DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

F1-Archív: Bianchit gyászolja a sportvilág

Nem megy Hamilton a Ferrarihoz, kétnapos F1-es hétvégéket akar Briatore, nem fogadja el Colin McRae kihívását Schumacher, átvenné az első számú pilóta szerepét Irvine a Ferrarinál. Ezek voltak július 18. vezető Formula-1-es hírei az elmúlt két évtizedből.

2022: Hiába a Ferrari sorozatos műszaki problémái, a Red Bull nem dől hátra emiatt: Christian Horner csapatvezető szerint nincs ráhatásuk az ellenfél nehézségeire, és egyébként is csak magukkal foglalkoznak.

2021: A Max Verstappen és Lewis Hamilton közti csata a tetőfokára hágott, mikor a Brit Nagydíj első körében összeért a két bajnokaspiráns, ami után a holland pilóta hatalmas erővel csapódott a gumifalba a Copse kijáratán. Lewis Hamilton tovább tudott menni, és az utolsó körökben megelőzve Leclerc-t meg is nyerte hazai versenyét.

2020: Lewis Hamilton szerezte meg a rajtelsőséget a Magyar Nagydíjra, amely ezúttal a szezon harmadik állomása. A brit mellé mercedeses kollégája, Valtteri Bottas kvalifikálta magát, míg a második sorba a Racing Point duója férkőzött be, megelőzve a Ferrarikat és a meglepetésre csak hetedik Max Verstappent.

2019: Fernando Alonso saját bevallása szerint nem koncentrál arra, hogy mindenképp visszatérjen az F1-be 2020-ban: úgy érzi, máshol sokkal jobb kihívásokat találhat magának.

alonso-2019-dppi



2018: Cyril Abiteboul, a Renault vezére bevallja, hogy nem számított ilyen jelentős javulásra a rivális motorgyártók részéről. Azt mondja, hogy elégedett azzal az előrelépéssel, amit ők maguk megtettek, de váratlanul érte, hogy ezzel együtt nem tudtak közeledni a többiekhez, sőt, a Ferrari teljesítményét kifejezetten lenyűgözőnek tartja.

2017: Cáfolta Toto Wolff azokat a pletykákat, miszerint Lewis Hamilton a Ferrarihoz szerződhet, miután 2018 végén lejár a szerződése a Mercedesszel. „Fogalmam sincs, honnan indultak el ezek a híresztelések, de hogy nem Lewistól vagy a csapattól, az biztos!” – zárta rövidre az osztrák csapatfőnök, aki szerint Hamilton nem is versenyezhetne jobb csapanál, mint a Mercedes.

2016: Minden bizonnyal marad Monza a versenynaptárban, annak ellenére, hogy Bernie Ecclestone megállapodott Imolával a futamrendezés kapcsán. Miután az Olasz Automobil Klub és a pálya tulajdonosa megegyezett egymással, és ezzel elhárultak a nagydíjrendezés körüli belső, politikai akadályok, hamarosan felveszik a kapcsolatot a FOM-mal, így hamarosan megszülethet az egyesség a szerződéshosszabbításról.

2015: Szörnyű hírre ébredt az autósport világa. Elhunyt Jules Bianchi – jelentette be a francia pilóta családja a hajnali órákban. A Marussiával versenyző tehetség kilenc hónappal azelőtt, a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett tragikus balesetet, és az agyát ért súlyos sérülések következtében a baleset óta kómában feküdt. A gyászhír az egész versenyzői társadalmat lesújtotta, a nap során folyamatosan érkeztek a részvétnyilvánítások a Bianchi család felé. A megemlékezés mértékéből mindenki számára nyilvánvalóvá vált: bejelentést megelőző éjszaka a Formula-1 a kora egyik legnagyobb tehetségét veszítette el.

00115011_005

2014: Elégedetlen a Német Nagydíj pénteki látogatottságával a Mercedes, ugyanis voltak olyan lelátók Hockenheimben, melyen alig foglaltak helyet. „Csalódást keltő” – nyilatkozta Toto Wolff. „Gondoljunk csak vissza, milyen egy pénteki nap Silverstone-ban vagy Ausztriában. Teljesen más világ” – adott hangot csalódottságának Wolff, aki nem érti a helyzetet, ugyanis Nico Rosberg személyében egy német pilóta vezeti a bajnokságot, ráadásul egy német autóval.

2013: A Formula-1 többségi tulajdonosa, a CVC Capital Partners közleményben tudatta, hogy figyelemmel kísérik Bernie Ecclestone vesztegetési perét. Ecclestone-nak az ügyben a müncheni bíróságon vádlottként kell felelnie.

2012: Felajánlotta a segítségét Romain Grosjeannak Jackie Stewart. A háromszoros világbajnok pilóta egy ebédre invitálta a Lotus franciáját, miután az utóbbi futamokon túl sok pályán történt incidensben vett részt. Stewart elmondta, hiányolja, hogy a Formula-1-ben nincsenek a pilótáknak tapasztalt mentoraik, akik az ilyen esetekben tanácsokkal tudnák ellátni őket.

2011. Olaszországban, Milánóban tartja következő rajongói fórumát a Formula-1. Az eseményre az Olasz Nagydíj előtt fog sor kerülni, és Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke, Nico Rosberg, Jarno Trulli, és Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója vesz részt rajta.

2010: Mark Webber belátta, hogy dühében túl sok mindent hozott nyilvánosságra a Brit Nagydíjon. Ez volt az a bizonyos versenyhétvége, melyen miután az egyik pénteki szabadedzésen Sebastian Vettel összetörte Red Bulljának új fejlesztésű orrkúpját, az egyetlen épen maradt darabot leszerelték Webber autójáról és átrakták a németére. Az ausztrál a csapat döntését egyből másodszámú pilótának való beskatulyázásként fogta fel, és miután vasárnap végül ő nyerte a futamot, a sajtótájékoztatón el is hagyta a száját az elhíresült „Nem rossz eredmény egy másodszámútól” mondat.

00003017_446

2008: Jenson Button szerint nem is lehetne jobb helyen a Honda csapatánál a jövőre nézve. A japán alakulat már az év elejétől teljes erőbedobással 2009-re koncentrált, ezzel magyarázták a gyenge eredményeiket is, Button pedig csak bizakodhatott, hogy a következő szezonban már az élmezőnyben harcolhat. Arra viszont feltehetőleg a legmerészebb álmaiban sem gondolt, hogy miután hónapokkal később váratlanul kiszállt a Honda az F1-ből, a szezon végén világbajnokká fogják koronázni.

2007: Készen áll, hogy bizonyítsa a kémügyben való ártatlanságát a Ferrarinak Nigel Stepney. Az olaszok magas technikai pozícióban dolgozó mérnöke a hírek szerint Mike Coughlannak, a rivális McLaren technikai vezetőjének adott át egy 780 oldalas dokumentumot a Ferrari 2007-es autójáról. A botrány kirobbanása után a két csapat azonnal kirúgta és feljelentette az érintetteket, emellett az FIA is vizsgálatot indított az ügyben.

2006: A Német Nagydíjon jelenti be a jövőre vonatkozó terveit Flavio Briatore. A Renault csapatfőnökének a szezon végén jár le a szerződése, és még nem biztos benne, hogy folytatni kívánja a poszt betöltését, annak ellenére, hogy a franciák természetesen továbbra is szívesen foglalkoztatnák az őket csúcsra juttató olasz szakembert.

00001784_289

2005: Nem favorizálja Fernando Alonsót a Renault – állítja csapattársa, Giancarlo Fisichella. Az olasz pilóta teljesítménye jelentősen visszaesett miután győzelmet aratott a szezonnyitón, és már több mint 50 pontos lemaradást szedett össze Alonsóval szemben, kiszállva így a bajnoki küzdelemből. „Hogy tudnánk megnyerni a konstruktőri címet, ha folyamatosan Fernandónak kedveznének?” – fakadt ki.

2004: Sanghajban bemutatózott Felipe Massa. A Sauber pilótája egy belvárosban lévő pályán száguldott végig, lezárva ezzel a város motorsportokban gazdag hétvégéjét, ugyanis órákkal azelőtt DTM-futamot rendeztek az aszfaltcsíkon. A kínai metropolisz néhány hónappal később, 2004 szeptemberében rendezte az első Formula-1-es nagydíját is, az épített Shanghai International Circuit-on.

2003: Kétnapos F1-es hétvégéket akar Flavio Briatore. A Renault csapatfőnöke szerint a nagydíjhétvégék jól megszokott háromnapos formációja túl hosszú és unalmas a rajongók számára. Briatore elmondása szerint kollégái, Ron Dennis és Sir Frank Williams is támogatják az ötletét a jobb show érdekében.

00000828_007

2002: Nem érdekli Michael Schumachert Colin McRae kihívása. A skót ralivilágbajnok felajánlotta Schumachernek, hogy cseráljenek autót egymással, de a német egyelőre elzárkózik a raliautó vezetésének lehetőségétől, jelenleg nem tenné ilyesmivel kockára az életét. McRae nem először tett ilyen ajánlatot: 1996-ban Martin Brundle-lel meg is valósult a csere, így vezethette a Jordan aktuális autóját is.

2001: Tagadja a Jaguar, hogy ülést ajánlottak volna Mika Hakkinennek. A Bild értesült úgy, hogy a csapatfőnök, Niki Lauda felkereste egy kétéves szerződéssel a kétszeres finn világbajnok menedzserét, Didier Cotont. A Jaguar kommunikációs vezetője azonban rögtön tagadta a pletykát, és megerősítette, hogy 2002-ben változatlanul az Eddie Irvine-Pedro de la Rosa párossal fognak indulni.

1999: Egyes számú pilótai státuszra hajt a Ferrarinál Eddie Irvine. Az északír pilóta elárulta, hogy bár akkoriban csapattársának, Michael Schumachernek a szerződése tartalmazta ezt a rangot, viszont a német Brit Nagydíjon elszenvedett lábtörése után igazi bajnoki esélyessé lépett előre, és ha a szezon végén el is tudja hódítani a világbajnoki címet, akkor 2000-től, 1-es rajtszámmal az autóján nyilvánvalóan nem alkalmazhatná tovább másodszámúként a Ferrari.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: