komoly fizetésemeléssel. Bővebben itt.



Az F1-es csapatot irányító Toto Wolff ismét elég egyértelmű utalást tett rá, hogy a Mercedes 2023-as autója a tavalyi küszködés ellenére is továbbviszi a zéró oldaldobozos kialakítást – a csapatfőnök szavai itt olvashatók el.

Két nyilatkozat is érkezett a McLarentől. Zak Brown elismeri: idén még aligha törnek be az élbolyba, ám amint elkészülnek az infrastrukturális fejlesztésekkel, a győzelmekért kell harcolniuk. A McLaren újdonsült csapatfőnöke, Andrea Stella nem érzi hátránynak Oscar Piastri tapasztalatlanságát az autó fejlesztését illetően, segíteni fogják a csapatot az ausztrál versenyző referenciái.

Meghatotta egy pár története a Ferrari F1-es pilótáját, Charles Leclerc egy olasz tv-műsorban lepte meg szurkolóját, aki beteg barátnője miatt költözött el otthonról. A kedves történetről a Bulvár rovatban írtunk.

A volt F1-es versenyző szerint rossz döntést hozott a Haas, mikor Nico Hülkenberget szerződtette Mick Schumacher helyére, hiszen a fiatal német bajnoki címekre lenne képes – bővebben itt.

George Russell testközelből figyelhette Lewis Hamilton egyedi módszereit, az F1 hétszeres világbajnoka pedig érdekes tanulsággal szolgált számára – ezt emelte ki a Mercedes ifjabb pilótája.

Számos hír érkezett január 17-én az autó- és motorsport egyéb kategóriáiból, köztük két sérülés borzolta a kedélyeket. Robin Frijns a Formula-E mexikói szezonnyitóján történt balesetéről durva részletek derültek ki: nem csupán csuklója, de négy kézcsontja is eltörött.

Idősebb Carlos Sainz is sérülésről számolt be a Dakar Rali után: a kilencedik szakaszon boruló spanyolnak két csigolyája törött el. A Dakar Ralival foglalkozott a Formula Podcast idei negyedik adása, amely itt lent hallgatható meg:

 

Győzelemmel indította a 2023-as szezont Raikkönen ralis unokaöccse. A csupán 17 éves Justus Raikkönen a Lappföld Ralin szerzett első helyet kategóriájában – részletek.

A MotoGP-s csapatok közül elsőként a hangvillások gyári versenygépéről rántották le a leplet: némileg átalakított dizájnt kapott Quartararóék idei motorja. Sérüléssel nehezített téli időszak után vágyik vissza a motorjára és a MotoGP élére a Yamaha franciája, míg csapattársa visszanyerné korábban látott formáját. Quartararo és Morbidelli nyilatkozata itt olvasható.

Drasztikusan visszaeső nézőszámok és ellaposodó versenyek: több intő jel is arra mutat, hogy a MotoGP kisebb krízisbe kerül(het) – az okokról és a lehetséges megoldásokról beszéltünk a Formula Motocast idei első adásában. 

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: