DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem jelent gondot Piastri tapasztalatlansága a McLarennek

A McLaren újdonsült csapatfőnöke nem érzi hátránynak Oscar Piastri tapasztalatlanságát az autó fejlesztését illetően, segíteni fogják a csapatot az ausztrál versenyző referenciái.

Egyértelmű célként tűzte ki a McLaren, hogy visszatérjenek az élmezőnybe, és újra futamgyőzelmekért harcolhassanak a topcsapatokkal, ehhez pedig már 2022-ben megtették az első lépést, mikor a sorozatos gyenge eredményeket szállító Daniel Ricciardo helyére szerződtették az Alpine orra elől elhappolt Oscar Piastrit a 2023-as szezonra. Noha a Formula-2 2021-es bajnoka eddig nem gurulhatott pályára hivatalos versenyhétvége során, a McLaren újonnan kinevezett csapatfőnöke, Andrea Stella nem gondolja, hogy problémát jelentene a fiatal ausztrál F1-es tapasztalatának hiánya.

„A legfontosabb, hogy megmarad a folytonosság Landóval (Norris). Lesz egy referenciapontunk, amit nagyon jól ismerünk, hiszen együtt fejlődtünk vele technikai és vezetési szempontból, valamint a versenytempót tekintve is. Referenciát fog biztosítani Oscarnak is, nemcsak a teljesítményét, de az autó megértését illetően is” – idézi Stella szavait a Motorsport.



 

„Új autónk lesz, fejlődni szeretnénk, és ebben nagyon fontos szerepet játszanak a pilóták, noha más sportágakkal ellentétben, az F1 nagyban a számokról szól. Ha például a motorversenyzést nézzük, nehéz megérteni, mekkora a szerepe a versenyzőnek, mekkora a motornak. Itt viszont egész jól fel tudod mérni az adatok alapján, mennyire vagy versenyképes. Ha jó számokat produkálsz, elfogadom, akkor is, ha nem tudjuk összehasonlítani más versenyzőkével.”

A wokingi istálló új csapatfőnöke úgy véli, Piastri tehetségének és intelligenciájának köszönhetően nem jelent majd gondot a tapasztalat hiánya.

„Egy külön utazás, amit meg szeretnénk tenni Oscarral. Egyértelműen nagyon tehetséges. Használni szeretnénk a referenciáit, az autóból származókat és a Danieltől tanultakat is. De biztosak vagyunk abban, hogy elég tehetsége és intelligenciája van ahhoz, hogy kihasználja ezeket az adatokat a folyamat során. Szóval nem aggódom, hogy elveszítjük ezt a tapasztalatot az összehasonlítás terén” – jelentette ki az olasz szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: