DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Belépő a versenyzés világába - 2. rész

Ma már mind hősökként tekintünk a Formula-1-es pilótákra, pedig ugyanolyan kisgyermekként kezdték karrierjüket, amilyenek mi magunk is voltunk egykor. De mégis mennyire kicsiként?

Legújabb cikksorozatunkban utánajártunk, hogy a 2022-es Formula-1-es mezőny tagjai mikor kezdték el megérezni a benzingőz illatát és a sebesség mámorát először. A második részben a tavalyi középmezőny pilótáinak nézünk a körmére.

Carlos Sainz

A Ferrari spanyol pilótája a jelenlegi mezőnyből talán a legkésőbb kezdett bele autóversenyzői karrierjébe, ami furcsán hangozhat, tudván, édesapja mögött milyen múlt áll az autósportban. Az ifjabbik Carlos Sainz ugyanis csak 11 évesen, 2006-ban ült először versenygokartban, akkor pedig a Torner Minikart bajnokságban a második helyen végzett, de még ugyanabban az évben elért egy második helyet is a Spanyol Bajnokságban.

2008-ban megnyerte az FIA ázsiai KF3-as bajnoki címet, emellett ugyanebben a kategóriában második lett hazájában. Utolsó gokartos éve 2009 volt, ahol az FIA Európa-bajnokságán és a Spanyol Bajnokságban második helyen zárt, a WSK KF3-as géposztályában harmadikként végzett, míg a szintén FIA által kiírt Monacói Gokart Kupát megnyerte.

Carlos Sainz és legelső gokartja


Charles Leclerc

Hétévesen versenyzett először Charles Leclerc, aki 2005-ben azonnal meg is nyerte a francia regionális gokartbajnokságot, ahol 2006-ban és 2008-ban is győzelmet szerzett. 2009-ben megnyerte az országos junior bajnoki címet, mielőtt ő is a KF3-as kategóriába lépett volna fel. 2010-ben – csapattársához hasonlóan – maga is megnyerte a Monacói Gokart Kupát, majd 2011 a kategória FIA vb-címét is elhódította, több másik kisebb kategória megnyerése mellett.

2012-ben fellépett a KF2-es géposztályba, ahol megnyerte a WSK európai bajnokságát, az FIA Eb-n pedig második lett, csakúgy mint a 2013-as KZ világbajnokságon, amelyet Max Verstappen nyert meg abban az évben.

Lando Norris

Az első F1-es futamgyőzelméről tavaly csak egy hajszállal lemaradó Lando Norris 2008-ban, nyolcéves korában kezdett gokartozni. Több gyengébb eredményt követően 2010-ben villant meg először, amikor is a Brit Super One bajnokságban harmadikként végzett kategóriájában. Első bajnoki címére 2012-ig kellett várnia, amikor is a Formula Kart Stars MiniMax kategóriájában aratott sikert.

Egy évvel később a ESK OKJ kategóriájában bajnoki címet helyet szerzett, csakúgy mint az FIA Európa-bajnokságon és a Nemzetközi Szuperkupában. 2014-ben, utolsó gokartos évében megnyerte az FIA Világbajnokságot a KF2 kategóriában.

Daniel Ricciardo

Miután az ausztrál pilóta nem származott tehetős családból, csak kilenc éves korában kóstolt bele először a gokartozás világába. Csapattársai akkoriban 4-6 év közöttiek voltak, de Ricciardo bebizonyította, hogy megvan a tehetsége a versenyzéshez. 2000-ben érte el első jelentősebb eredményét, amikor ötödik helyen végzett a Bob Smithers Memorialon, majd a Junior Clubman kategóriában 10. lett a Nemzeti Sprint Kart Bajnokságban, ezt követően pedig a különböző formulaautós szériákon át küzdötte fel magát egészen az F1-es dobogó legtetejéig.

Fernando Alonso

1991-ben, kilencéves korában indult először hivatalos versenyen az azóta kétszeres F1-világbajnok. Akkor második helyen zárta a Spanyol Bajnokság kezdő kategóriáját, majd 1993-ban és 1994-ben is megszerezte a junior bajnoki címet. Ezeket a sikereket 1995-ben újabb követte, mivel megvédte bajnoki címét a junior géposztályban, emellett pedig az Öt Kontinens Kupa Junior A osztályában is övé lett a végső siker. 1998-ban második lett a Gokart Európa-bajnokságon, mielőtt a Nissan Euro Open kategóriájában folytatta pályafutását.

Esteban Ocon

Kilencséves volt, mikor először gokartversenyen találta magát Esteban Ocon. 2006-ban nyolcadik lett a Francia Minime Bajnokságban, majd 2007-ben már megnyerte azt. Egy évvel később megynyerte a kezdő kategória bajnoki címét, majd elkezdte KF3-as karrierjét is. 2011-ben megnyerte a KF3-as bajnokságot, mellette pedig második helyen zárta a WSK Euro Seriest.

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol garantált a jó közösség és télen sem hagyunk benneteket unatkozni!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: