DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Quartararo a vb-címet, Morbidelli a feltámadást vette célba

Sérüléssel nehezített téli időszak után vágyik vissza a motorjára és a MotoGP élére a Yamaha franciája, míg csapattársa visszanyerné korábban látott formáját.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Mint arról beszámoltunk, a Yamaha gyári csapata volt az első, amely lerántotta a leplet a 2023-as motorjáról és annak dizájnjáról. A színvilág hellyel-közzel változatlan maradt az M1-esen, de némileg agresszívebb megjelenést kaptak a versenygépek, köszönhetően a Lin Jarvis csapatfőnök által álcafestésszerűnek titulált effekttel. Jarvis elmondta a bemutatón: ezzel is azt akarják üzenni, hogy háborúba indulnak idén, a cél pedig természetesen az, hogy visszahódítsák a vb-titulust a Ducatitól.

motogp-yamaha-quartararo-morbidelli



Ehhez pedig elég egyértelmű, mely területen kell leginkább előrelépniük 2022-höz képest: „Szinte a motor összes területén változtattunk, prioritásként pedig főleg a végsebességen igyekeztünk javítani. Ugyanakkor a legfontosabb, hogy harmónia legyen a motoros és a gép között” – jelentette ki Takahiro Sumi, a Yamaha Motor Racing elnöke.

Az említett végsebességbeli előrelépés egyelőre kérdésesnek tűnik, ugyanis tavaly a misanói teszten, amikor először próbálták ki a 2023-ra szánt prototípust, Fabio Quartararo még egyértelmű fejlődésről számolt be, a szezonzárót követő valenciai gyakorláson ugyanakkor már arról beszélt, hogy nem érti, hova tűnt a javulás.

Sérüléssel terhelt tél után is a vb-cím a cél

Quartararo számára a téli időszak sem alakult zökkenőmentesen: bár azt megúszta, hogy meg kelljen műteni a Malajziai Nagydíj edzésén elszenvedett sérülése miatt az ujját, később azonban ugyanúgy a bal keze sérült meg egy motokrossedzés közben. „Volt egy sérülésem egy bő hónapja, de sokkal jobban érzem magam. Jövő héten már újra motorra ülök” – mondta ennek kapcsán a 2021-es világbajnok, akit a Crash.net szakportál idéz.

„Intenzív hónapon vagyok túl, de már várom, hogy újra két keréken edzhessek. Nem mondanám azt, hogy már készen állok a versenyzésre, csak visszanyerném az érzést a motoron és az erőt a karomban, ami hiányzott” – fogalmazott a francia, hozzátéve, hogy a történtek miatt a motoros edzések helyett a kardióra helyeződött a hangsúly nála az utóbbi időszakban.

Quartararo egyúttal beszélt a tavalyi vb-ezüstéremmel záruló évadról és az idei célkitűzésekről is: „Természetesen a 2021-es esztendő jobb volt, mint a tavalyi, de sokat tanultunk az előző szezonból, és úgy gondolom, ez segíteni fog nekünk abban, hogy előrelépjünk egy helyezést idén. Újra a világbajnoki címért akarok csatázni. Csak ennyit akarok mondani a célokról. Hiszek a csapatomban, a Yamahában, úgyhogy szeretném visszaszállítani a címet a gyárba. Részemről ehhez az kell, hogy mentálisan és fizikailag is a topon legyek, a maximumot nyújtsam a motoron és ne hibázzak.”

motogp-yamaha-quartararo-morbidelli-2

Visszanyeri-e régi formáját Morbidelli?

Tavaly Quartararo volt az egyetlen, aki érdemi eredményekre volt képes a Yamaha nyergében: a 2020-ban még összetettbeli második helyet és futamgyőzelmeket szerző Franco Morbidelli is jórészt a top 10-en kívül küszködött. Ennek ellenére maradhatott a gyári csapatnál – igaz, Jarvis nemrég a Crash.net szaklapnak adott interjúban jelezte: az olasznak össze kell szednie magát. A csapatvezető szerint elsődlegesen Morbidelli önbizalma hiányzott ahhoz, hogy kellően agresszíven tudjon motorozni az M1-es által igényelt stílusban.

Maga a versenyző is úgy vág neki 2023-nak, hogy szeretné újra felvenni a korábban a térdsérülése alkalmával elveszített és azóta sem igazán talált ritmusát: „Azt mondják, akkor tanulsz a legtöbbet, amikor veszítesz – szóval tavaly nagyon sokat tanultam!” – nevetett. „Úgyhogy várom, hogy visszavághassak. Egy új specifikációjú motorral kellett megbirkóznom a gyári csapatnál, és időbe telt, amíg újra alkalmazkodtam a csomaghoz. De főleg a szezon vége felé éreztem valami biztatót, úgyhogy ezt át akarom menteni az idei évre. Szeretnék visszatérni idén. Úgy érzem, jól dolgozom és összhangban vagyok a körülöttem lévő emberekkel. Egy évvel több tapasztalatom van, és minden javulni látszik. Hiányzik a dobogó is, hiszen már több mint egy éve nem locsolhattam pezsgőt. Hiányzik, de meglátjuk. Minden a nulláról indul, bármi lehetséges ebben az idényben, úgyhogy izgatott vagyok.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: