DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Rali

WRC: Mikkelsen is hibázott, de még vezet

Szombat délelőtt tovább folytatódott az őrült száguldás a hófalak között a Svéd Ralin, ahol az izgalmakat fokozandó, Latvala és Ogier tegnapi hibája után ma Mikkelsen is rontott, így előnye 1,7 másodpercre olvadt az élen.

Délelőtt négy gyorsasági szakaszt rendeztek, délután ugyanezeket fogja még egyszer teljesíteni a rali-világbajnoki mezőny. A napot a VW gyári csapat norvég pilótája, Andreas Mikkelsen kezdte az élről, előny nagyjából 19 másodperc volt Thierry Neuville (Hyundai) és Mads Östberg (Citroen) előtt, de ami ennél is fontosabb, 24,7 mp. csapattársával, a vb-címvédő Ogier-vel szemben.

Az éllovas jól kezdte a napot, hiszen a 11. szakaszt megnyerte, 27,3 mp-re növelve előnyét Neuville, 30,7-re Ogier és 1 perc 5 mp-re a hibázó Östberg előtt. A következő három gyorsaságit viszont már Ogier nyerte, aki ennek ellenére még a 14. szakaszt is jó 20 mp-es hátrányból kezdte meg Mikkelsenhez képest, mivel addig a norvég is hiba nélkül volt képes tartani erős tempóját.

A délelőtti utolsó gyorsaságin azonban Latvala, Ogier és Östberg után ő is hibázott, és noha egy aprócska rontásról volt csupán szó, ám rossz helyen történt, így a forgolódás több időt vett igénybe, és előnye 1,7 mp-re olvadt Ogier-vel szemben. Neuville – az élmezőny egyetlen tagja, aki még nem hibázott – is ott van szorosan a nyomukban, mindössze 12,4 mp-es hátránnyal, úgyhogy a verseny több mint nyitott, és akár még a Hyundai is okozhat komoly meglepetéseket!

„Egy picit érintőre vettem az egyik hófalat, és megforogtam” – mesélte a 14. szakasz céljában Mikkelsen, majd hozzátette: „Ez egy nagyon szűk részen történt, így sok időbe telt, mire megfordultam. Szerencsétlen eset. Kemény meccs lesz délután, de mindent beleadok majd, hogy magam mögött tartsam Sebastient.”

Ami a tegnap 8,5 percet veszítő Latvalát illeti, ő három második hellyel kezdett ma, a 14. szakaszon viszont ismét rontott, újból a hófal fogságában került, aminek folytán jó 50 másodpercet veszített.

Jó hír lehet a verseny izgalmai szempontjából, hogy Robert Kubica tegnapi műszaki problémája már a múlté, és a lengyel nyomban rá is talált egy viszonylag erős tempóra: eddig három 6. és egy 10. hellyel büszkélkedhet ma a szakaszok tekintetében. 

Svéd Rali, az állás a 14. szakasz után: 1. Mikkelsen (VW): 1:52.08.3s, 2. Ogier (VW): +1.7, 3. Neuville (Hyundai): +12.4, 4. Ostberg (Citroen): +51.2, 5. Tanak (Ford): +1:27.0.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: