DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A riválisok sem értik a McLarent

Bár semmiképpen sem írják le a nagynevű ellenfelet, a Formula-1 elképedve ámul a wokingi istálló látványos gyengélkedése miatt. Az idei évre mindenki az élmezőnybe várta Alonsóékat.

Nemcsak Woking, de maguk a riválisok is hisznek abban, hogy a rettenetes mélypont után a McLaren végre elindul felfelé. A téli teszteken ugyan folyamatos megbízhatósági problémák hátráltatták az istállót, úgy tűnt, a tempó meglesz ahhoz, hogy a dobogóért csatázhasson Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne.

Még az évad sem kezdődött rosszul, a spanyol rögtön egy remek ötödik hellyel nyitott és utána is sorozatosan erős pontszerző helyeken végzett. Monaco óta azonban csak a csalódás jut Zak Brownéknak. Vandoorne zsinórban háromszor végzett a pontzónán kívül (általában valós esélye sem volt az első tízbe kerülni), Alonso pedig egymás után háromszor állt ki technikai hiba miatt, de legjobb esetben egy hetedik-nyolcadik hely sülhetett volna ki Monacóban.

Az abszolút mélypontot a múlt héten, Franciaországban érték el, amikor egyik autó sem élte túl a Q1-et, a rossz rajtpozíciót pedig hasonlóan gyenge versenytempó követte másnap. A McLaren válságban van, ezt már nehéz lenne tagadni, a Hondáról Renault-ra váltás nem hozta meg a várt eredményt, a karosszéria sem túl acélos, legalábbis a Red Bulltól fényévekre van.

Harminc éve verhetetlen volt a McLaren, most viszont nagyon szenved


Már a rivális csapatoknál is elképednek, mennyire lecsúszott a gárda. „Amikor ott versenyeztem, egyértelmű volt, hogy ez egy óriási és nagyszerű csapat. Kár, hogy most így jártak. A saját eredményeinknek örülök és annak is, hogy versenyezhetünk, sőt legyőzhetjük őket időnként, de ez nem az a hely, ahova ők tartoznak” – ismerte el Kevin Magnussen, a Haas pilótája.

„Az időmérőn nem olyan erősek, mint vasárnap. Arra számítottam, hogy Franciaországban is felzárkóznak a versenyen, de nem így történt. Egyáltalán nem olyan erősek idén, mint gondoltam volna” – erősítette meg Nico Hülkenberg, aki a gyári Renault kiváló versenyzője.

A McLaren egy komoly aerodinamikai fejlesztési csomaggal jelentkezett Barcelonában, ami rögtön a Q3-ba repítette az autót, de azóta nem sokat fejlődtek és alaposan visszacsúsztak, a többiek többet javultak. „Kifejezetten meglepetten tapasztaljuk a gyengélkedésüket, főleg a spanyolországi erős hétvégét követően. A Formula-1-ben sosem lehet tudni, lehet, hogy hirtelen találnak egy fontos apróságot és újra felébrednek és előre kerülnek” – tette hozzá a német csapattársa, Carlos Sainz.

„Meglep-e a McLaren visszaesése? Hogy őszinte legyek, igen. De nem becsülhetjük le Wokingot, biztos vagyok benne, hogy hamarosan visszatérnek az élmezőnybe” – tekintett előre Esteban Ocon, a Force India pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: