DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
USA

Alonso már áprilisban IndyCar-autóban

Fernando Alonso a lehető legjobban fel akar készülni a májusi Indy 500-ra, ennek érdekében Texasban már a jövő hónapban kipróbálja a számára új Dallarát. A McLaren jól áll egyelőre.

2017-ben mindenki megdöbbent, amikor tavasszal a kétszeres világbajnok spanyol bejelentette, hogy kihagyja a Formula-1-es Monacói Nagydíjat, helyette szerencsét próbál az indianapolisi 500 mérföldes viadalon. Váratlan, de teljesen érthető döntést hozott, akkoriban a McLaren-Honda ugyanis olyan versenyképtelen volt a száguldó cirkuszban, hogy egyáltalán nem veszíthetett vele túl sokat. Bár jelenleg a McLaren tartalékpilótája, semmiképpen nem akarja elvenni a lehetőséget istállóbeli fiatal társaitól, hogy minél jobban megszokják az autót.

Két évvel ezelőtt az Andretti Autosport istállónál, Honda-motorral és HPD aerocsomaggal futott, újonc létére kifejezetten remekül. Az ötödik rajthelyet szerezte meg, a futamon összesen 27 körön át állt az élen, de huszonegy körrel a vége előtt motorja beadta a kulcsot. Azóta a WEC-sorozatban (is) versenyez és tavaly a bombaerős Toyotával csapattársaival megszerezte a híres Le Mans-i 24 óráson is az elsőséget.

Az első és egyetlen pilóta, aki Monacóban, Le Mans-ban és Indyben is tudott nyerni, Graham Hill volt, ezzel megszerezve, az egyébként csak nem hivatalosan létező Tripla Koronát. Alonsónak már csak a tengerentúli siker hiányzik, ennek érdekében be is vetik erőiket. A McLarennel technikai együttműködést folytató Carlin Racing egyik autójával tesztelhet a spanyol Texasban, április 9-én.

Alonso leginkább Indyre figyel idén


„A felkészülés terén minden remekül halad. Mindennel teljesen időben vagyunk. Múlt héten, Charlotte-ban a szimulátorral gyakoroltunk, boldog vagyok a McLaren felkészülésével. Április elején Texasban fogunk tesztelni, majd Indianapolisban a hónap végén” – magyarázta Alonso a Motorsport.com szakoldalnak.

„Amennyire csak lehet, igyekszünk a legjobban felkészülni a mérnökökkel, a szimulációkkal és a programban részt vevő összes dolgozóval. Korábbi versenyeket, belső kamerás felvételeket is visszanézünk. Úgy vélem, egészen jók lehetünk.”

„Egyértelmű, hogy összpontosításom középpontjában Indianapolis áll, de ez nem azt jelenti, hogy nem adok bele 100%-ot a hétvégi WEC-versenybe. De valóban igaz, hogy a felkészülésem legfontosabb eleme Indianapolisra vonatkozik. Legalább annyira versenyképes akarok lenni, mint 2017-ben, de remélhetőleg jobb eredménnyel, minimum azzal, hogy befejezem a versenyt.”

„Ugyanakkor tekintettel vagyunk a már régóta jelen levő csapatokra, mint a Penske, az Andretti, a Carpenter, vagy éppen a Ganassi. Ők mindannyian nagyon értik a dolgukat, senki más nem lehet annyira felkészült az oválpályás versenyzésből, mint ők. De emiatt még nagyobb kihívás vár ránk” – tette hozzá Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: