DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Hírösszefoglaló

Ricciardo-sérülés, Norris-vezetés – pénteki F1-es hírek

McLaren-elsőséggel és csuklótöréssel indult a Holland Nagydíj hétvégéje, ahol a Mercedes bizakodó, a Ferrari viszont szenved: egy helyen a hírek.

Visszatért nyári szünetéről a Formula-1: a Holland Nagydíj első szabadedzésén Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak Fernando Alonso és Lewis Hamilton előtt, miközben Nico Hülkenberg megtörte a Haast; míg a második tréningen a McLarenben ülő Lando Norris érte el a legjobb időt, megelőzve Verstappent és a williamses Alexander Albont.

A későbbi szabadedzés legfontosabb eseménye azonban Daniel Ricciardo balesete volt a döntött 3-as kanyarban – ahol másodpercekkel előtte Oscar Piastri is falnak ment –, az ausztrálnak ugyanis eltört a csuklója, így nem tudja folytatni a zandvoorti hétvégét. A Red Bull a tartalékosát, Liam Lawsont ülteti az AlphaTauriba, így az új-zélandi pilóta beugróként debütálhat az F1-ben – a versenyző karrierjét ebben a cikkünkben mutattuk be.

f1-ricciardo-gipsz-2



Ami az edzésnap utáni reakciókat illeti: a rekordbeállítást jelentő kilencedik győzelmére hajtó Verstappen szerint ugyan finomhangolniuk kell még kicsit az RB19-es egyensúlyán, de így is arra számít, hogy elöl lesznek szombaton – bővebben itt.

A napot leggyorsabbként záró Norris „száz százalékig biztos” benne, hogy a McLaren az időmérőn is ott lehet a mezőny elején zajló csatában, bár azért a Red Bullt kicsit erősebbnek érzi. A brit arról is beszélt, miért kell nehéz döntést meghozniuk – itt olvashatók a részletek.

Bizakodnak a Mercedesnél, ahol kivételesen már a péntek is erősen sikerült: még a top 10-en kívül végző George Russell is optimistán értékelt, s ez különösen igaz volt Lewis Hamiltonra – itt mutatjuk a nyilatkozatokat.

Albont meglepte a Williams remek kezdése, de azt is megjegyezte, hogy majd a szombati nap lesz az igazán mérvadó.

f1-sainz-ferrari-zandvoort

Ahol viszont borúsabb a hangulat a Holland Nagydíj péntekjét követően, az a Ferrari: Carlos Sainz szerint ismét megmutatkozik, hogy az SF-23-assal csak küszködnek a nagyobb leszorítóerőt igénylő pályákon, s attól tart a spanyol, hogy még a Q3-ba jutás is kemény falat lehet számukra – bővebben ide kattintva.

Négy csapat semmit sem hozott Zandvoortba, míg a legtöbb fejlesztés a Red Bullt üldöző Mercedes és Aston Martin, valamint a vasárnapi sereghajtó Haas autójára érkezett – itt mutatjuk az újítások listáját.

Tisztában van vele a Ferrari, hol rontották el az idei autójukat, az aerodinamikában felmerülő probléma megoldása után pedig már a jövőévi versenygép megtervezésére fókuszálnak – minderről Enrico Cardile, a csapat karosszériáért felelős részlegének vezetője beszélt Zandvoortban.

Bár Ricciardo kapcsán most nyilván a kéztörés a fő hír, még az edzések előtt nyilatkozott érdekeset róla Helmut Marko. A Red Bull tanácsadó ugyanis dicsérte az ausztrált, miközben bár Christian Horner csapatfőnök a minap még úgy fogalmazott, hogy 2024-re biztos Sergio Perez helye, az ő szavaiból már egészen más tűnik ki: „A Formula–1-ben semmi sem száz százalékig biztos, ilyen egyszerűen nincs, mindig beszélni kell a teljesítményről. Zandvoortban megvizsgáljuk a dolgokat, és megbeszéljük, hogyan tovább.”

Végezetül egy kis fejlemény Felipe Massa ügyében, amire Lewis Hamilton reagált Hollandiában: „Én csak arra koncentrálok, ami itt és most történik. Azon dolgozunk, hogy a csapatot visszajuttassuk a világbajnoki harcba, nem igazán törődöm azzal, hogy mi volt 15 éve” – mondta a brit, akinek az első címét „venné el” a brazil.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: