DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 4. hétfő
WEC

Így nyerte meg a Porsche és veszítette el a Toyota a Le Mans-t

Az utolsó körben állt meg Nakajima alatt a végig hibátlanul versenyző #5-ös Toyota, így a vert helyzetben lévő #2-es Porsche ölébe hullott a győzelem. Hihetetlen dráma, ilyen még nem volt Le Mans-ban.

 

15:30 Ideje befejezni 25 és fél órán át tartó élő közvetítésünket, Balogh Tamás szerkesztő-kollégám nevében is köszönöm a figyelmet mindenkinek, rövidesen jelentkezünk a történelem legdrámaiabb Le Mans-jának összefoglalójával!

15:29 Élő közvetítésünket pedig zárjuk egy felemelő történettel: célba ért a #84-es autóval a négyszeres amputált Frederic Sausset, aki a tiszteletkörén megállt, hogy felvegye a pálya mellett álló, korábban kiesett hölgyversenyzőt, Ines Taittingert. Az 56. garázs innovatív autói közül elsőként sikerült befejezni a versenyt. Le a kalappal!

saussetp1 15:28 Ez nem lehetett könnyű: Davidson a Twitteren gratulált a Porschének.

p2 15:27 Büszkén hirdeti a Ligier: kilenc autójuk indult, kilenc ért célba.

p1 15:26 Az Autosport szakértője, Gary Watkins: Őszintén megmondom, ez volt a legkülönlegesebb befutó, amit valaha láttam, pedig 2008-ban ott voltam a McLaren garázsában, amikor Lewis Hamilton húsz másodperccel a vége előtt nyerte meg a bajnokságot. Hihetetlen. Ezt a versenyt a Toyota már megnyerte, nem érdemelték meg ezt.

p1 15:24 Heartbroken - megszakad a szív. Ennyit írt a Toyota a Twitterre. Többet nem is lehet.

gtpro 15:23 A Risi nem töltötte le a rá kirótt stop&go-t, amiért biztosan megbüntetik - ezzel hármas Ford-dobogó alakulhat ki 50 évvel a hármas Le Mans-i győzelem után.

15:22 Jelen állás szerint 44 autót értékeltek célba érőként, azaz biztosan megdőlt a vonatkozó rekord - ha a Toyotát végül visszahelyezik a végeredménybe, ami igen valószínűtlen, ez 45 lesz.

p1 15:19 Ha megengedtek egy személyes véleményt: megérdemelték a porschés srácok, mert vesztett helyzetben sem adták fel az utolsó pillanatig - de ma három másik pilótának kellett volna az autó tetején ünnepelni. De ez van, a verseny 24 óráig tart, nem 23 óra 54 percig...

porsche___2

p1 15:18 Hogy hogy éreznek? Davidson: Kazuki a célban azt mondta a rádióban, hogy mindjárt sír. Ne aggódj pajtás. Én már megtettem.

p1 15:17 A rivális Audi versenyzője, Oliver Jarvis: Le vagyok sújtva a Toyota, Davidson és a többiek miatt. Nem hiszem el!!! Ez annyira rossz, nem így kellett volna végződnie a versenynek. El sem tudok képzelni, hogy hogyan éreznek most...

p1 15:15 Nem értékelték célba érőként Nakajimáékat, mivel ehhez 6 perc alatt kellett volna teljesíteni az utolsó kört. A nem hivatalos végeredmény ezzel Porsche #2, Toyota #6, Audi #8. A versenyigazgatás vis maiorra hivatkozva visszahelyezheti a végeredménybe a Toyotát - csakhogy itt igazság szerint  semmilyen vis maior nem történt.

p1 15:13 Íme a győztesek:

 

p1 15:09 Nakajima 12 perc alatt körbeért, megvan a második hely - de a nagyon lassú utolsó kör miatt ennek megtartásához a versenybírákra is szükség van. 

gtpro 15:07 Próbáljunk magunkhoz térni: Ford, Risi, Ford, Ford sorrendben jöttek be a Pro kategóriás autók. Hirtelen nem tudjuk, mi a helyzet a stop&go-val - és talán e pillanatban senki nem is érdekel.

p1 15:02 Anthony Davidson: Szó szerint nincsenek szavak erre. 

p1 15:01 23 órát és 53 percet bírt ki a Toyota. Erre szavak nincsenek.

p1 15:00 Letelt az idő, Romain Dumas, Neel Jani és Marc Lieb megnyeri a Le Mans-i 24 órás versenyt. Döbbenet. 

p1 14:57 Az utolsó körben megáll a pályán a Toyota. Hihetetlen dráma, hihetetlen.

p1 14:56 Az utolsó körben fogják megelőzni a Toyotát!

p1 14:55 Egy szektor alatt 31 másodpercet hozott a Porsche a Toyotán! 

p1 14:53 HIHETETLEN DRÁMA!!! LELASSULT A TOYOTA!!!

gtpro 14:52 Változás a Próban: megbüntették a #82-es Ferrarit a LED-ek miatt. Roppant igazságtalannak tűnik, stop&go-t kap az autó, ezzel a második hely Dixonéké, kérdés, hogy mi lesz a 3. pozíció sorsa.

p1 14:51 Feltehetőleg lassú defekt miatt bokszban járt a #2-es Porsche, Nakajima előnye így egy percnél is nagyobb, nyugodtan visszavehet a tempóból.

gtpro 14:50 Még 10 perc van hátra, a Ford győzelemmel tér vissza Le Mans-ba, a #68-as autóval Joey Hand, Dirk Müller és Sebastien Bourdais győz a Risi #82-es Ferrarija (Fisichella, Vilander, Malucelli) és a #69-es Ford (Briscoe, Dixon, Westbrook) előtt - feltéve, hogy nem rendelik ki a Ferrarit a bokszba a rajtszámlámpa miatt. Talán ez nem történik meg, borzasztó döntés lenne.

14:46 Sausset beül, ő fogja hozni az 56-os garázs autóját a célba.

p2 14:45 Még 15 perc van hátra, a kisebbik prototípus-kategóriában első győzelmét szerzi a Signatech Alpine #36-osa a Nicolas Lapierre, Stephane Richelmi, Gustavo Menezes összeállítású legénységgel. Második a G-Drive Oreca #26 (Ruszinov, Rast, Stevens), harmadik a #37-es SMP BR01-Nissan (Petrov, Shaitar, Lagyigin).

gtam 14:40 Még 20 perc van hátra a versenyből, ha semmi váratlan nem történik, a GTE Am kategóriát a Bill Sweedler, Jeff Segal, Townsend Bell összeállítású #62-es Scuderia Corsa Ferrari, a kategória egyetlen USCC-s résztvevője nyeri a #83-as AF Corse Ferrari (Collard, Aguas, Perrodo) és a #88-as Proton Porsche (Heinemeier Hansson, Al Qubaisi, Long) előtt.

p1 14:35 Jani fhátránya cél percnél is nagyobb Nakajima mögött, akire figyelmeztették a sok kör hátrányban lévő Marcel Fässlert - nehogy feltartsa.

p1 14:28 Ilyet többet már nem látunk idén - vagy ha igen, azzal a Toyota bukja a Le Mans-t. Nakajima utolsó kiállása, már alig több mint fél óra a leintésig:

toyota__

14:26 Még mindig versenyben 46 autó, egyre biztosabb, hogy megdől majd a célba érési rekord, még akkor is, ha a #13-as Rebelliont és esetleg az #55-ös amatőr AF Corse-t nem lehet majd értékelni a túl kevés kör miatt.

p1 14:23 A 374. kör végén jön utolsó, 24. kiállására a Toyota. Nakajimát megtankolják, és megy vissza az utolsó 36 percre.

14:22 Frederic Sausset felvette sisakját, valószínűleg ő hozza be a speciálisan átalakított Morgant a célba.

p1 14:21 A 373. kör végén kint járt utolsó tankolásán a Porsche, nem volt kerékcsere, Jani teljesít egy utolsó, negyedik etapot. A Toyota győzelme Nakajima kezében.

14:20 Megható képek az 56-os garázsból. A négyszeres amputált Fredric Sauddet beteljesítette élete álmát:

sausset

14:18 Tulajdonképpen minden kategória eldőlt, ha nem lesz már műszaki vagy versenyzői hiba: Nakajima 25 másodperccel, a Signatech 2 perccel, a Ford több mint 1 perccel, a Scuderia Corsa pedig körülbelül 1 körrel vezet.

p1 14:17 Jönnek a P1-eseknél az utolsó kiállások - a verseny talán utolsó nagy kérdése, hogy cserél-e kereket és pilótát a #2-es Porsche.

14:16 Ismerős arcokat láthatunk majd a dobogón: a P1-ben öt volt F1-es, Nakajima, Buemi, Davidson, Sarrazin és Kobayashi integethet majd, a P2-ben Lapierre, Stevens és Petrov is ott lehet, a Próban Bourdais, Dixon, Fisichella és Briscoe is ott lesz, míg az amatőrök közt elsősorban Townsend Bellt emelhetjük ki. 

14:13 A "harmadik helyen" a Porsche és az Aston "osztozik", a leggyengébben a Pro-címvédő Corvette-nek sikerült az idei LM24.

gtam 14:12 Az amatőrök sorrendje: Ferrari, Porsche, Ferrari, Ferrari, Porsche, Ferrari, Aston, Corvette, Corvette, Porsche, Ferrari.

gtpro 14:10 Ha csak a gyártókat nézzük, a Ford és a Ferrari óriási fölényét hozta az idei Le Mans, ahhoz az várható volt - a Ferrarira persze ez csak akkor igaz, ha az amatőröket is nézzül. De előbb a profik jelenlegi sorrendje: Ford, Ferrari, Ford, Ford, Aston, Aston, Corvette, Porsche, Ford.

14:07 Nakajima, Lapierre, Müller és Segal. Övék a dicsőség és egyben a nemes feladat, hogy elsőként szeljék át a célvonalat.

14:04 Az első alkalom lehet az 56-os garázs "történetében", hogy célba ér a speciális autó - szép, ha ez pont Sausset-éknek jön össze.

14:03 Ezt nem hisszük el: amint az Eurosporton elmondták, Rubens Barrichellóról idén kiderült, hogy szenvedélyesen gyűjti a távirányítós, úgynevezett "pukizógépeket", sőt már maga is kifejlesztett egyet, elmondása szerint 6 különböző hangot rögzített már hozzá saját forrásból. Hihetetlen!

SZ p2 14:00 A Murphy #48 a célegyenes végén a kavicságyban, ismét lassú zóna az utolsó óra kezdetén.

23ora

p2 13:57 A sisakját viszont levette, ezzel hivatalosan is vége a Pegasus versenyének. Maradtak 46-an.

p2 13:54 Tudtátok, hogy az imént "lángra kapó" Ines Taittinger keresztapja Philippe Alliot egykori F1-es pilóta? Ugye, hogy nem?

taittinger

gtpro 13:51 Megint jó ütemben jött ki a lassú zóna a #68-as Fordnak, tovább nőtt az előny, ami azt jelenti, hogy a Müller-Hand-Bourdais hármas kényelmesen beoszthatja azt a maradék 68 percre.

p1 13:49 Az Autosport közvetítése szerint a #2-es Porsche zsinórban három 14 körös etapot csinált, amit teljesen jól indokolhat, hogy 13 körösökkel nem jutottak volna el a végéig egy plusz kiállás nélkül.

SZ 13:45 Természetesen újabb sárga zóna a füstölő autó miatt.

pegasus

RET 13:44 Nem kockáztatunk nagyot, ha kijelentjük: a Pegasus Morgan feladja a versenyt. Hivatalosan 49, valójában 46 autó fut még - a 42-es rekord így is meglesz, ha nem következik nagy csillaghullás. 

yellow p2 13:43 Lángokban áll a Pegasus autója percekkel azt követően, hogy sikerült elindulni a kicsúszást követően. Taittinger kiugrott, ez a Morgan nem megy tovább. 

gtpro 13:40 Meleg pillanatokat élt át Scott Dixon a 3. helyen álló Ford volánja mögött: az épp a Fordról elnevezett záró kombinációban kis híján összecsattant a KCMG Porschével, de szerencsére sikerült elkerülni a balesetet.

13:38 Szinte minden kategóriában új győztest avathatunk: a Toyota még sosem nyert Le Mans-ban, ahogy a Signatech sem, a Scuderia Corsa csak tavaly indult először, a Ford pedig a moder éra első győzelmét arathatja az 1960-as évek aranykora után.

SZ 13:35 Lassú zóna a Pegasus kicsúszása miatt: Ines Taittinger, az egyetlen prototípusos hölgypilóta nem először csalja elő a Code 80-at.

p1 13:33 Egy körrel később bokszban Nakajima is, tankolás volt, egy van még nekik hátra.

p1 13:30 A 359. kör végén jött ismét a Porsche, ez most egy 14-es etap volt, valószínűleg ezzel akarták biztosítani, hogy már csak egy kiállásuk legyen. Nagy kérdés, hogy cserélnek-e kereket, avagy: mivel buknak többet, egy negyedik etappal vagy egy teljes szervizzel...? A Toyotának áll a zászló.

13:27 Ezt semmiképp ne kiabáljuk el, de úgy tűnik, hogy megússzuk az idei Le Mans-t igazán nagy baleset nélkül.

p2 13:25 A vezető Signatech Alpine-t Lapierre vette át az első Le Mans-ját teljesítő monacói Stephane Richelmitől.

p1 13:20 Nakajima növeli az előnyét, ráadásul a Toyota abroncsai frissebbek. Ha se a japán autó, se a japán pilóta nem hibázik meglehet a rég áhított első győzelem.

p2 13:17  A P2 teljesen szétszakadt, jelenleg a kategória első 10 helyezettje közül senki nincs azonos körben.

p1 13:14 Mark Webber jelenleg az összetett 16. helyén a sokáig szerelt #1-es Porschével, s egy pár P2-es autót még levadászhat. A bajnokság szempontjából bizony ez egyáltalán nem mindegy...

gtpro 13:13 A különbség beállt a Risi és a Fordok közt, most szusszan mindenki a nagy hajrá előtt.

13:07 Egy kis összegzés arról, hogy állunk két órával a befutó előtt - ide kattintva érheted el.

toyota_6_

p1 13:00 Már csak egy F1-es futam, azaz két óra van hátra, Nakajima 28 másodperc előnnyel száguld Jani előtt az élen. Nagy kérdés, hogy valaki bevállal-e egy kockázatos taktikai húzást, mely siker esetén győzelmet érhet...?

22ora

gtpro 12:54 Az élen álló kettősnél is megvolt az utolsó nagy szerviz: a Ford #68-asában Müller védheti meg a győzelmet Fiscihella Risijével szemben.

RET 12:48 Egy kieső mínusz, egy plusz: a tequilás autó (#31) a csapat korábbi egyértelmű közlése ellenére visszajött a pályára, a #98-as Aston viszont feladta a versenyt. Ezzel 47 autó versenyben minden emberi számítás szerint.

12:47 Szűk két óra van hátra, itt az ideje az utolsó részösszefoglaló megszülésének.

p1 12:45 Nakajima átvette az autót, bő félperces előnyt oszthat be a maradék bő két órára.

p1 12:41 A 345. kör végén kijött a Porsche Janival, a 346. végén pedig jön Davidson és Nakajimának adja át az élen álló autót. Az utolsó teljes szerviz a Toyotánál.

gtpro 12:38 Briscoe helyén Dixon, a harmadik helyezett Ford #69 kiállásai nem egy ritmusban vannak az élen álló kettősével. Lehet, hogy a végén nekik ezért szükség lesz egy extra tankolásra.

gtpro 12:35 Miközben Európa(?) másik felén a GP2 történetének legnagyobb roncsderbije zajlik, Vilander hátránya változatlanul 40 másodperc a hamarosan valószínűleg kiszálló Hand mögött.

p1 12:30 Az élen álló #5-ös Toyota négy kör múlva jön, és kiderül, ki hozza az autót: a soron következő Nakajima vagy a világbajnoki Buemi? Másként: megteheti a japán gyári csapat, hogy félreteszi a japán pilótát?

p1 12:25 A futam első felében remeklő Rebellion #13 az utolsó versenyben lévő autó - 140 kör hátrányban.

p1 12:21 Visszatért a Toyota három kör hátrányban, a 4. helyezett Audival szemben tíz kör, azaz kb. 35 perc fórjuk van. Az ideges Davidsont megnyugtatták: az autó karosszériájának sérülése okozta a bajt, nem kell aggódnia saját, élen álló autójáért.

toyota_6_boksz

gtpro 12:20 Írjuk le egyszerűen: Hand (Ford #68) +40 = Vilander (Risi #82). Vilander + 20 = Briscoe (Ford #69).

p1 12:19 Még mindig bokszban a #6-os Toyota, de bő fél órájuk van, akkora az előnyük a negyedik helyezettel szemben. Kapkodni nem kell, a győzelem elúszott...

gtam 12:18 A lerobbanó Aston Martin a pálya szélén áll, Lauda nem szállt ki, a csapat közlése szerint vizsgálják az okot, nem akarják feladni.

p1 12:16 A Davidson előnye a baki ellenére 55 másodoerc a Porsche előtt. Kiállásuk ugyanannyi van hátra, de több időt fog a Toyota a bokszban tölteni, hiszen nekik még van egy teljes szervizük. Méghozzá a következő, a 346. körben.

p1 12:13 A Toyota első hibája a verseny 22. órájában - leszámítva Kobayashi megpördülését. Közben Davidson versenymérnöke sem volt a helyzet magaslatán, ugyanis nem számolt vissza neki a lassú zóna vége előtt. "Hol volt a visszaszámlálás, ugyanmár! Meg akarjátok nyerni ezt vagy nem?"

p1 12:12 Nem volt véletlen az a nagy lemaradás! Be kellett tolni a #6-os Toyotát szerelésre, ezzel "hivatalosan" is kétszereplősre szűkült a győzelemért vívott csata.

p1 12:09 Óriási különbségek az utolsó körben: Sarrazin Janinál is 20 másodperccel lassabb volt, pedig valószínűleg a svájcit is elkapta a lassú zóna. A #6-os autó lassan kiszáll a győzelmi csatából.

p2 12:07 A Signatech előnye az iménti rendkívüli kiállás ellenére biztató, 2:46-tal mennek a G-Drive előtt, s most Stevensen a sor a tankolással.

p1 12:05 Kissé szétszakadt a mezőny a nemrég még csak 20 másodperces 1-3. közti különbség után. A #6-os Toyota, melynek már biztosan nem lesz teljes szervize, 54 másodpercre van a második helyezett Porschétől, melynek valószínűleg szintén nem, míg Davidson 1:14-gyel vezet Jani előtt, de ott még biztosan lesz kerék- és pilótacsere.

RET 12:03 A Manor feladta a versenyt, nem meglepő az incidens után. Ezzel hivatalosan ugyan 49 autó van versenyben, valójában ez csak 47, hiszen két esetben a csapat már közölte, hogy nincs folytatás - a hivatalos időmérés a G-Drive #38-at és a tequilás ESM #31-et még versenyben lévőnek jelzi. De ők már nem mennek sehova.

SZ 12:01 Lassú zóna a megálló Aston miatt, melyhez munkagépet küldtek.

gtam yellow 12:00 A Dunlop-kanyarokban a pálya szélén áll egy amatőr autó. A #98-as Aston Martin az, mely tegnap több balesetet szenvedett.

21ora

p2 11:58 Mindössze 25 perc után ismét bokszban Richelmi a vezető Signatech Alpine-nal - ez most nem tervezett kiállás volt. Felcsillanhat a remény a G-Drive #26-osa előtt, melyet most Will Stevens vezet.

gtpro 11:57 Bokszban járt az élen álló Ford Joey Handdel, az előny 43 másodperc Toni Vilanderhez képest. Mindkettejüknél lesz még teljes szerviz, ha minden igaz, a Fordnál előbb, mindenesetre ez most tiszta különbségnek tekinthető. Briscoe szintén körön belül a #69-es autóval.

weather 11:56 A csatorna túloldalán óriási eső van, de Le Mans-t 99,5% eséllyel nem fogja elérni.

p1 11:54 Davidsonnál csak tankolás, ő még megy egy stintet, mielőtt átadja Nakajimának - vagy esetleg Bueminek? Nagy kérdés, melyikük kapja a befutót a győzelemért küzdő autóban, a japán csapat (és a sorrend) Nakajimát javasolná, de nem teljesen kizárt, hogy beteszik a helyére Buemit.

p1 11:51 A 331. kör végén teljes szervizen a Porsche és a #6-os Toyota, utóbbit meg is ragasztják, hiszen egy karosszériaelem lifegett a bal oldalán. A 332. körben jön az #5-ös Toyota is. Jani ült be Lieb helyére, ha minden igaz, ő hozza be az autót a célba. Sarrazin ült be a Toyotába, itt ő lesz a befutó.

gtpro 11:50 Két perccel vezet Joey Hand a Risi előtt, de neki még jönnie kell. A #95-ös Aston defektet kapott, ezzel bukta a negyedik helyet a #66-os Forddal szemben, a Ganassi-autók most 1-3-4-ben állnak.

gtpro 11:49 Elnézést Vilandertől, ezt most jól elkiabáltuk neki. Megpördült, a Risi Ferrari ezzel sokat veszített, és jött is a bokszba.

vilander

gtpro 11:41 Vilander jól jött ki a lassú zónából, 3 másodpercen belül van Handhez képest.

p2 11:38 A sportbírók tolják el a Manort, remekül kezdték debütáló versenyüket, de valószínűleg itt a vége.

RET 11:36 Kiesett a #31-es Tequila Patron ESM, miután a differenciál borítását nem szabad lecserélni verseny közben, így meg nem mehetnek tovább. Még 48 autó van versenyben.

tequila

p2 11:33 Rao kiszállt, megpróbálja visszavinni az autót a bokszba - persze ehhez először ki kell szabadítani saját karosszériája fogságából.

p2 11:31 Íme a baleset, mely könnyen a verseny végét jelentheti a Manor számára:

SZ 11:30 Természetesen lassú zóna a baleset helyszínén.

p2 yellow 11:28 Az autó előbb az Indianapolisban csúszott ki Matt Raóval, majd a Porschében maga alá gyűrte a karosszéria elejét és irányíthatatlanul a falnak csapódott. És mindenfajta, a TV-ben elhangzó információval ellentétben ez az autó a kategória 14. helyén állt, nem az elsőn - ott tegnap délután álltak utoljára.

rao_

p2 yellow 11:27 A Manor egy körön belül kétszer a falban, a második könnyen végzetes lehet. 

p1 11:24 Jarvis visszajött a fékhibás #8-as autóval, jelenleg egy körrel vannak a #7-es előtt - szép kis háziverseny alakulhat ki a negyedik helyért, ha Lotterer megérezve a vér szagát beletapos egy kicsit.

p1 11:22 Kobayashi első köre a pördülés után ugyanolyan, mint Liebé a használtabb abroncsokon. Valamennyit lassult, de ezért nem kell beiktatni egy rendkívüli kiállást. A hátrány a vezető Davidson mögött 54 másodperc, nem biztos, hogy ezt erőből vissza lehet hozni. 

p1 11:18 Kobayashi hibázott! Megpördült, becsúszott a kavicságyba, de óriási szerencséje volt, hiszen nem ütközött semminek és nem is ásta el magát. 25 másodpercet veszített, a mostani köréból kiderül, hogy a bekerülő kavicsmennyiség mennyire akadályozza az autó helyes működését. Valami fityeg is az autó oldalán, egy-két percen belül okosabbak leszünk.

koba

gtam 11:15 Lássunk egy teljes amatőr sorrendet, a végén a kategória egyetlen kiesőjével: #62 Scuderia Corsa Ferrari; #88 Abu Dhabi-Proton Racing Porsche; #83 AF Corse Ferrari; #61 Clearwater Racing Ferrari; #86 Gulf Racigng Porsche; #60 Formula Racing Ferrari; #98 Aston Martin; #55 AF Corse Ferrari; #99 Aston Martin; #50 Larbre Competition Chevrolet; #57 AAI Chevrolet; #78 KCMG Porsche; #89 Proton Competition Porsche (balesetet szenvedett).

p1 11:14 Davidson beletaposott, folyamatosan szakad el Liebtől, már 20 másodperc felett a különbség!

p1 11:12 Fékcsere miatt vesztegel lassan fél órája bokszban a #8-as Audi, ha még negyed órán át eltart, Lottererék feljönnek a negyedik helyre. Mint emlékhetünk, az ő szereplésüket (elsősorban) egy turbócsere tette tönkre még a futam második órájában. 

gtprogtam 11:11 Nem áll túl fényesen az Aston Martin: egy autó (javítva:) baleset miatt lemaradt , a másik három a 4., 6. és 6. foglalja el sorrendben a Pro, Pro, Am kategóriában. Persze így is elégedettebbek lehetnek Corvette-nél és a több autót veszítő Porschénél.

p1 11:08 A lassú zóna kicsit segített Davidsonnak, most 15 másodperc az előnye, így lélegzetvételnyi szünethez jut a Toyota. Kobayashi nyolc másodpercre a #2-es Porschétől a kiállások után.

p1 11:03 Davidson is jött a 318. körben - a lassú zóna pedig nem jött ki rosszul neki. A verseny hatoda van még hátra.

SZ 11:01 Lassú zóna a balesetező GT miatt.

20ora

p1 10:59 Nincs kerék- és pilótacsere a Porschénél, Lieb elmegy még egy etapra. Reális esélye van a Porschének arra, hogy a Toyotához hasonlóan már csak egy teljes szervize legyen. És a #6-os is megjárta  abokszot, mindez a 317. körben történt.

yellowgtam 10:57 A veterán Mark Patterson ismét falba tette az AAI #57-est. Legalább a harmadik balesete a 64 éves versenyzőnek.

p1 10:56 Mindjárt jön az újabb kiálláskör - valószínűleg kereket cserélnek a Porschénél.

p1 10:53 Davidson az élen, megelőze a Porschét, miközben közelednek a kiállások.

p2 10:46 A Daytona-Sebring-Le Mans mesterhármasra vágyó ESM sok bajt látott autója ismét a garázsban. Nem lesz meg a nagy tripla.

p1 10:40 Kobayashit leküldte a porba egy figyelmetlen P2-es, de a japán padlógázzal ment tovább. Azért az biztos, hogy nem örült neki.

p1 10:39 Jarvis nagyon lassú tempóban közlekedik a 4. helyen a #8-as Audival!

p1 10:37 Davidson közeledik Liebre, már csak 3 másodperc a különbség a vezető és a második autó között. Még három kör a Porsche kiállásig, nagy kérdés, vajon lesz-e kerék- és pilótacsere a #2-esnél.

p2 10:35 A riválisok balszerencséjét kihasználva a tegnap még a középmezőnybe tartozó SMP #37 (most Petrov) vezet már a dobogóra lopódzott előre.

gtpro 10:30 A modern idők egyik legizgalmasabb Le Mans-i hajrája jöhet. Tizenkilenc és fél óra után a legutóbbi kör végén 3 tized volt az első két helyezett közt, a #68-as Ford kergeti a Risit és a #69-es hátránya is csak bő egy perc. Továbbra is minden kategóriában körön belül legalább az első két helyezett. Sőt, Joey Hand megelőzte Malucellit a Mulsanne-ban! Ismét vezet a Ford.

p1 10:25 Az ember nem győzi hangsúlyozni, mennyire történelmi ez a csata, ami az élen zajlik: soha nem zárta még a Le Mans-t az első három autó körön belül. Most 20 másodpercre vannak egymástól a 20. órában...

p1 10:20 A Toyoták közelednek Liebre, Davidson 5, Kobayashi 21 másodperc hátrányban van. Nagyon szoros a verseny, de még mindig a Toyota van helyzeti előnyben, hiszen ők várhatóan megoldják egyetlen teljes szervizzel a hátralévő időt, míg a Porsche esetében ez csak neccesen jöhet össze. De meg lehet próbálni - viszont ha a következő kiállásnál jön a kerék- és pilótacsere, akkor nem sikerülhet.

p1 10:14 A 304. kör végén jött az #5-ös Toyota és jött a #2-es Porsche is. A Toyotánál teljes szerviz, Davidson szállt be, azaz elvileg Nakajima lehet a befutó pilóta, a Porschénál viszont nem volt kerék- és pilótacsere, így Lieb az élre térhetett vissza. Kérdés, hogy a Porsche ezen kívül még egy etapot akar-e menni ezzel a szettel - jelenleg ugyanis kettőnél járnak. Náluk, ha minden igaz, Dumas lehet a következő, a befutó pedig Jani lesz, ha folytatják a körforgást.

p1 10:11 A 303. kör végén teljes szervizen járt a #6-os Toyota, Kamui Kobayashi vette át a volánt. Egy teljes szervizre még bizosan szükség lesz, minden bizonnyal Sarrazin lesz a befutó ember.

p1 10:09 Emeljük ki az első helyért zajló csata történelmi vonatkozását: a Porsche mindenki másnál többször, 17 alkalommal nyerte meg a Le Mans-t, a Toyota viszont még soha. Japán gyártó is csak egyszer győzött, még 1991-ben a Mazda Johnny Herberttel.

gtpro 10:03 A Risi és a jobbik Ford, a #68-as, azaz az élen álló kettős a 266. körükben tudták le kiállásukat. Malucelli lassabb volt, de őrzi az első helyet.

p1 10:00 Még négy kör, mire esedékes lesz a következő Toyota-kiállás - de Lieb addigra könnyen levadászhatja a #6-os autót.

19ora

gtam 09:57 Továbbra is minden kategóriában körön belül az első és a második helyezett, az Am-ben a Scuderia Corsa, az "amerikai Ferrari" két és fél perccel vezet Townsend Bell-lel az Abu Dhabi Proton Porsche előtt, melyet ismét Al Qubaisi terelget.

p2 09:55 Túl a legutóbbi kiállásán az élen álló Signatech Alpine Menezesszel a volánnál, előnye két perc a G-Drive-autóhoz képest, mely a csapat első Le Mans-sikeréért küzd.

p1 09:54 Azonos "kiállási ritmusban" fél percnél is kisebb különbség választja el a vezető hármast. Öt óra még mindig hátra van, de lassan elgondolkodhatunk rajta, hogy vajon a Le Mans történetében először három autó végezhet körön belül?

p2 09:52 Íme a két Ligier csattanása:

csatt

p2 09:49 Áthajtásos büntetést kapott a verseny elején remeklő Roberto Merhi a Manorral, mivel túl sokszor hagyta el a pályát.

RET 09:48 Már csak 49 autó versenyben. a G-Drive Gibsonja, mely korábban a #98-as Astonnal ütközött, feladta a Le Mans-t. Van der Gardéék számára véget ért a verseny. Már csak 6 autó eshet ki, hogy meglegyen a rekord.

p2 09:47 A két amerikai prototípus ütközött a Mulsanne-sikán előtti féktávon: a Shank #49 megbillent, és falnak lökte a Krohn #40-t. Mindketten továbbmentek.

gtpro 09:45 A Pro-kategóriát vezető Malucelli most látványosan lassabb az üldöző #68-as Fordnál, rövidesen helycsere történhet.

09:42 Egy fantasztikus képre bukkantunk az Autosport közvetítésében a GTE Pro győzelméért zajló csata kapcsán - Ford és Ferrari, épp mint régen...

fordferrari

09:38 Tekintsük át gyorsan a kiesőket: a P1-esek közül, bár több autónak voltak súlyos gondjai, egyedül a ByKolles #4-ese adta fel a versenyt, miután a reggeli órákban lángra kapott. Az LMP2-ben a KCMG címvédő #47-ese műszaki hiba, a Baxi Alpine #35 és a győzelemért csatázó Thiriet #46 reggeli balesetek miatt esett ki. A GTE Próban mindkét gyári Porsche és "félgyári" AF Corse elszállt műszaki gondok miatt, míg a #64-es Corvette balesetet szenvedett. Az amatőrök közt egyetlen kieső van, a sokáig a versenyt egyedül feladó #89-es Proton Porsche "személyében". Hivatalosan 50 autó versenyben, a célba érési rekord 42, minden esély megvan rá.

p1 09:34 A 13 kör hátrányban lévő #7-es Audin vibráció miatt orrot és hátsó borítást cseréltek.

p1 09:32 A Porsche kivezető körének végén Buemi (#5) 33 másodperccel vezet Conway (#6) előtt, míg Lieb hátránya mintegy három másodperc. Ez most tiszta előnynek tekinthető, hiszen ugyanúgy állnak a kiállásokkal, s a Toyoták még egyet semmiképp nem tudnak elspórolni a verseny végéig.

SZ 09:29 A Larbre Corvette (#50) beesett a kavicságyba a Porsche-kanyaroknál, lassú zóna a mentés idejére.

p1 09:28 A #2-es Porsche egy körrel később, a 291. fordulóban jön, Lieb is túl a kiálláson.

p1 09:23 Ismét köszöntöm a kedves olvasókat, rövid alvás, sok kávé, ez a jó Le Mans receptje. Vegyük fel a fonalat gyorsan, kezdve az élről kiálló #5-ös Toyota 22. és a #6-os autó 21. kiállásával, melyekre a 290. kör végén került sor, s ezzel átmenetileg a Porsche állt a verseny élére. Az #5-ös autó még kora este kényszerült egy plusz kerékcserére vibráció miatt, ezért az eltérő számok.  

09:22 A verseny utolsó negyedének nagy része még hátravan, nálunk pedig ismét itt az ideje az őrségváltásnak: mostantól ismét szerkesztőségünk Le Mans-fanatikusa, Gellérfi Gergő veszi át a szót, aki újult lendülettel fogja végigtudósítani a hátralévő bő öt és fél órát. 

p1 09:20 Továbbra sem ér véget a #7-es Audi kálváriája: Fasslerék autóját immár harmadszor tolták be a garázsba. Ez nem a háromszoros győztesek versenye...

09:18 Ha valaki most kapcsolódna be élő közvetítésünkben, ide kattintva megnézheti, mi történt a reggeli órákban - eseménydús időszakon vagyunk túl!

p2 09:13 Ellentétben az LMP2-vel, ahol az immár Gustavo Menezes által terelgetett Signatech Alpine Nissan magabiztosan vezet a G-Drive és René Rast előtt.

gtpro 09:09 Ismét egyszerre állt ki az első két helyezett, és még mindig csupán fél perc a differencia között. Itt sem dőlt még el semmi!

p1 09:05 Úgy tűnik, Jani kezdett magára találni: az előrő körében négy másodperccel bizonyult gyorsabbnak az előtte álló két riválisnál. A Porsche megindítja újabb támadását a Toyoták ellen?

p1 09:01 Megkezdődött a 84. Le Mans-i 24 órás verseny utolsó negyede: ki számított rá, hogy a futam ezen pontján a két Toyota fog vezetni? És arra, hogy még a harmadik helyezett is egy percen belül lesz az éllovashoz képest?

18ora

p1 08:58 A győzelemért csatázó trióból egyelőre Conway tűnik a leggyengébb láncszemnek: a #6-os Toyota apránként szakad le a testvérautóról, Jani bő 50 másodperces hátránya ellenben nem változik Buemihez képest.

p1 08:55 Hogyan ütik el a kiállások közötti időt a Porsche szerelői? Hát így:

porsche-magazin

RET 08:51 Bár az eredményjelző még a versenyben lévők között mutatja őket, a Signatech hivatalosan is megerősítette, hogy a #35-ös rajtszámú Baxi DC Racing feladta a 84. Le Mans-i 24 órást. Ezzel tízre nőtt a kiesők száma.

gtpro 08:49 Dirk Müller idő közben letöltötte áthajtásos büntetését, így 39 másodperce hízott a hátránya a kategóriát vezető Maluccelivel szemben.

p1 08:47 Ahogy frissült az időmérés, a különbségekre is fény derült: Buemi 25 másodperccel vezet Conway előtt, aki ugyanekkora előnnyel rendelkezik Liebbel szemben. Továbbra sem dőlt el semmi, bár kissé megnőttek a távolságok az első három között.

p1 08:45 Teljes szerviz a #2-es Porschénél: Marc Lieb váltja Neel Janit, aki a harmadik helyre tér vissza a Toyoták mögé.

08:42 Persze a célba érési rekord még így is viszonylag könnyedén meglehet: mint azt már korábban említettük, a 2013-as futam jelenti a csúcsot 42 leintett versenyzővel.

RET 08:41 Egyre szaporodnak a kiesők: az eddigi hét búcsúzó mellett nem meglepő módon a nagy baleseteket szenvedő #64-es Corvette (Tommy Milner ült a kocsiban a bukás alkalmával) és Pierre Thireit gárdája is kiállni kényszerült. Utóbbi alakulat elvesztése különösen fájó, hiszen az incidensük előtt a második helyen álltak a kategóriájukban.

gtpro 08:37 Komoly előnyre tehet szert a GTE Prót uraló Ferrari, a #68-as Fordot ugyanis áthajtásos büntetéssel sújtották, amiért úgy tankolták meg autót, hogy közben járt a motor. Kár ezért a hibáért, hiszen 12 másodperccel voltak csak lemaradva Maluccelitől.

p1 08:34 Egy körrel később már érkezett is az #5-ös gép, Buemi szervizelése után pedig immár a #2-es Porsche vezet. Kérdés, mi lesz a helyzet, miután Jani is meglátogatta a csapatát.

p1 08:32 Conway ezúttal az első kiálló a vezetők közül: a #6-os Toyotát csak tankolni kellett. Buemi továbbra is az első, Jani pedig ezzel feljött másodiknak.

p1 08:30 Videón a ByKolles lángoló autója még bő egy órával ezelőttről, amelynek következtében végleg fel kellett adnia a küzdelmet a rapszodikus versenyt futó gárdának:

p1 08:27 Az Audik mindeközben rendkívül látványtalan versenyt futnak: a korai problémák után csak a lepattanóban bízhatnak, s a #8-as egység többé-kevésbé tartja is a lépést az éllovasokkal, hiszen a hátrányuk még mindig "csak" két kör.

p2 08:22 Az LMP2-ben is hasonló a helyzet: Stephane Richelmi és a Signatech egy kört adott már a G-Drive-nak, amelynek volánjánál most René Rastot láthatjuk.

gtam 08:20 Rég esett szó az amatőrök élmezőnyéről, aminek az az oka, hogy nemigen történt változás: az immár William Sweedler által vezetett Scuderia Corsa Ferrari egykörös előnnyel rendelkezik David Heinemeiner Hansson Porschéjével szemben.

gtpro 08:19 A Risi Competizione is lélegzetvételnyi előnyhöz jutott: Malucelli 18 másodpercre növelte fórját Dirk Müller előtt.

p1 08:16 Egyértelműen Buemi a leggyorsabb az éllovas trióból: az #5-ös gép hat másodperc fölé kúszott a testvérautóval szemben, Conwayt azonban továbbra is szorongatja Jani és a Porsche.

p1 08:12 Buemi igyekszik megnyújtani a lépteit az élen, ám Conway és Jani sem szakad le a svájcitól: a Porsche lemaradása is csupán öt szekundum a Formula-E-ben is a bajnoki címért küzdő pilótával szemben.

gtpro 08:10 Megjárta a bokszot a GTE Pro első két helyezettje is, ráadásul mindkét autónál versenyzőcsere is történt: Matteo Malucceli vette át a Ferrari vezetését Vilandertől, Bourdais-t pedig Dirk Müller váltotta a Ford GT volánjánál.

RET 08:07 Az eddigi négy kieső mellé még hárman csatlakoztak a versenyt feladók táborához: a #71-es és az #51-es AF Corse Ferrari mellett a kiégő és elfüstölő ByKolles autónak kellett hivatalosan is végleg búcsút intenünk.

p1 08:04 Timo Bernhardra kellett rászólni rádión, hogy vegye figyelembe a kék zászlókat: az #1-es Porschét körözték le az éllovasok.

17ora

p1 07:59 Mindjárt reggel 8 óra, és egy képen az első három helyezett:

éllovas-trió-reggel8

p1 07:56 Bokszkiálláson a #2-es autó, amely után Jani centiméterekkel a két Toyota mögé jött vissza. Ezzel Buemi ragadta magához az első pozíciót, Conway a második, Jani pedig a harmadik - hármuk között csak másodpercek vannak, 17 óra elteltével! Egészen elképesztő!

p1 07:55 Helycsere a Toyotáknál: a láthatólag nagyobb tempóra képes Buemi megelőzte Conwayt, ezzel pedig a #6-os autó vette át a második helyet. Ráadásul mindketten lopják a távolságot a Porschéhez képest.

gtam 07:53 Nem Matthias Laudáék versenye az idei: a #98-as Aston Martin áthajtásos büntetést kapott. Kategórián belül is csupán a nyolcadik helyet foglalják el.

p1 07:51 Frissült az időmérés: Jani előnye nagyságrendileg egy perc a Toyotákkal szemben, azaz többé-kevésbé egy rövid kiállás fér majd bele. Ha nem változnak a különbségek, a Porsche full szervizénél a japán márka duója állhat az élre - persze ez még odébb van.

gtpro 07:49 A GTE Pro élmezőnyét megkavarta a safety car: Toni Vilander és Sebastien Bourdais másfél másodpercre egymástól!

green 07:48 Jól taktikázott a Toyota? A biztonsági autók ugyanis elhagyták a pályát, így a Porschénak már zöld jelzés alatt kell majd kiállnia a bokszba, míg Conway és Buemi sokat nyertek azzal, hogy a safety car fázis alatt jöttek ki.

p1 07:43 Sarrazin és Nakadzsima meg is ejtette egyszerre a maga pit stopját, a Porsche azonban annyiban tévedett, hogy nem csak kereket cseréltek, ugyanis mindkét japán autónál full szervizt hajtottak végre: Mike Conway és Sebastien Buemi vették át a volánt. Jani ezzel az élre az ugrott, a Toyoták ráadásul másik safety car mögé kerültek, mint az éllovas. Vajon ebből mi lesz?

p1 07:40 "A két Toyota halad előtted, versenyben vagy velük és a pályán kell megelőznünk őket. Legközelebbi kiállásukkor mindketten kereket is cserélnek, mi viszont nem fogunk" - közölték Neel Janival a Porsche csapatrádióján keresztül.

p2 07:38 Videón Panciatici nagyjából fél órával ezelőtti balesete:

p2 07:34 Pierre Tiriet visszatért a bokszba és megkezdődött a szerelés: az egység idő közben visszacsúszott a harmadik pozícióba a kategórián belül.

p1 07:30 A biztonsági autó szerencsére nem szólt bele az élmezőny küzdelmébe: a két Toyota és a #2-es Porsche is ugyanabba a vonatba került bele, így a safety car fázis után változatlan különbséggel folytathatják majd a harcot.

p2 07:29 A másik áldozat a #30-as Extreme Speed Motorsport autó: Ed Brown a Tetre Rouge-ban parkolta le a gépet.

SC p2 07:26 Folytatódik a kora reggeli dráma Le Mans-ban: az LMP2-ben második helyen álló Thiriet by Tds Racing Oreca-Nissanja, Phierre Tiriet-vel a volánnál zúgott ki a sóderágyba - a felvételek alapján úgy tűnt, az autó már korábban megsérülhetett. Az egyenes elején pedig egy másik kocsi is leállt - ők ketten ütköztek volna össze? Jön a biztonsági autó.

thiriet-baleset

p1 07:23 A lassúzónák konzerválták a különbségeket az első három helyen: Sarrazin, Nakadzsima és Jani között továbbra is csupán fél perc a differencia!

SZ 07:19 Kár volt a megbízhatóságot említenünk, a ByKolles ugyanis ismét bajba került - a verseny során immár másodszor -: Simon Trummer alatt kigyulladt az autó, a pályát pedig óriási füst lepte be.

bykolles-égés

07:17 Ha már feladás: szűk nyolc órával a vége előtt még mindig csak négyen estek ki hivatalosan. Úgy tűnik, ez a Le Mans nem csak a roppant kiélezett küzdelemről, hanem a rendkívüli megbízhatóságról is emlékezetes marad.

p2 07:15 Lehet, hogy a pályamunkások jobb belátásra bírják Panciaticit, a pilóta ugyanis mégis kiszállt az autójából. Persze ez még korántsem jelenti azt, hogy feladta volna a versenyt.

p2 07:11 Panciatici folytatni szeretné, autóját azonban kivontatták a pályáról. Nem áll túl jól a jobb első kereke, de a francia szemmel láthatóan eltökélt a folytatás mellett.

SZ 07:09 Természetesen ezen a szakaszon is lassúzóna lépett érvénybe.

p2 07:07 Újabb hatalmas bukás: az LMP2-es értékelés negyedik helyén álló Baxi DC Racing autója nyergelt át az első sikánnál lévő kavicságyon és vágódott a falba. Nelson Panciatici hiába állt a féken, az ütközést nem tudta elkerülni - kérdés, tudják-e folytatni a versenyt.

baxi-baleset

gtpro 07:04 Videón Milner balesete, amely után még mindig szerelni kell a pályamenti gumifalat:

gtam 07:01 Eltelt a verseny kétharmada, s a kategóriák közül csak a GTE Am-ban nincs egy percen belül egymáshoz képest az első két helyezett: Jeffrey Segal és a #62-es Scuderia Corsa Ferrari folyamatosan növelni tudja az előnyét.

16ora

gtpro 06:59 A GTE Próban nem különben kiélezett a verseny: Vilander Ferrarija tíz perccel vezet Bourdais Fordja előtt. Itt is láthatunk még akár test-test elleni csatát is.

p1 06:56 Ezzel persze a #2-es autó visszacsúszott a két Toyota mögé, Jani hátránya azonban mindössze 24 másodperc az éllovas Sarrazin mögött. Nem győzzük hangsúlyozni: elképesztően izgalmas a győzelemért zajló csata, és még nyolc óra kemény küzdelem hátravan.

p1 06:54 Sőt, a Porsche pilótát is cserélt: Dumas helyét Neel Jani vette át - remekül taktikáznak a németek, hiszen így kevesebb a veszteség a hosszabb kiállás ellenére is!

p1 06:52 A lassúzónát is kihasználva egyszerre látogatott ki a bokszba az első két helyet elfoglaló Sarrazin és Dumas: a Toyota tervezett tankolásra jött ki, a Porsche ellenben néhány körrel hamarabb érkezett a tervezetthez képest, megpróbálva profitálni Milner balesetéből.

SZ 06:50 Most már lassúzóna van érvényben, és az is kérdés, hogy megússzuk-e biztonsági autós fázis nélkül. Eddig kétszer volt bent a safety car a futam során.

yellow 06:48 Megvan az idei Le Mans első igazán nagy balesete: Tommy Milner dobta el a #64-es Corvette-et a célegyenes végén, s csapódott hatalmas tempóval a gumifalba. Egyelőre csak sárga zászló van érvényben, a pilóta saját lábán szállt ki az autóból.

milner-baleset

p1 06:44 A győzelemért küzdő hármasból Nakadzsima nyitotta a bokszkiállások legújabb sorát: a japán pilóta 8,5 másodperccel volt csak lemaradva az élen álló testvérautótól, kettejük közé pedig még Dumas is befért.

06:42 Essen szó az 56-os garázs projektjéről is: az OAK Racing Morgan Nissanja hamarosan teljesíti a 200. körét, ezzel 50-nel vannak lemaradva az LMP1 éllovasától, összesítésben pedig a 49. helyen állnak - épp a #13-as Rebellion és a ByKolles mögött.

p2 06:40 Sokba került Simon Dolan hibája: a szerelők még mindig a bokszban igyekeznek megjavítani a G-Drive Gibsont, így az egység már a top10-ből is kicsúszott az LMP2-ben.

p1 06:35 Versenyzőcsere a már órák óta csak tesztelő #1-es Porschénél: Mark Webber helyére Timo Bernhard ült be az autóba. A tavalyi világbajnok egység jelenleg a 41. pozícióban halad - de legalább még halad.

p1 06:31 A felkelő nap fényében ritmust váltani látszanak a Toyoták: Sarrazin négy-öt másodpercre hízlalta a fórját Dumas-val szemben, míg a Porschére apránként elkezdett közeledni az #5-ös gépet terelgető Nakadzsima.

gtpro 06:26 Idő közben egyébként Fisichella is átadta a volánt Toni Vilandernek, aki egyelőre könnyedén tudja növelni a távolságot Bourdais-val szemben.

p2 06:25 Dolan iménti hibája után egyébként a #38-as G-Drive elveszítette a kategória negyedik helyét - Nelson Panciatici és a Baxi DC Racing örökölte meg ezt a pozíciót -, az autót pedig jelenleg is szerelik a bokszban.

p1 06:23 Igen, közel 15 és fél óra elteltével egy képen a versenyt vezető Toyota és az őt üldöző Porsche - lassan kifogyunk a jelzőből, annyira kiélezett a küzdelem a győzelemért.

toyota-porsche

p2 06:19 Simon Dolan került bajba a G-Drive Gibsonnal: az autó a pálya végi kombinációban ismerkedett meg közelebből a sóderággyal.

p1 06:16 Pilótacsere az abszolút éllovasnál is: Marc Lieb helyét az előző etapban is vezető Roman Dumas veszi át, a vezetést pedig értelemszerűen a #6-os Toyota - igaz, a Porsche nem sokkal Sarrazin mögé tért vissza a pályára.

p2 06:13 Full szerviz a LMP2-t vezető, összesítésben pedig az előkelő hatodik helyen álló Signatechnél: Lapierre helyett Stephane Richelmi vette át a volánt.

06:12 Ha valaki most csatlakozna be élő hírfolyamunkba, ide kattintva elolvashatja, mi történt az előző órákban.

p1 06:07 Sarrazene is kijött a bokszba, így Lieb ismét magához ragadta az első helyet.

p2 SZ 06:02 Bajba került a Pegasus Morgan Leo Roussellel a volánnál: az autó a Mulsanne-kanyarban sodródott ki a sóderágyba. Lassú zóna lépett érvénybe az incidens miatt.

15ora

gtpro 05:59 A GTE Pro kategóriát vezető Giancarlo Fisichella is a bokszban járt: a ferraris egység egyelőre magabiztosan vezet.

p1 05:55 Nakadzsima megejtette rutin kiállását, így Marc Lieb átvette tőle a második helyet.

05:52 Egy nagyszerű GIF az internet mélységeiből: az érzés, amikor újra kezd világosodni Le Mans-ban. 

p1 05:50 Támadásban a #2-es Porsche: már csak két és fél másodperc a lemaradása Nakadzsima mögött, de Sarrazene sem sokkal jár előttük!

05:48 Most már egyértelműen világosodik Le Mans-ban is:

világosodik-lemans

p2 05:41 Az LMP2-ben továbbra is Lapierre vezet a Signatech színeiben, ám a mögötte egyperces hátránnyal autózó Ryo Harikawa valamelyest jobb köröket fut a franciánál, de még nála is gyorsabb Roman Rusinov a G-Drive-val.

p1 05:39 Bár az eltérő boksztaktika miatt csalóka a kép, mégis döbbenetes, hogy jelenleg az első három helyezett húsz másodpercen belül halad egymáshoz képest - bő 14 és fél órával a futam rajtja után! Az elmúlt évek egyik legkiélezettebb Le Mans-ja az idei. Hármuk közül egyébként most Nakadzsima a leggyorsabb.

p1 05:37 Hihetetlen, de a #13-as Rebellion még mindig csak a pálya felénél csordogál: Tuscher telefonon próbál meg segítséget kérni a mérnökétől, hogyan tudná beindítani az autót. A lemaradásuk immár harminc körre rúg.

p1 05:34 Éjszakai kocsikázás a győzelemért csatázó #2-es Porsche belső kamerájából:

p1 05:33 Nelson Piquet a helyszínen megerősítette, hogy a kuplunggal adódtak problémái a #12-es Rebellionnak, amikor néhány órája megállt a pályán.

p1 05:29 Lieb ismét a bokszban, így most Sarrazene veszi át ideiglenesen az első helyet. 

p1 05:24 Miközben mindkét Audi megejtette menetrendszerű kiállását, Marc Lieb fontos köröket teljesít az élen a #2-es Porschével: folyamatosan néhány másodperccel gyorsabb a Toyotáknál, amelyek közül Sarraze-ék 48 másodperces hátrányban vannak, míg őket további egy perces lemaradással követik Nakadzsimáék.

p2 05:22 Véget ért az F1-ben is megfordult Giedo van der Garge etapja a G-Drive Gibson volánjánál: az LMP2-es kategória negyedik helyén álló autót mostantól Simon Dolan vezeti.

RET 05:18 Újabb kiesőről kell beszámolnunk: az #51-es AF Corse Ferrari adta fel hivatalosan is a küzdelmet. Döbbenetes, hogy még mindig 56 autó van versenyben - az előző években eleve ennyien rajtoltak, szóval egyre valószínűbbnek tűnik az új rekord.

05:16 Miközben itthon már világos van, Le Mans-ban mostanában kezd majd hajnalodni - a naplementéhez hasonlóan most készülhetnek el a 24 órás verseny legszebb képei.

p1 05:14 Full szerviz a versenyt vezető #6-os Toyotánál: Kobayashit Stephane Sarrazin váltja a volánnál, így a franciáé lehet a megtiszteltetés, hogy a felkelő nap sugaraiban terelgesse a győzelemre esélyes autót. Ezzel természetesen persze Marc Lieb ugrott az élre a Porschével.

gtpro 05:11 A bokszkiállások után továbbra is Giancarlo Fisichella vezet a GTE Pro kategóriában: a ferraris egység mögött a #68-os Ford  halad, amelyet immár Sebastien Bourdais vezet.

p2 gtpro 05:09 Páros piruett a pálya első szakaszában: a #69-es Ford, Marino Franchittivel a volánnál ütközött össze a Krohn Racing autójával.

páros-piruett

p1 05:05 Pilótacsere az #5-ös Toyotánál: Davidson adja át a stafétát Kazuki Nakadzsimának. Az egység hátránya 15 másodperc volt csupán a kiállás előtt, most viszont értelemszerűen visszacsúsztak a harmadik helyre.

gtam 05:02 Rég ejtettünk szót az amatőrökről: a #62-es Scuderia Corse Ferrari, immár Jeffrey Segallal az autóban, egyre nagyobb előnnyel vezet a Patrick Long által terelgetett Porsche előtt.

14ora

p1 04:56 Meleg pillanatot élt át a #7-es Audi: Treluyer robogott ki a sóderágyba az utolsó sikánnál, de sikerült elkerülnie a fallal való találkozást.

p1 04:55 Jelenleg Anthony Davidson a leggyorsabb a pályán: az F1-et is megjárt bírt körről körre lopja a távolságot Kobayashiékhoz képest. Mondtuk, hogy rájuk is érdemes még odafigyelni...

p2 04:53 Az LMP2-ben továbbra is magabiztosan vezet a Signatech, amely néhány perccel ezelőtt ejtette meg aktuális bokszkiállását. A második helyen Ryo Harikawa Oreca Nissanja halad, megelőzve a büntetéssel sújtott Will Stevenséket.

p1 04:46 Ismét a bokszban járt a #2-es Porsche: Lieb az élről kormányozta ki a Porschét, méghozzá a tervezettnél valamelyest hamarabb, hiszen mindössze öt körrel ezelőtt tankolták meg, jóllehet most kereket is cseréltek az autóján. Ezzel a Toyoták vették át a vezetést.

p1 04:43 Vége a Rebellion miatti lassú zónának, amely picit beleszólt az élmezőny küzdelmébe: Lieb nagyjából 9-10 másodperccel vezet Kobayashi előtt, az ügy nyertese azonban Davidson, akinek már csak fél perc a lemaradása a testvérautó mögött.

gtpro 04:39 Betolták a garázsba a GTE Pro második helyén álló #69-es Fordot: vélhetően csak a fékbetétet cserélik ki Ryan Briscoe autóján, ám Fisichelláék ferraris egysége így is némi előnyhöz jutott - a kiállás előtt 35 másodperc körüli fórral rendelkeztek.

p1 04:37 A #8-as Audi közben bent járt a bokszban: Lucas di Grassiék hátránya még mindig két kör. Tuscher autója továbbra is a pálya szélén áll.

SZ 04:34 Lassú zóna a Rebellion problémái miatt. A #7-es Audi máris visszatért az ötödik pozícióba - igaz, így is 11 kör a lemaradásuk a vezetőkhöz képest.

yellow 04:33 Bajban a #13-as Rebellion: Matheo Tuscher alatt a sikán előtt leállt az autó. Egyelőre az újraindítás sem sikerült - az ötödik helyet veszítheti el pillanatokon belül a csapat.

p1 04:31 Ez innentől kezdve még izgalmasabb, hiszen a Porsche úgy vezet, hogy eggyel kevesebbszer jártak a bokszban, azaz tempót tekintve továbbra is ők a jobbak. A Toyoták ellenben még mindig hibátlanul mennek, ami kifizetődő lehet a végelszámolásnál. Elképesztően érdekesen alakul a 84. Le Mans-i 24 órás!

p1 04:29 És igen! Kobayashiék lassabb kiállása elég volt ahhoz, hogy Lieb az élre térjen vissza: a Porsche bő tíz másodperces előnyhöz jutott a Toyotával szemben!

p1 04:26 Erre nem sokat kellett várni: Marc Lieb is bejött tankolni. Az időmérés egyelőre nem frissült, így még várnunk kell arra, történt-e helycsere az élen...

p1 04:24 Kobayashi a bokszban járt, ám ezúttal a szokványos kiállás mellett valamit ragasztani kellett az autója oldalán, mintha a japán koccant volna valakivel vagy valamivel a pályán, ezzel pedig értékes másodperceket veszített. A #2-es Porsche most az élen - nagyon érdekes lesz, hogy az ő kiállásuk után mi lesz a helyzet...

gtpro 04:20 Fisichella első körei nem sikerültek a legjobban: Ryan Briscoe fél percen belülre került a #69-es Forddal. Ebben a kategóriában is kísértetiesen hasonlóan alakul a viadal, mint az LMP1-ben.

p1 04:18 Az #5-ös Toyota idő közben megejtette menetrendszerű bokszkiállását: egyszerű újratankolás után Davidson simán visszatért a harmadik helyre. Ennek az egységnek egyelőre viszonylag nyugodt Le Mans-ja van, de továbbra is lőtávolon belülről követik az éllovas duót, lesipuskásként várva a kínálkozó lehetőségre.

p1 04:14 Adjunk hírt a másik Porschéról is: a korábban komoly műszaki hibákkal küzdő #1-es egység is bent járt a bokszban, Brendon Hartley helyére pedig Mark Webber ült be. A világbajnok trió számára már csak a tesztelésről szól az idei 24 órás.

p1 04:12 Komoly ütemben közeledik Lieb és a Porsche a vezető Toyotára: körönként négy másodpercet faragnak le a hátrányukból, ezzel pedig immár fél percen belülre kerültek az éllovas egységhez!

p2 04:09 Úgy tűnik, ez most a személycserék percei: az LMP2-ben éllovas Signatech is a bokszba látogatott, s Gustavo Menezes helyére Nicolas Lapierre ült be az autóba. 

gtpro 04:07 Full szerviz a GTE Próban élen álló Risi Competitionnál: Giancarlo Fisichella vette át a Ferrari volánját.

RET 04:05 Közben megvan a harmadik kiesőnk is: a #91-es Porsche adta fel a küzdelmet, ezzel már csak egyetlen kategória maradt, ahol mindegyik autó versenyben van még: az LMP1.

p1 04:03 Folyamatosan fogy az élen álló Toyota előnye: Lieb idő közben 36 másodpercre olvasztotta a Porsche hátrányát Kobayashi mögött. Lassan, de biztosan üldözőbe vették a japánokat... 

13ora

gtam 03:59 Amióta Bell megelőzte a Porschét, nagy tempóban szakad el tőle az amatőr kategória élén: a Ferrari előnye immár 50 másodpercre rúg a #88-as egységgel szemben.

03:56 A Porsche egy videóban foglalta össze az eddigi eseményeket a saját szemszögükből:

Still trying hard from Porsche AG on Vimeo.

p1 03:53 Érdemes megjegyezni, hogy nem csak Liebék közelítettek Kobayashira, hanem a másik Toyota is: az #5-ös egység Anthony Davidsonnal a volánnál jelenleg alig 2 perces hátránnyal haladnak a harmadik pozícióban.

p1 03:51 Ismét bokszban a #8-as Audi: Oliver Jarvisék lemaradása továbbra is két kör az éllovas trióval szemben, így csak a két Toyota vagy a #2-es Porsche problémái esetén van esélye a dobogóra. Nem sokkal később érkezett aztán a #7-es is, amely egység az ötödik helyet szeretné visszaszerezni a Rebelliontól.

03:47 Továbbra is mindössze két kiesőnk van, azaz hivatalosan még 58 autó van versenyben. Ha csak ilyen ütemben fogy a mezőny, meglehet az új rekord.

p1 03:44 Frissült az időmérés: Lieb 45 másodpercen belül Kobayashihoz képest, azaz szorosabbá vált a küzdelem az előző teljes bokszkiállásuk óta. Hihetetlen, hogy lassan 13 óra elteltével is egy percen belül az első két helyezett...

p2 03:42 Stevens ismét a bokszban: mivel a brit nemrég járt kerékcserén, ennek oka most már alighanem a stop and go büntetés.

p1 03:41 Full szerviz az élről kiálló Porschénél: Marc Lieb veszi át Romain Dumas helyé át és tér vissza a második helyre Kobayashiék Toyotája mögé.

p1 03:38 Fassler nyilatkozott a helyszínen dolgozó kollégáknak: "Elvétettem egy féktávot, utána pedig nem tudtam sebességbe kapcsolni, így elektromos hajtással mentem, s csak utána találta meg a fokozatot" - fogalmazott a #7-es Audi korábbi problémájával kapcsolatban.

Fassler-interjú

p2 03:36 Stevens a bokszban, ám semmi jele, hogy letöltené a nemrég kirótt büntetést. Mindenesetre a kategória második helyét így is elveszíti Ryo Hirakawáékkal szemben.

p1 03:33 Bent járt a bokszutcában az éllovas Toyota is, így most Romain Dumas vette át a vezetést a #2-es Porschével.

p1 03:31 Az Audi szerint a hajtáslánccal voltak kapcsolatos Fassler fél órával ezelőtti problémái, amely után ismét több kör hátrányt összeszedtek az imént a bokszát meglátogató #13-as Rebellionnal szemben. Jelenleg immár Lotterer a volánnál.

p2 03:29 Komoly csapás a #26-os G-Drive számára: egyperces stop and go büntetést róttak ki rájuk, amiért gyorsan hajtottak egy lassú zóában. Az autó volánjánál jelenleg Will Stevenst láthatjuk, s a kategória második helyén haladnak.

p1 p2 03:27 Bokszban járt az #5-ös Toyota és az LMP2-t vezető Signatech is.

gtam 03:25 Változás az amatőröknél: Towsend Bell megelőzte Khaled Al-Qubaisit, ezzel a #62-es Ferrari az élre állt.

p1 03:22 Az iménti előnyvesztés után Kobayashi felvette a fonalat, így a #6-os Toyota immár őrzi nagyjából 45-50 másodperces előnyét a #2-es Porsche előtt - igaz, a korábbi visszaesés is annak köszönhető, hogy a japánok versenyzőt is cseréltek legutóbbi bokszlátogatásuk során.

gtpro 03:19 Vessünk egy pillantást a GTEPro kategóriára is: itt is roppant szoros még a küzdelem, hiszen a Risi Competition Ferrarija nagyjából 45 másodperccel vezet a #69-es Forddal szemben.

p2 03:17 Nem csak a versenyzők, hanem a szerelők számára is kritikus ez az időszak - a képen az imént előbb említett Signatech bokszlegénysége:

signatech-éjszaka

p2 03:14 Az LMP2-ben továbbra is a Signatech Alpine autója vezet, de a Will Stevens által vezetett G-Drive folyamatosan másfél perc körüli hátránnyal követi őket, így ez a kategória is messze áll attól, hogy eldőltnek tekintsük. 

gtam 03:10 A kategóriák közül az amatőröknél zajlik jelenleg a legszorosabb csata: a #88-as Porsche előnye alig fél perc a #62-es Ferrarival szemben, de a többi géposztályban is körön belül található az első két helyezett.

p1 03:06 Néhány percen belül mindkét Audi bent járt a bokszban: a két kör hátrányban lévő #8-as menetrendszerű kiállását teljesítette, a #7-es pedig sikeresen körbeért a pályán - Fasslernek 14 percébe tellett mindez -, így egyelőre ők is versenyben maradtak.

03:04 Én is köszöntöm azokat a kedves olvasókat, akik ezen a korai órán is velünk tartanak. 

03:03 Túlléptünk a verseny felén, itt az ideje az őrségváltásnak nálunk is, a következő órákban Balogh Tamás veszi át a "mikrofont". 

p1 03:02 Kobayashi sok időt veszített Dumas-hoz képest, a Porsche bő húsz másodpercet dolgozott le pillanatok alatt.

03:00 Beléptünk a verseny második felébe - ahogy ilyenkor mondani szoktuk, egy Sebring lement, egy Sebring még hátravan.

12ora

p1 02:58 Dumas elment ugyan egy negyedik etapra a Porschével - de azt hozzá kell tenni, hogy az első kiállása során volt gumicsere is, azaz a gumiknak ez csak a harmadik etapja.

p1 02:55 Fässler csigatempóban hozza vissza a #7-es Audit, a hajtással komoly gondok vannak. 

p1 02:53 A #2-es Porsche szokás szerint 13 kör után jött tankolni, szűk 20 másodperc előnye volt. 

p1 02:51 A pálya szélén a #7-es Audi, a Dunlop-sikánban állt le az autó! Fässler 12 kilométerre a boksztól...

SZ 02:50 Lassú zóna Leutwiler kicsúszása miatt.

RET 02:49 Már csak 56 autó van versenyben, a Ferrari #71-ese feladta - mint kiderült, az egyik kerék hibája miatt esett a kavicságyba Davide Rigon.

yellow 02:47 Nicolas Leutwiler legalább harmadszor csúszott ki a Race Performance sokat szenvedett autójával...

p1 02:42 Bokszban az élen álló #6-os Toyota, teljes szerviz volt itt is, beszállt Kobayashi Conway helyére.

p1 02:37 Davidson szállt be Buemi helyére az #5-ös autóba a teljes szerviz során. A harmadik helyet egyelőre semmi nem fenyegeti, de a #2-es Porschére nem sikerül közeledni.

gtpro 02:36 Pilótacsere volt a Risinél, Malucelli szállt be Vilander helyett. Az előny így a kiállás után szűk negyven másodperc a #69-es "indycaros" Fordhoz képest.

gtpro 02:34 Miután a #91-es Porsche látványosan elfüstölt, a #92-esnek is (újabb) gondjai vannak: Bergmeister futóműve megsérült.

p2 02:31 Azonos kiállásszámnál a Signatech 50 másodperccel vezet a Thiriet előtt, a G-Drive lemaradása további 10 másodperc.

p1 02:29 Conway nemsokára jön ismét, a bő egyperces előny szokás szerint 10-20 másodpercre csökken majd.

gtam 02:20 Jelenleg az Am az egyetlen kategória, ahol csak két autó van körön belül az első helyért harcolva. 

p1 02:15 Fässler levadászta a Rebelliont, így feljött az 5. helyre a sokat szenvedett #7-es Audi.

yellow 02:13 Volt egy rövid sárgás szakasz, az egyébként is a mezőny végén álló #60-as amatőr Ferrari esett a kavicságyba.

p1 02:10 A verseny eleje óta számolgatjuk, hogy állnak az etapokkal az élmenők. A Toyota stabil 14-es etapjaik hamarosan meghozzák az eredményt, körülbelül három óra múlva eljutnak oda, hogy megspóroltak egy kiállást a Porschéhoz képest, mely normál esetben 13 körös etapokat megy. Ebbe az időjárás szólhatna bele - de erre minimális az esély.

p1 02:08 Vizsgálják a #7-es Audi legutóbbi kiállását - jelenleg a Rebellion #13-ast kergetik az 5. helyért.

02:06 Közeledünk a féltávhoz, és hivatalosan még 57 autó a versenyben, bár ez a valóságban inkább csak 55-56 lehet.

p2 02:05 A kategória 2-3. helyéért küzdő G-Drive és Thiriet közt 23 másodperc most a különbség.

p1 02:01 A Porsche #1-es autója ismét száguld, jelenleg az 54. helyen állnak, eggyel megelőzve a ByKollest.

11ora

gtam 01:57 A Scuderia Corsa autója, melyet jelenleg Townsend Bell vezet, lassan lőtávolba ér a Proton Porschéhoz képest.

GTEAm_62ScuderiaCorsa

gtpro 01:56 A megbízhatóság 24 óra alatt sokszor fontosabb a nyers tempónál: hiába lassú a Corvette, a #64-es autó így is belopózott az első öt közé.

p1 01:53 Conway elment egy negyedik etapra, mielőtt átadja az autót Kobayashinak. Hét másodperc az előnye Dumas előtt úgy, hogy a következő kiállás a Porschéé.

p1 01:51 A #7-es Audit még az ág is húzza. Az ág szerepét most épp egy defekt játssza.

green 01:49 Véget ért a lassú zóna - a Ferrarit eltávolították a kavicságyból, valószínűleg többet már nem látjuk.

gtpro 01:44 A Risi előnye szintén egy perc körül van Dixonékkel szemben, de a #68-as Ford is körön belül még.

p2 01:42 Egy perc sincs a Thiriet-autó hátránya a jelenleg Menezes által vezetett Signatech mögött.

SZ 01:40 Újabb lassú zóna - természetesen a #71-es Ferrari miatt. Az AF Corse a Pro és az Am kategóriában is esélyesnek tűnt, a négy autó közül ehhez képest jelenleg a két kör hátránnyal az Am negyedik helyén álló Collardék állnak a legjobban. 

gtpro 01:38 Davide Rigon a kavicságyban a 7. helyen álló AF Corse Ferrarival. Teljes csőd ez a verseny a "félgyári" csapat számára... A versenyző kiszállt, lehet, hogy itt sem lesz folytatás...?

p2 01:35 A Thiriet az élre állt, még ha csak átmenetileg is, mielőtt kiállt tankolni. Nem szabad még leírni az egyébként igen pofás autót:

P2_46Thiriet

01:33 A speciálisan átalakított autó, az 56. garázs lakója továbbra is szépen körözget - örömteli lenne a célba érők közt látnunk, ebben valószínűleg mindenki egyetért.

RET 01:29 Most már tényleg kiesett a KCMG-autó, s a Porsche is hivatalosan közölte a magától értetődőt: az olajat folyató és lángra kapó #91-es autó is kiesett. Még 57 egység versenyez Le Mans-ban, kettővel több, mint amennyi tavaly rajthoz állt.

p1 01:26 Anthony Davidson némileg panaszosan közölte a Twitteren, hogy felkeltették, mert rövidesen vezetnie kell. Remélhetőleg jobban indul majd, mint az első menet, amikor egy kör után vissza kellett térnie  a bokszba vibráció miatt.

green 01:25 Körülbelül fél óra után ismét zöld zászló Le Mans-ban - véget ért a harmadik safety car-periódus.

01:23 Így égett oda a Porsche:

gtam 01:21 Egy vonatnyi előnye és egy kiállásnyi hátránya van a Proton Porschének a Scuderia Corsa #62-es Ferrarija előtt. Szoros lehet a verseny a Porsche kiállása után.

gtpro 01:19 És a Risi is megköszönheti majd ezt a Porschének: egy vonattal előrébb kerültek, mint a velük azonos kiállási ciklusban lévő Westbrook-Dixon-Briscoe-féle #69-es Ford, azaz egy perc feletti tiszta előnyük lehet az SC-szakasz után. Persze ehhez az is kellett, hogy a #68-as Ford egy kis fékszerelésre szoruljon - ők eggyel több cserével még egy vonattal hátrébb vannak.

p2 01:17 Thiriet-éknek nagyon jól jött ki ez a safety car-szakasz, hiszen azonos vonatba kerültek a két fő riválissal, és bár a Signatech eggyel több kiállást teljesített már, korábbi három perc körüli hátrányuk a bokszolás után is legfeljebb egy lesz - várhatóan.

p1 01:13 Nagyjából tiszta a kép az LMP1-ben: a #6-os Toyota az újraindítás után bő egyperces előnnyel fog rendelkezni a #2-es Porsche előtt, azaz soron következő kiállása után is megmaradhat belőle valami. Az #5-ös autó szinte teljesen együtt van a Porschével, de hamarosan jönnek ők is, azaz nagyjából egy kiállásnyi hátrányuk van a riválisokkal szemben.

01:11 Elkészült 11. óra végi összefoglalónk, melyet ide kattintva olvashatsz.

p1 01:04 Dumas a safety car-periódus alatt hozta be autóját a menetrend szerinti tankolásra 13 kör elteltével, az #5-ös Toyota mögé jött vissza. Mike Conway egy "vonattal" előrébb van az élen álló autóval.

p2 01:00 Pizzitola bevitte a bokszba az autót.

10ora

p2 00:58 Az Algarve autója a falnak csapódott - talán az olajon csúszott meg? Pizzitola volt a volánnál.

RET 00:57 A Tandy-Estre-Pilet hármas ezzel szinte biztosan feladja a versenyt, ez az autó már nem megy sehova. A #91-es Porschétől búcsúzunk.

SC 00:56 Biztonsági autó a pályán, a #91-es Porsche olajat hányt a pályára.

00:54 Egy egészen ütős képbe futottunk vele, melyet Jamey Price készített a napkemenetében egy bakizó Corvette-ről:

jameyprice

gtpro 00:50 A Pro élmezőnyében Vilander kezdte meg a cserék 10. körét a Ferrarival.

p1 00:48 A Porsche közlése szerint továbbra is gond van a motor hőmérsékletével, ezért van ismét bokszban az #1-es autó.

p1 00:46 Tizenkét másodperccel vezet Conway Dumas előtt, és ez "tiszta előny", hiszen legközelebb a Porsche fog kiállni.

p1 00:44 Túl a kiálláson a két Toyota, Dumas ismét a második helyen a Porschével.

p1 00:37 Az #1-es Porsche ismét a bokszban, ismét betolták.

p2 00:35 Megint nem jön össze a Thiriet-nek a győzelem? Négy percen át volt a bokszban az autó, a kategória harmadik helyére tértek vissza három perc körüli hátránnyal. Sok van még hátra, de ez így most nem túl biztató helyzet.

SZ 00:34 A KCMG a kavicságyban, a versenyző kiugrott. Lassú zóna, lehet, hogy ez már tényleg a vége a számukra.

yellow 00:33 Kiengedték az #1-es Porschét, de nagyon lassan halad a pálya szélén...

gtam 00:26 Dalla Lana megint odacsapta, ezt most nem lehet másra fogni...

p1 00:20 Indul a pingpongozás a kiállásokkal, most a Toyotákon a sor, így Dumas és a #2-es Porsche legalább egyet előreléphet a harmadik helyről.

p2 00:18 Egy-egy perc választja el az első három helyezettet azonos kiállásszámnál: Thiriet, Signatech, G-Drive.

weather 00:17 A legfrissebb előrejelzés szerint nem várható újabb eső a futam hátralévő részére.

p1 00:16 Több mint egy órát töltött a bokszban az #1-es Porsche, de most nem kizárt, hogy visszatér a pályára... A bokszban legalábbis van némi mozgás.

p1 00:12 Megjött az élen álló #2-es Porsche a teljes szervizre, így ismét a Toyota vezet. Dumas szállt be Jani helyére, most a japánok térfelén pattog a labda. 

gtam 00:10 Az Aston Martin elszállása után lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a #88-as Proton Porsche, Long kétperces előnnyel vezet Sweedler #62-es Scuderia Corsa Ferrarija előtt - viszont eggyel kevesebb kiállása volt. Cameron Duncan a harmadik helyre keveredett előre az #55-ös AF Corse-szal a riválisok hibái után, bár elsősorban nem tőlük vártuk volna a jó eredményt.

gtpro 00:07 Ismét szorossá vált a verseny a Pro-kategóriában: Dirk Müller jelenleg 17 másodperc előnnyel vezet a #68-as Ford volánjánál a Risi Ferrari előtt, melyet jelenleg Toni Vilander vezet, de a #69-es hátránya is csak egy perc, amiből még bármi lehet.

00:05 Ismét pályán Frederic Sausset: stabil, megbízható köröket fut a számára speciálisan átalakított autóval.

p2 00:03 Az első helyzetet Thiriet egyébként három perchez közelítő előnnyel vezet Lapierre Signatechje és a korábban egy büntetést is begyűjtő #26-os G-Drive (Rast) előtt - eggyel kevesebb kiállása volt, de ebbők az előnyből bőven marad, jól jött ki neki a safety car.

p2 00:01 Krohn beült és már meg is pördült a #2-es kanyarban. Ez aligha lep meg bárkit...

9ora

p1 23:58 Az #1-es Porsche már a #7-es Audi mögött a versenyben. Jó kérdés, hogy egyáltalán visszajönnek-e még...

porsch1

p1 23:56 Conway az élre hozta vissza a Toyotát, de Jani legyorsulta. Viszont most a Porsche fog előbb kiállni, és náluk teljes szerviz lesz.

p1 23:54 Teljes szervizen az élen álló #6-os Toyota, Conway száll be Sarrazin helyére.

green 23:53 Huszonhárom perc után kiáll a safety car - a kiállások után tisztább képet kaphatunk arról, mennyire kavarodott fel a mezőny. 

p2 23:52 Visszatért! Továbbra is versenyben a #47-es KCMG - a kategória utolsó helyén ugyan, de versenyben.

p1 23:51 Sarrazint pont akkor hívták ki a bokszba, amikor bejelentették, hogy bejön a safety car. Túl sokáig vártak, nyakukon a zöld zászló.

23:49 A versenyigazgatás közlése szerint a pálya takarítása mellett a korlátok szerelése miatt tart ilyen sokáig a biztonsági autós szakasz.

p1 23:47 Az #5-ös Toyota kiállását előrehozták a safety car alatt, Buemi ült be a japán helyére és gyorsan lecserélték a Toyota orrát is.

p1 23:43 Több mint fél órája szerelik az #1-es Porschét a túl magas vízhőmérséklet miatt - legalábbis a csapat ezt közölte.

gtpro 23:40 Érdekes jelenet zajlott le pár perce: a #66-os Ford vezetőjét figyelmeztette a versenyigazgató, hogy túl lassan megy - hiszen az egészpályás sárga zászlóval ellentétben ilyenkor nem kell minden esetben 80 kilométer per óra alatt maradni.

gtpro 23:38 Sőt, a négyes csata csak kétszereplős jelenleg a GT-knél, hiszen a #69-es autó (Dixonék) egy vonattal hátrébb van, így kb. másfél perc hátrányban lesznek majd.

p2 23:37 Lehet, hogy mégis 59 autó van versenyben? Bár többen tényként közölték már, hogy a KCMG Oreca kiesett a versenyből, az autó visszaért a bokszba - egyelőre kérdéses, hogy lesz-e folytatás.

p1 23:36 Sarrazin az élen álló #6-os Toyotával egy vonattal előrébb halad, mint a két üldöző - ez az újraindítás után bő egyperces előnyt jelenthet.

p2 23:33 Bokszban a Manor, lehet, hogy ők talákoztak össze Dalla Lanával...?

gtpro 23:31 Háromtagúra fogyatkozott az élmezőny, miután a #66-os Fordot (Mücke, Pla, Johnson) közel hat percig szerelték a bokszban.

SC 23:30 Túl sok az autó a pálya szélén, a safety car másodszor bent a versenyen. Kérdés, hogy szedi szét a mezőnyt a három biztonsági autó.

RET 23:28 Megvan a második kieső: a címvédő KCMG-prototípus, mely korábban lelassult, feladta a versenyt.

gtam 23:27 Dalla Lana állítása szerint meglökte egy LMP2-es autó.

SZgtam 23:25 Lamy felhozta, Dalla Lana eldobja - megismétlődik a #98-as Aston tavalyi drámája! A kavicságyban az autó, ezzel valószínűleg kiszállnak. És a #83-as Ferrari is a pálya szélén!

p1 23:21 A #7-es Audit is betolják - immár harmadszor. 

p1 23:19 A másik Porsche viszont száguld, Jani elindult a negyedik etapjára - az első alkalom idén, hogy egy gyári prototípus bevállal egy negyedik etapot kerékcsere nélkül.

p1 23:17 Lassan két kör hátrányba kerül az #1-es Porsche, háromszereplősre szűkül a vezetésért vívott csata!

porsche_szerel

p1 23:15 Hartley-t kiszállították az autóból, ez hosszúnak ígérkezik!

p1 23:13 Itt az újabb dráma? A harmadik helyen álló #1-es Porschét be kellett tolni a garázsba szerelésre!

23:10 Ide kattintva érhető el összefoglalónk az első 8 óráról.

p2 23:06 Fabien Barthez a "hírekben": a volt futballkapus büntetést kapott lassúzónás gyorshajtásért. 

gtpro 23:02 Fisichella ismét versenyben a vezetésért! A Ford pilótát cserélt a legutóbbi kiállásnál, így a Risi Ferrarija öt másodpercen belülre került - persze hamarosan náluk is jön a teljes szerviz...

8ora

p1 22:58 Azonos kiállásszámmal mindössze fél percen belül az első három helyezett! Sarrazin vezet Jani és Bernhard előtt.

p1 22:54 Közben az élen álló #6-os Toyota a 124. kör végén ismét bokszba látogatott, a #8-as Audit pedig betolták szerelésre! Ugyanúgy levették az elejét, mint a #7-esnek az előbb, valószínűleg ők is körhátrányba fognak kerülni.

p2 22:52 Pierre Thiriet nagyon komolyan gondolja azt a Le Mans-i győzelmet, az előnye immár több mint egy perc Lapierre #36-os Signatech Alpine-ja előtt.

22:50 Továbbra is csak egy kieső van, de sok autó került már bajba: az utolsó tíz helyen egyaránt "problémás" egységek haladnak, és még ott van a #7-es Audi is, mely jelenleg 8 kör hátrányban halad. Az utolsó, még versenyben lévő autó a váltóproblémákkal küzdő, s ki is csúszó #67-es Ford.

22:48 Ejtsünk szót a verseny két női pilótájáról: a francia Ines Taittinger korábban kicsúszott a Pegasus #28-as Morganjével, jelenleg az 54. helyen állnak, míg a dán Christina Nielsent foglalkoztató Formula Racing Ferrarija (#60) az 52. pozícióban halad.

p1 22:44 A #7-es Audit ismét szerelik, persze megtehetik, egyelőre csak az a kérdés, hogy a 6. helyen lévő Rebellion privát prototípusát befogják-e.

gtam 22:38 Lamy (Aston #98) és Long (Proton Porsche #88) másodpercekre egymástól, és ott van a #62-es Scuderia Corsa is, melynek egyik pilótája az Indy 500-menő Townsend Bell. 

p1 22:36 És közben Nakajima is felzárkózott a Porschékre, 10 másodpercen belül a 2-3-4. helyezett - igaz, legközelebb ő jön ki a három autó közül.

p1 22:33 Bernhard talán még rosszabbul járt, mint Dixonék: hátránya másfél percre nőtt Sarrazin mögött, a testvérautó pedig szinte "ledolgozta" közel ötven másodperces hátrányát.

gtpro 22:30 A lassú zóna nagon jól jött ki Bourdais-nek, aki immár 22 másodperccel vezet márkatársa előtt, miután Dixonnal (és a Risivel) ellentétben csak egyszer kellett áthajtania rajta.

22:25 Egy érdekes adat a Toyotától: a tavalyi Le Mans résztvevői által megtett távolság annyi, mintha öt és félszer körbeautózták volna a Földet. Nahát!

erdekes

p1 22:24 Továbbra is öt autó körön belül - a történelem azt mondja, ennek előbb-utóbb változnia kell, hiszen még soha nem volt példa rá, hogy kettőnél több autó is körön belül érjen célba - kettő is csak 10-szer az eddigi 83 futamon.

SZ 22:23 Lassú zóna Matsuda megálló autója miatt.

yellowp2 22:19 A címvédő KCMG leállt a pálya szélén! Matsuda a harmadik helyen autózott, egyelőre nem tudni, mi történt vele. Műszaki gondnak tűnik, nem látszik sérülés az autón.

gtam 22:18 A nagy tempó meghozta eredményét! Ha csak minimális különbséggel is, de Lamy átvette a vezetést Al-Qubaisitől. Legalábbis átmenetileg.

p2 22:15 Thiriet nagy tempót autózik a saját nevét viselő #46-os autóval, miután egy lassú zóna miatt önhibáján kívül fél percet veszített. Jelenleg 26 másodperc előnnyel vezetik a kategóriát.

22:10 Miután több mint hét óra eltelt, s még 59 autó versenyben van, ideje megemlítenünk, hogy a rekordot jelentő 2013-as futamon 42 egység ért célba.

gtpro 22:08 Fisichella odalépett, a leggyorsabb GT-körrel kergeti a két Fordot.

p1 22:07 Az #5-ös Toyota legújabb kiállása után a 4. helyen áll, azaz plusz kerékcseréje ellenére is előzi a #8-as Audit. 

gtam 22:05 Visszaesett a KCMG Porsche, nem tudni, mi történt velük, mindenesetre jelenleg csak az ötödikek, miközben Lamy a következő Proton-kiállás után átveheti a vezetést a #98-as Astonnal.

gtpro 22:04 A Próban az első három helyezett továbbra is 15 másodpercen belül: Bourdais vezet Dixon és Fisichella előtt.

p1 22:02 Annyira azért nem lett szoros, 15 másodperccel vezet Bernhard előtt. A Toyota a 110. kör végén állt ki, szépen tartják a 14 körös etapokat.

p1 22:00 Sarrazin mindjárt jön a bokszba az élen álló #6-os Toyotával, a kiállás után szoros lesz az állás Bernhard #1-es Porschéjával.

7ora

p2 21:57 Panciaticit alaposan felhúzták:

panciatici

gtpro 21:55 Visszatért a bokszba a #67-es Ford, nem adják fel. Tesztnek ideális a verseny, miért is tennék?

21:51 Az alábbi képről további információkat ide kattintva találhatsz.

vivi_statham

SZ 21:46 Falban a sokat szenvedett #67-es Ford! Műszaki hibának tűnik...

franchitti

p2 21:44 Továbbra is a garázsban a Manor, ezzel őket kihúzhatjuk az esélyesek közül!

SZ 21:40 Újabb lassú zóna, ezúttal a #99-es Astont pördítette meg Hirsch a Porsche-kanyaroknál.

hirsch

gtpro 21:36 Hogy milyen érzés vezetni a Le Mans-i GT-mezőnyt? Ilyen:

p2 21:35 Szerelni kell a Manort, ezzel most sokat veszít a verseny elején vezető prototípus.

p1 21:33 És jön is a bokszba, de csak tankolás, ahogy a terv szólt, nem cseréltek kereket.

p1 21:32 Timo Bernhard nagyon száguld, hogy befogja a Toyotát, de kis híján odacsapta az autót. Hatalmasat kellett fékeznie.

RET 21:29 Közben hivatalosan is megvan az első kiesőnk: Marc Miller órákkal ezelőtti balesete végzetesnek bizonyult a #89-es Proton Porsche számára.

miller

SZ 21:28 Patterson ismét a kavicságyban az #57-es AAI Corvette-tel. Lassú zóna a Porsche-kanyaroknál.

p1 21:26 Vizsgálják az #1-es Porsche kettővel ezelőtti kiállását...

gtam 21:25 A harmadik helyen Lamy óriási tempót megy a #98-as Astonnal, körönként 8-10-12 másodpercet hozva a vezető Porschéken.

gtpro 21:22 A gyári Fordok és a Risi Ferrari csatája folytatódik: most épp a #68-as Ford (Bourdais) vezet a #69-es (Dixon), a Risi #82 (Malucelli) és a valamivel nagyobb, fél perc körüli hátrányban lévő #66-os előtt.

p1 21:19 A verseny során először Kazuki Nakajima (#5) is autóba ült, miközben a korábban problémákkal küzdő Lotterer már másodszor vezeti a #7-es Audit. Sarrazin (#6) 12 másodperccel vezet Bernhard (#1) előtt.

greenp1 21:13 De Sarrazin is az élre tér vissza a teljes szerviz ellenére! A lassú zóna, mely időközben véget ért, tökéletes ütemben jött ki a #6-os Toyotának!

p1 21:12 Természetesen szó sem volt arról, hogy Kobayashi az élre térhet vissza, hiszen náluk is esedékes volt a pilótacsere - elnézést a lapsusért. Az autót Sarrazin vette át.

SZ 21:10 Lassú zóna a Mulsanne-kayarbana a Morgan kiemelése érdekében.

yellow 21:07 A mezőny egyik női pilótája, Ines Taittinger a Mulsanne-ban gumifalba tette a #28-as Pegasus Morgant.

p1 21:05 Kobayashi lassan akkora előnyt autóz ki Bernharddal szemben, hogy kiállása után az élre állhasson vissza. Rengeteg van hátra, de egyelőre a Toyotának áll a zászló.

gtam 21:03 A verseny negyedénél járva nézzük meg az amatőrök állását: az Abu Dhabi-Proton #88-as Porschéje Al-Qubaisivel a volnnál vezet, de eggyel kevesebb kiállást teljesítettek, mint a mögöttük érkező #78-as KCMG Porsche Christian Ried csapattulajdonossal. Harmadik a tavaly majdnem nyerő #98-as Aston Mathias Laudával, őket egy perc lemaradással követi a #62-es Scuderia Corsa, melyet jelenleg Jeffrey Segal vezet.

6ora

gtpro 20:58 Bár egy ponton hármas vezetésnek örvendhetett a Ford, a pilótacserék után ismét a Risi vezet Matteo Malucellivel a volánnál. A verseny azonban nagyon szoros...

p2 20:53 Azonos kiállásszámnál (hét) a P2 állása: 1. Thiriet #46 (Hirakawa), 2. Signatech #36 (Richelmi) +1:00, 3. KCMG #47 (Howson) +1:20, 4. Manor #44 (Rao) 1:55.

p2 20:49 Sportolólegendák Le Mans-ban: az egyaránt az LMP2-ben induló Fabien Barthez és Sir Chris Hoy.

hoy_bartez

p1 20:46 Bernhard váltja Webbert, ő és Hartley is három-három etapot futottak. Most megint Kobayashira várunk, aki jó eséllyel hét kör múlva érkezhet.

p1 20:44 A Rebellion #12-esét (Heidfeld, Prost, Piquet) már megint be kellett tolni szerelésre... A #13-as viszont stabilan megy, őrzi a privát "miniverseny" első helyét.

reb12

p1 20:43 A verseny elején bajba kerülő #7-es Audi még mindig 6 kör hátrányban, de már az összes P2-es autót lehagyták, s jelenleg a 6. helyen álló Rebelliont üldözik 2 kör lemaradásból.

p2 20:33 A P2 negyedik helyéről kap áthajtásos büntetést a G-Drive #26-osa, miután Will Stevens nem állította le a motort a tankoláshoz előző kiállásakor. Óriási hiba!

p1 20:32 Kobayashi tartja Webber tempóját, a különbség kevesebb mint 14 másodperc - kettejük között Webber jön legközelebb.

20:31 Több pilótát, köztük Giedo van der Gardét is figyelmezetették a pálya határainak tiszteletben tartására.

green p1 20:25 Véget ért a lassú zóna, s Kobayashi mindössze 14 másodperc hátrányban jött ki a bokszból Webber mögött. 82 kört futottak eddig a legjobbak.

SZ 20:20 Egy P2-es autó, az Extreme Speed #30-asa is a pálya szélén járt, lassú zónák léptek életbe.

p1 20:18 Kobayashi megfutotta a verseny leggyorsabb körét, nagy tempót megy kiállása előtt. 3:21,445.

gtam 20:17 Kavicságyban az #57-es amatőr Corvette - a volánnál a 64 éves veterán Patterson.

20:12 Az "ötórás" összefoglaló a verseny állásáról ide kattintva olvasható.

gtpro 20:11 A kiállások után három Ford az élen, fantasztikus eredmény a visszatérő gyártól!

ford68

p1 20:04 Egy kör múlva pedig következett Lieb is a másik Porschével.

p1 20:00 A 76. kör végén Webber végzett újabb 13 körös etapjával. A rivális Toyota csak hat kör múlva várható. 

5ora

p1 19:58 Elhúzódott a #8-as Audi  soron következő kiállása, miután nem sikerült kinyitni Jarvis autójának ajtaját.

gtpro 19:57 A Pro élmezőnyében zajlik a kiállások újabb köre, szám szerint az ötödik.

p2 19:54 Így pördült meg Rao a Manorral, ezzel veszítette el a vezetést a Thiriet #46-tal (Hirakawa) szemben.

p1 19:53 Mark Webber elsőként néz be 3:22 alá, 3:21,816-tal övé a leggyorsabb kör.

gtam p2 yellow 19:52 Zajlanak az események: a #86-os Gulf Porsche a pálya szélén áll, a #44-es Manor pedig megpördült, de továbbment.

19:51 Magyarország döntetlent játszott Izlanddal, ezzel 98%-ig biztos a továbbjutás a csoportból. És most ismét teljes figyelmünkkel a Le Mans-ra koncentrálunk! Gratulálunk a srácoknak!

19:45 Öngól volt, de teljesen mindegy. Megérdemeltük!

19:44 SZALAI KIEGYENLÍT!!!

p1 19:43 Lieb megfutotta a #2-es Porsche leggyorsabb körét és már csak 3 másodpercre a dobogótól.

p2 19:40 A P2 élén a Signatech #36 és a KCMG #47 (5 kiállás), majd jön a Manor #44, a Thiriet #46 és a G-Drive #26 (6 kiállás).

p1 19:37 Egy érdekes észrevétel Gary Watkinstől: igaz, hogy a Toyoták egy körrel hosszabb etapot mennek, a Porschék tankolásai viszont 2-3-4 másodperccel gyorsabbak, hiszen kevesebb üzemanyagot kell tölteni nekik. Davidson a 69. körben tankolt most.

p1 19:34 Az élen álló Toyota egy 14-es etap végén megejti tankolását a 68. kör végén. Ha minden igaz, a 69. végén az egy plusz csere miatt hátraeső #5-ös autó is Davidsonnal.

p1 19:32 Az Audi büszkén jelenti: a #7-es autó a turbócsere után már a legjobb 20-ban.

audi7

gtam 19:29 Egy teljes állapotjelentés az amatőrről az Autosport jóvoltából: #78 KCMG Porsche; #88 Abu Dhabi-Proton Racing Porsche; #98 Aston; #50 Larbre Chevrolet; #86 Gulf Racing Porsche; #62 Scuderia Corsa Ferrari; #61 Clearwater Ferrari; #55 AF Corse Ferrari; #57 AAI Chevrolet; #83 AF Corse Ferrari; #99 Aston; #60 Formula Racing Ferrari; #89 Proton Competition Porsche (balesetet szenvedett).

gtpro 19:25 És már megint a Risi Ferrari az élen Vilanderrel, szenzációs csata a vezetésért.

gtpro 19:24 Risi-Ford-Ford. Ennyire szoros a Pro élmezőnye! És mire kiraktuk a képet, Hand az élre állt a Forddal azonos kiállásszám mellett.

risi_ford 

p1 19:18 Lieb is menetrend szerint jön a 64. körben, ismét 13-at futott. Ha minden igaz, négy kör múlva jönnek a Toyoták, mindig eggyel több és több lesz a különbség.

green 19:17 Zöld zászló mindenhol, véget értek a lassú zónák.

p2 19:16 Íme egy bokszkiállás timelapse-ben: fantasztikus videó a G-Drive-tól.

p1 19:15 Webber egy őjabb 13-ast letudott, a 63. kör végén megtankolták a vezető #1-es Porschét.

p1 19:12 Menetrendszerű kiállás: 62 kör után Jarvis tankoltatta meg a #8-as Audit.

audiboksz

gtam 19:10 Íme a videó Miller balesetéről:

SZ 19:08 Lassú zóna a Krohn baleset helyszínén is, az első Mulsanne-sikánban.

p2 19:06 A veterán, 61 éves Tracy Krohn először a pálya szélén. De lehet, hogy nem utoljára.

krohn

p1 19:03 Webber előnye jelenleg 24 másodperc Kobayashi (#6) és 44 Jarvis (#8) előtt. Lieb 54 (#2), Davidson (#5) 1:24 hátrányban.

3ora

yellow p2 18:59 Leutwiler már megint kicsúszott a Race Performance #34-es Orecájával, de visszajött. A mezőny 53. helyén az autó.

SZ 18:58 A pálya első három szektorában lassú zóna a Miller-baleset miatt.

gtpro 18:57 A #91-es Porschét szerelni kellett, ezzel kicsúsztak a legjobb tíz közül.

yellow gtam 18:55 Itt az első komolyabb baleset, és lehet, hogy az első kieső is. Az amatőr kategória ötödik helyén álló Marc Miller csapta oda a "kétszemélyes" #89-es Proton Porschét.

p1 18:53 Vibráció miatt kellett visszatérnie a bokszba a Toyotának, Davidson hátránya 1:25 - nem ledolgozhatatlan, de ez komoly lépéshátrány.

p1 18:45 Eddig tartott a "kettős Toyota-dobogó", az 55. kör végén Davidson azonnal visszajött egy friss szettért. Valószínűleg lassú defektje lehetett.

p1 18:44 Két Toyota jelenleg a dobogón, az #5-ös autó az Audi elé jött vissza.

p1 18:40 Kobayashi és Davidson szállt be két Toyotába a teljes szervizek után, ismét 14 kör a "zsebben".

18:39 Izland tizenegyesből vezet Magyarország ellen, hiába voltunk fölényben eddig.

p1 18:36 Ha már utt tartunk: a verseny leggyorsabb köre a #6-os Toyotáé. Conway 3:22,155-tel futotta. Hamarosan jön a bokszba a két Toyota.

gtpro 18:34 Az ex-DTM-es Joey Hand ment egy iszonyatosan nagy kört a Forddal: 3:52,282 - ez 1,5-2 másodperccel jobb mindenki másnál a kategóriában. A Fordot a teljesítmény-kiegyensúlyozással sem sikerült nagyon visszafogni.

p1 18:30 Eltelt egy újabb kör, az 51. végén Dumas jön teljes szervizre, és adja át az autót Liebnek. Ez is 13 volt, ha minden igaz, 3 kört kell várni a Toyotára - feltéve, hogy ismét 14-es etapot mennek.

p1 18:27 Ilyen ikonunk sajnos nincs: fekete-narancs zászlót kap a ByKolles #4 a nagyon magas cockpit-hőmérséklet miatt. Újabb kényszerű kiállás következik.

p1 18:26 Az 50. kör végén jön Hartley is a bokszba, teljes szerviz, Webber száll be az #1-esbe. Ismét 13 kört ment az #1-es, ezt lassan "normának" tekinthetjük a Porschénál és az Audinál.

p1 18:23 Kezdődik a kiállások negyedik köre, Duval kezdi. Teljes szerviz 13 kör után, kerék- és pilótacsere, Jarvis veszi át az autót. Mindez a 49. kör végén történik.

gtpro 18:20 A Pro sorrendjét az Autosport olyan szépen megírta, hogy kénytelenek vagyunk egy az egyben átvenni. Tessék, 3 óra 20 perc után az állás: #82 Risi Ferrari; #69 Ford; #91 Porsche; #68 Ford; #92 Porsche; #66 Ford; #95 Aston; #64 Chevrolet; #71 AF Corse Ferrari; #77 Dempsey-Proton Porsche; #63 Chevrolet; #97 Aston.

18:19 Túl van első etapján az 56. garázs Morganjével a négyszeres amputált Frederic Sausset. Stabil köröket ment.

gtpro 18:17 A Próban az élmezőny: 1. Risi Ferrari #82 (Vilander), 2. Ford #69 (Briscoe) +14,4, 3. Porsche #91 (Tandy) +17,4.

p2 18:13 A KCMG is "bokszolt", Merhi ismét az élen, viszont Bradley a kategória második helyére tér vissza a Thiriet #46 elé.

p2 18:12 Pályán a "hírességek mezőnyének" egyik legnagyobb sztárja: a brit olimpiai rekorder Sir Chris Hoy az Algarve #25 színeiben debütál Le Mans-ban.

p2 18:10 A címvédő KCMG #47 átmenetileg átvette a vezetést a P2-ben, csakhogy a Manor, a Thiriet és a G-Drive Gibson már túlestek negyedik kiállásukon.

gtpro 18:07 Visszajött a váltóhibás Ford #67. Priaulx-ék hátránya 17 kör.

p2 18:05 Itt egy kép a Shank #49 korábbi megpördüléséről - előbb egy büntetés, aztán ez, nem alakul hól a verseny a számukra.

shank

18:03 Időközben elkészült interjúnk Keszthelyi Viviennel, aki néhány éven belül versenyzőként szeretne visszatérni Le Mans-ba. A beszélgetést ide kattintva olvashatjátok.

vivi

3ora

gtpro 17:59 Az #51-est az ág is húzza: előbb egy lassú defekt, majd egy lassú szerelés...

17:57 Eközben Franciaország egy másik pontján... Ugye senki nem haragszik meg, ha a következő néhány órában néha ejtünk egy-egy szót a továbbjutásért (sőt, akár a csoportelsőségért...?) pályára lépő magyar válogatottról?

p1 17:56 Nézzük, hogy áll az élmezőny három tankolás után: 1. Porsche #1 (Hartley), 2. Toyota #6 (Conway) +3,6, 3. Audi #8 (Duval) 15,3, 4. Toyota #5 (Buemi) 28,6, 5. Porsche #2 (Dumas) 43,8.

gtpro 17:54 A korábban a kategória harmadik helyén álló #51-es Ferrarit be kellett tolni szerelésre - a volánnál Gianmaria Bruni. Két Ford és a Risi Ferrari osztozik jelenleg az első három helyen.

17:51 A Michelin egy egészen érdekes képet osztott meg Hartley kiállásáról, büszkén hirdetve, hogy ezúttal sem kellett kereket cserélni.

michelin_csere

p1 17:50 Negyvenedik kör, Mike Conway a bokszban, akárcsak Sebastien Buemi a testvérautóval. Ismét 14 kört ment a két Toyota, ha marad ez a tendencia, hosszú távon sokat jelenthet a TS050-ek számára.

p1 17:48 Hartley-nek jobban sikerült a kiállása, illetve a be- és kivezető köre, hiszen 13 másodpercre nőtt az #1-es Porsche előnye Duval #8-as Audijával szemben.

p1 17:46 A 38. kör végén bokszban a #2-es Porsche, ez is 13 kör. A Toyota várhatóan ismét 14-et megy majd.

gtpro 17:45 Fisichella támadja az élen álló #69-es Fordot a GTE Pro első helyéért.

p2 17:43 Még mindig Roberto Merhi a Manor volnája mögött, mely fél perc feletti előnnyel vezet. Lehet, hogy Will Stevens végül megbánja, hogy átment a G-Drive-hoz?

p1 17:42 Az #1-es Porsche a 37. kör végén volt kint, azaz újabb 13 körös etapon vannak túl.

gtpro 17:38 Kieső még nincs, mind a hatvan autó versenyben van, de a #67-es váltóproblémás Ford már 19 kör hátrányban vesztegel a bokszban.

p1 17:37 Duval hozza a bokszba a #8-as Audit, 13 kört tett meg az Audi ismét egy tankolással. A kiállás előtt csak másodpercekre volt egymástól  a három éllovas.

gtpro 17:30 Nagy csatát vív a kategória második helyéért a két Ferrari: Fisichella a Risiben és Calado az #51-es "gyáriban".

17:27 Az idei Le Mans legrosszabb szóviccének díját nyerte...

p1 17:25 Az első öt autó továbbra is 40 másodpercen belül - a #7-es Audi továbbra is komoly hátrányban, nekik csak akkor lehet esélyük, ha mindenki bajba kerül az élmezőnyből, erőből ledolgozhatatlan a hat kör lemaradás.

gtam 17:23 Kukkantsunk oda az amatőrökhöz: a #78-as KCMG Porsche és a #88-as Proton Porsche bő egy perc előnnyel vezet a többiek előtt, egymással viszont óriási csatát vívnak. A volánnál Wolf Henzler és Patrick Long jelenleg.

p1 17:17 Az #1-es Porsche előnye két és fél másodperc volt Mike Conway (Toyota #6) előtt, de forgalomba került, így Duval (Audi #8) pillanatok alatt ledolgozta 4 másodperces hátrányát.

gtpro 17:14 Miközben meginterjúvoltuk a Le Mans-ban tartózkodó Keszthelyi Vivient, lezajlott a kiállások második köre, továbbra is a Ford #69 (Westbrook) vezet, majd jön két Ferrari, az #51-es AF Corse Caladóval és a #82-es Risi Fisichellával!

gtpro 17:07 Megkezdődött a kiállások második köre a GT-k közt is.

p1 17:01 Bent a két Toyota, 14 kört mentek mind a ketten. Ez komolynak nevezhető taktikai eltérés a három gyártó között.

2ora

p1 16:58 A #2-es Porsche is cserén a 25. kör végén, ezzel ők is 13 körös etapot mentek, a Toyota viszont még a pályán.

gtpro 16:57  A #69-es Ford Westbrookkal a volánnál átvette a vezetést a Próban a Porschétől.

gtpro 16:56 Újabb váltócsere a #67-es Fordnál, a hátralévő 22 óra inkább csak teszt lesz a számukra.

p1 16:55 Conway majdnem ütközött a figyelmetlen #25-ös Algarve Ligier-vel!

p1 16:54 Egy körrel később Hartley is a bokszban az élről, ők 13 körös etapot mentek. A következő kör végén valószínűleg Conway is jön a Toyotával.

p1 16:52 Duval a 23. kör végén állt ki újabb tankolásra a #8-as Audival, ezzel 12 körös etapot teljesített. Nagy kérdés, hogy a 12-es etapokkal meg tudnak-e tenni egy plusz menetet kerékcsere nélkül, ahogy azt a verseny előtt tervezték - erre csak órák múlva kapunk választ, már ha nem jön újabb komoly eső.

p2 16:50 A P2 élmezőnye letudta második kiállását, továbbra is Merhi vezet a Manor #44-esével - a korábbi F1-es csapat másik WEC-autója Le Mans-ban nem állhatott rajthoz.

gtpro 16:47 A Ford problémás #67-ese ismét szerelésen a garázsban. Hátrányuk jelenleg a GTE-éllovashoz képest 3 kör.

p1 16:43 Turbót kellett cerélni a #7-es Audiban, a hátrány hat kör. Időközben Conway felzárkózott és támadja a #8-as Audit. Szűk egy óra zöld zászlós versenyzés után másodperceken belül a három nagy gyártó 1-1 autója.

p1 16:40 Bő húsz perc után pályán a #7-es Audi, Treluyer vette át az autót.

p1 16:36 Lottererék hátránya már öt kör. Ez a verseny nagyon hamar elúszott a háromszoros győztes trió számára. Most kötik be a pilótát, talán lassan visszatérhet a pályára.

p2 16:34 A P2-t továbbra is Merhi vezeti a Manorral intereken, mögötte jön a Thiriet-autó, majd némi meglepetésre két Gibson, a Strakka #42 és a G-Drive #38.

p1 16:32 Hartley visszavette a vezetést és a #6-os Toyota is közeledik, ismét kialakulhat egy hármas csata. És közben ismét esik a pálya egyes részein!

p1 16:30 És még mindig bokszban az autó, lassan három kör lesz a hátrány. Egy nem túl biztató kép a rajongók számára:

audiszerel

p1 16:27 Nagy bajban Lottererék, füstöl a #7-es autó a garázsban!

p1 16:24 Fájdalom és öröm az Audinál: a #7-es körhátrányba került, a #8-as viszont átvette a vezetést a versenyben! Az élmezőny kissé szétszakadt a kiállások után, a  #2-es Porsche hátránya fél perc az ötödik helyen.

gtam 16:22 Az amatőrök közt a "kétszemélyes" #89-es Proton Porsche vezet a #88-as testvérautó és a KCMG #78-as Porschéje előtt.

p1 16:21 Az Audi problémái után az #1-es Porsche állt az élre Hartley-val, szorosan a nyomában a #8-as Audi. Intenzív munka a #7-es autó bokszában.

p1 16:19 És Lotterer újra a bokszban a 14. kör végén - valami gond lehet, hiszen mindössze 4 fordulót tett meg. Megtankolták a #7-es Audit, majd betolják a garázsba!

p1 16:18 A pilótacsere után Hartley kergeti Lotterert, 12 másodperces hátrányát gyorsan lefelezte.

gtpro 16:17 A Próban egy csere után a sorrend: Porsche #92 (Makowiecki), Ford #69 (Westbrook), Ferrari #51 (Calado).

p2 16:15 A P2-esek első helyét Vanthhorék büntetése után a Manor örökölte meg, akik Merhivel a volánnál még az első versenykörben feltették a slicket. Mögöttük jön a Thiriet #46 és a G-Drive Gibson #38.

p1 16:14 A korai csere bejött Lottereréknek, hiszen vezet a #7-es Audi, mögöttük Porsche #1, Audi #8, Toyota #6, Toyota #5, Porsche #2 a sorrend.

p2 16:12 A P2-ben is zajlanak a kerékcserék, a Michael Shank #49-ese hiába áll az élen, hamarosan ki kell jönnie ötperces büntetésre. 

p1 16:11 A 11. kör végén az #1-es Porsche és a #8-as Audi is kijött, majd egy körrel később a fennmaradó három P1-es autó is. Lotterer leggyorsabb első szektora megmutatta, hogy itt az ideje a slickeknek.

p1 16:05 Lotterer a bokszban, slickeket raknak fel neki. Jegyezzük fel, a 10. kör végén hajtott ki kerékcserére a #7-es Audi elsőként a "nagyok" közül.

p1 16:00 Mike Conway az élen, vezet a Toyota!

1ora

p1 15:59 Conway felhozza a második helyre a Toyotát! Egyelőre nyílt csatában a három gyártó!

p1 15:57 Lotterer és Conway csatában a harmadik helyért.

p1 15:54 A P1-esek közt az #5-ös Toyota visszaesett az Audi mögé, a testvérautó viszont az #1-es Porschét támadja.

green 15:52 Végre zöld zászló, 52 perc után véget ért az első safety car-periódus!

15:50 Nézzétek csak, ki bukkant fel Le Mans-ban!

pastor

p1 15:48 Kijöttek, három kör lemaradást szedtek össze - Piquet a volánnál. Lassan ötven perce pályán a safety car.

p1 15:43 Heidfeldék autója még mindig a bokszban, a hátrány jelenleg két kör. Pedig a Rebellion épp a megbízhatóságának köszönhette idei WEC-dobogóit...

15:40 A versenyigazgatóság felhívta a pilóták figyelmét, hogy vigyázzanak a pályát takarító sportbírókra.

15:35 Ha minden igaz, a délután folyamán interjút készítünk Keszthelyi Viviennel, aki az Audi vendégeként tartózkodik Le Mans-ban.

gtam 15:33 A körülmények javulnak, hamarosan talán indulhat a verseny. Közben az amatőr kategória pole-pozíciósa, a Clearwater #61 a bokszban kereket cserélni és tankolni.

p1 15:25 Bokszba tolják a #12-es Rebelliont, Heidfeldék autóját. Szerelés lesz a legesélyesebb privát LMP1-es egységnél.

15:23 Sztárok hada Le Mans-ban: Brad Pitt, Keanu Reeves, Jackie Chan és a többiek...

sztarok

15:21 Mivel a pályát az eső és a safety car uralja, az idei Le Mans eddigi legnagyobb képe az Audié: Ha nem Brad Pitt vagy, ne zavarj!

joest_bradpitt

p1 15:19 A ByKolles #4 egy kör hátrányban az 59. helyen, azaz végül minden autó el tudott rajtolni, ellentétben a tavalyi versennyel.

gtpro 15:17 Pályán a #67-es Ford, két kör hátrányból kezdhetik meg Priaulx-ék a felzárkózást.

weather 15:13 Duval a gyenge látási viszonyokra panaszkodik, a versenyigazgatás közlése szerint viszont szerencsére hamarosan enyhül majd az eső.

gtpro 15:10 A #67-es Ford máris körhátrányban, továbbra is a bokszban vesztegel váltócsere miatt.

p2 15:09 Egy autó gyorsan kiszáll az elsőségért vívott harcból: Michael Shank #49-es prototípusa motorcsere miatt 5 perc büntetést kapott.

P2_49Shank

p1gtpro 15:06 A ByKolles és a #67-es Ford továbbra is a bokszban...

15:00 Elrajtolt a verseny, sajnos egyelőre a zöld zászlós ikonunkat nem használhattuk..

gtam 14:57 Az amatőr kategória időmérő edzését a #61-es Clearwater Ferrari (Sun Mok, Sawa, Rob Bell) nyerte a #98-as Aston Martin (Dalla Lana, Lamy, Lauda) és a #88-as Abu Dhabi-Proton Porsche (Al Qubaisi, Long, Heinemeier Hansson) előtt. 

gtpro 14:56 A Ford #67-esét visszatolták a garázsba - már a rajt előtt itt az első dráma?

weatherSC 14:55 Az időjárási viszontagságok miatt a Le Mans történetében először safety car mögül rajtol a futam.

p2 14:45 A Ford parádézott az időmérőn: a négy autó az első öt között zárt, csak egy Ferrari férkőzött be közéjük. A rajtsorrend: 1. Ford #68 (Hand, Müller, Bourdais), 2. Ford #69 (Dixon, Briscoe, Westbrook), 3. AF Corse #51 (Bruni, Calado, Pier Guidi).

p2 14:40 A kisebbik prototípus-kategória időmérőjét a G-Drive #26-osa (Rast, Ruszinov, Stevens) kezdheti az élről, mögötte pedig a két Alpine következik: a Baxi #35-öse (Cheng, Tung, Panciatici) és a Signatech #36-osa (Menezes, Lapierre, Richelmi). 

weather 14:35 A célegyenesben már szakad az eső, a jelentések szerint egyes helyeken viszont még száraz a pálya.

eso_1435

p1 14:28 A ByKolles-prototípusnak problémái adódtak, amikor el kellett indulnia a bokszból - visszatolták a garázsba. A bajnokság első két fordulójában is voltak bajok a CLM-autóval.

p1 14:25 Miközben az autók elkezdték birtokba venni a pályát, gyorsan tekintsük át a kategóriát élmezőnyét a rajt előtt. Az LMP1 (és ezzel együtt természetesen az összetett) rajtelsőséget a #2-es Porsche (Lieb, Jani, Dumas) szerezte meg az #1-es autó (Webber, Bernhard, Hartley) és a #6-os Toyota (Kobayashi, Conway, Sarrazin) előtt.

14:20 A reggeli bemelegítő edzés igen kaotikusan alakult, a nedves pálya többeken kifogott, jó néhány autó a falban kötött ki. Itt például a Baki Alpine, melyet David Chang dobott el:

wu_baxi

weather 14:15 Ami az időjárást illeti, Le Mans közvetlen közelében egy nagy esőzóna látszik a radaron. Szinte biztosan nem lesz száraz 24 órásunk.

ij_1405

gtam 14:05 Friss hír az amatőr kategóriából: a #89-es Proton Porsche mezőnye két főre fogyatkozott, miután Cooper MacNeil megbetegedett, az orvosi csapat pedig nem engedi rajthoz állni. A csapat megpróbálta a rutinos Le Mans-résztvevő Gunnar Jeanette-et a helyére ültetni, ám ezt nem engedték, mivel egy edzésen sem vett részt. "Nyilván biztonságosabb két emberrel teljesíteni a futamot, mint beültetni valakit, aki rengetegszer indult Le Mans-ban. Nagyon értelmes döntés..." - írta gúnyosan a Twitteren a kieső versenyző.

14:00 Nagy szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat, megkezdődik a Formula.hu maratoni közvetítése a Le Mans-i 24 órás versenyről, mely pontosan egy óra múlva, délután háromkor rajtol.

11:00 Ma délután 14 órakor kezdetét veszi a Formula.hu több mint egy napon át tartó élő közvetítése a 84. Le Mans-i 24 órás versenyről. Addig is kattints ide, itt ugyanis mindent megtalálsz, amit a legendás futam múltjáról és jelenéről tudni érdemes, 14 órától pedig élőben jelentkezünk a legfrissebb hírekkel és a legfontosabb tudnivalókkal, hogy aztán 15 órakor megkezdődjön a futam. Várunk Titeket!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: