DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
Hírösszefoglaló

Ferrari-pole, készül az Andretti – pénteki F1-es hírek

Leclerc-é az USA Nagydíj rajtelsősége, Verstappen körét elvették, szélcsatornában tesztel az Andretti, kiakadtak a pilóták az egymilliós pénzbírságon.

A pénteki nap fő történése természetesen maga az időmérő volt a Formula-1-es USA Nagydíjon, amely izgalmas és kiélezett csatát hozott, amelynek végén Charles Leclerc-é lett a pole Lando Norris és Lewis Hamilton előtt, míg Max Verstappen egyébként első helyet érő idejét törölték négykerekes pályaelhagyás miatt – a végeredmény és a beszámoló itt található.

f1-top3-austin-idomero



Leclerc örült természetesen a rajtelsőségnek, bár nem érezte tökéletesnek a pole-körét; Norris előzetesen nem számított a McLarentől ilyen tempóra, utólag viszont már a pole-t is elérhetőnek érezte; Hamilton pedig szombaton már elkapná a most előtte végző riválisokat a fejlesztésekkel felpakolt Mercedesszel.

Verstappen érezte, hogy necces lesz a 19-es kanyar, de az elsőben elkövetett hibája után nyomnia kellett – a hatodik rajtpozíció pedig szerinte még élvezetesebbé teheti majd a vasárnapi nagydíjat.

Ahol viszont egyáltalán nem élvezik egyelőre az austini hétvégét, az az Aston Martin: Fernando Alonso és Lance Stroll is a Q1-ben elvérzett. A spanyol szerint már a szabadedzés is pocsékul alakult számukra a műszaki gondokkal – itt olvashatók a szavai.

Ami a fejlesztéseket illeti: a Haas érkezett meg Texasba a legátfogóbb csomaggal, de az élbolyból a Mercedes és az Aston Martin is hozott érdekes és fontos, idén utolsó igazán jelentősnek szánt újításokat – itt mutatjuk a részleteket a listával, itt pedig a Haas Red Bull irányába elmozduló módosításairól külön is írtunk.

f1-haas-austin-fejlesztes

Természetesen a pályán kívül is akadt azért történés az F1-ben. A legnagyobb vihart az FIA azon döntése váltotta ki, hogy egymillió euróra emelték a maximálisan kiszabható pénzbírságot: a versenyzők közül többen is „nevetségesnek” titulálták az új limitet, George Russell pedig arra mutatott rá, hogy a kezdő pilóták fizetése gyakran el sem éri ezt az összeget – a nyilatkozatok itt olvashatók.

A vártnál nehezebb élte meg felépülését Daniel Ricciardo a zandvoorti csuklótörését követően, a most visszatérő ausztrál pedig az őt eddig helyettesítő Liam Lawsonról azt mondta: el fog jönni az új-zélandi ideje is a Formula-1-ben.

Bár még meg sem kapták az F1-es engedélyt, az Andretti gőzerővel készül a beszállásra: a cél továbbra is a 2025-ös csatlakozás – bővebben ide kattintva.

Charles Leclerc elfelejtette, hogy ez a századik futama a Ferrarival, így „csak” egy random különleges sisakfestéssel készült. Lando Norris viszont emlékezett rá, hogy ez lesz a századik nagydíja az F1-ben, így ő száz matricával elevenítette fel az eddigi versenyeit; Pierre Gasly Francois Cevert előtt tiszteleg; többeknél pedig megjelentek amerikai és texasi motívumok – válogatás a teljesség igénye nélkül itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: