DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Magyar Nagydíj Top 10 - A legnagyobb előzések

A 31. Magyar Nagydíjat felvezető sorozatunkban első ízben a Hungaroringen látott legjobb F1-es előzésekből szemezgetünk - Piquet és Senna csatáján át Alonso 2006-os remekléséig.

1986, Nelson Piquet Ayrton Senna ellen

„Nehogy már egy ifjonc vagánykodjon!” - az akkor még csak kétszeres világbajnok Nelson Piquet joggal gondolhatta azt magában, hogy Lotusszal köröző honfitársa - akit nem igazán szívlelt - miért autózik előtte. Legalábbis a Piquet-észjárás szerint. De legalább nem volt rest, és már a történelem első F1-es Magyar Nagydíján olyan szemkápráztató módon autózta körbe a későbbi legendát az egyes kanyarban, hogy a mai napig emlegetjük.

1989, Nigel Mansell Ayrton Senna ellen

Hiába nyert nálunk három alkalommal is, Senna általában szenvedő alanya volt a gyönyörű manővereknek. 1989-es győzelme felé haladva Nigel Mansell egy lekörözöttet kihasználva ott ment el riválisa mellett, ahol általában nem szokás - a hármas kanyarból kigyorsítva a négyes felé. És milyen szépen csinálta!

2002, Kimi Raikkönen Juan Pablo Montoya ellen

Három héttel az után, hogy a páros hatalmasat csatázott Hockenheimben, és a kolumbiai nyerte a küzdelmet, ők ketten a Hungaroringen is összecsaptak - ezúttal a finn győzelmével. Az ekkor még javában első győzelmére váró Raikkönen kihasználta, hogy Montoya lefutott a pályáról a 12-es kanyarban, így elég közel tudott maradni hozzá az utolsó kanyarokban is, hogy a célegyenesben a szélárnyékába kerüljön. A kulcs azonban mégis a remek kigyorsítás volt az egyes kanyarból, a kettes felé haladva Raikkönen külső ívre húzódott, és körbeautózta riválisát! Szegény Montoya, hiába próbált mellette maradni, csak a kavicságyban talált menedéket…

2006, Fernando Alonso Michael Schumacher ellen

A Hungaroring kialakításából fakadóan mindig is nehéz volt klasszikus, kifékezős manővereket végrehajtani, ezért a szemfülesség, és a másik hibába hajszolása mindig is fontos tényező volt az előzési pozícióba kerüléshez (lásd Raikkönen eggyel feljebb). Fernando Alonsót ezeken felül az esőben remekül tapadó Michelin-abroncsok is segítették, és úgy előzte meg az ötös kanyarban Michael Schumachert, ahogyan még senki előtte.

2008, Felipe Massa Lewis Hamilton ellen

Bár Massa manővere a rajt után történt, valójában ez hozta meg számára a majdnem-győzelmet. A McLaren kisajátította az első sort Hamilton és a későbbi győztes Heikki Kovalainen révén, de a brazil óriási rajttal hamar a finn előtt termett, az egyes kanyar külső ívén pedig a britet is kivégezte. Remek indulásához még hozzárakott 67 tökéletesen megrajzolt kört - az utolsó három elmaradásáról nem ő tehetett.

2009, Lewis Hamilton Mark Webber ellen

A McLaren-pilóta a sportág történetének első hibrid-győzelmét aratta KERS-szel felszerelt autójával, de győzelméhez szüksége volt egy komoly előzésre is, melyet Mark Webber ellen mutatott be a kettes kanyar felé - akkor pedig nem is létezett még DRS!

2010, Rubens Barrichello Michael Schumacher ellen

Egy előzés, melyről azóta sem nagyszerű kivitelezése miatt beszélnek. Pedig a brazil komolyan felépítette manőverét, és néhány körrel a verseny vége előtt remekül bújt be egykori csapattársa mellé. Csakhogy a szezon elején hároméves szünet után visszatért világsztár nem igazán akarta, hogy faképnél hagyják, ezért éppen csak olyan mértékben húzta rá Mercedesét a brazilra, hogy ne kenje fel a falra őt. Barrichello előzése sikerült, a németet pedig 10 rajthelyes büntetéssel sújtották a Belga Nagydíjra veszélyes vezetés miatt.

2013, Romain Grosjean Felipe Massa ellen

A francia pilóta az év előzését mutatta be a brazil ellen: Lotusával remek kigyorsítást fogott a kettes kanyarból, a négyes felé bebújt a Ferrari mellé, a kanyarban pedig körbe is autózta Massát! Csakhogy a szabály az szabály, Grosjean éppen a fehér vonalon kívül ment el mellette, ami felett nem hunytak szemet a versenybírák, és bokszutcán áthajtásos büntetésre ítélték.

2014, Lewis Hamilton Jean-Eric Vergne ellen

A verseny elején hibázó brit pilóta az egész mezőnyt körbeautózta, hogy harmadik helyen érjen célba, egyik legszebb manőverét pedig Vergne ellen mutatta be. Már a célegyenes végén is próbálkozott, ám a belső íven későn fékező francia miatt jobban tudott kigyorsítani, így a kettes felé vezető rövid szakaszon maga mögött hagyta a Toro Rosso pilótáját.

2014, Daniel Ricciardo Fernando Alonso ellen

Hiába remélte azt a spanyol, hogy végre behúzhatja azévi első győzelmét vörösben, meg kellett hajolnia az őrült tempót autózó Daniel Ricciardo előtt. Egy körrel azután, hogy legyűrte Hamiltont a második helyért, Ricciardo három körrel a vége előtt bevetődött Alonso mellé az egyes kanyarban, népszerű győzelmet aratva az esős Magyar Nagydíjon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: