DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Norris a leggyorsabb pénteken az F1-es Holland Nagydíjon

A McLaren brit F1-es pilótája megelőzte Max Verstappent péntek estére Hollandiában: rendkívül szoros az állás, jó a Williams és Lewis Hamilton is.

A második szabadedzést már mérvadóbbnak vártuk az F1-es Holland Nagydíj hétvégéjén, de elég nehézkesen indult: az első percekben több feltartást is láthattunk, kidomborodott, hogy ezen a pályán nem igazán férnek el az F1-es autók, majd tíz perc elteltével előbb Oscar Piastri állította be a falba a McLarent a hármas kanyarban, majd a mögötte érkező Daniel Ricciardo reagált rosszul, és csúszott be mellé – mindketten összetörték az autójukat, így előkerült a piros zászló.

Az újraindítás után bő fél óra maradt arra, hogy eldöntsék a dolgot a pilóták, és a lágygumis időmérős próbálkozások során jött a meglepetés: az első és a harmadik szektorban is Lando Norris volt a leggyorsabb, a McLaren britje pedig ezzel meg is futotta a legjobb kört – Max Verstappen bő két tizedmásodperces hátránnyal csak a második helyre volt jó, pár századdal megelőzve Lewis Hamiltont.

Verstappen javított másodikra, de még ezzel sem előzte meg Norrist, aki ismét igazolta az utóbbi hónapok óriási fejlődését a McLarennél: 23 ezredmásodperccel elvitte a második edzést a helyiek tomboló biztatása mellett autózó világbajnok elől.

f1-norris-mclaren_4



A másik meglepetést Alexander Albon és a Williams okozta: a brit–thai versenyző Hamiltont megelőzve a harmadik helyre (!) hozta be az autót, és bár Logan Sargeant csak 12. lett, de ő sem kapott túl sokat a csapattársától.

A kissé felborult és kaotikus erőviszonyokat jól jelzi, hogy Yuki Tsunoda lett az ötödik, Pierre Gasly a hatodik, Sergio Perez csak hetedik, de a top tízben ott volt még a két Aston Martin Lance Stroll vezetésével ,valamint Valtteri Bottas a mai napon egészen gyorsnak tűnő Alfa Romeóval.

A Ferrarik viszont most sem muzsikáltak jól, Charles Leclerc a 11., Carlos Sainz a 16. helyet szerezte meg – későn tették fel a lágy gumit, furcsa programot futottak végig a többiekhez képest, és nem is mozgott túl stabilan az autó. Ezt egyébként az első edzésen Sainz Ferrariját vezető Robert Svarcman is megerősítette, aki szerint ő még soha nem ült ennyire trükkösen vezethető autóban… Sainz kétszer is járt vele a kavicságyban, egyelőre biztos, hogy ők állnak legrosszabbul a topcsapatok közül, de az Aston tempóját is nehéz megítélni, mert Alonso azért hagyományosan több tizeddel gyorsabb Strollnál.

A Mercedesnél Russell egyik edzésen sem talált bele a gyors körbe, így rosszak az eredményei, és egyelőre Perez nagy áttörését sem látjuk, bár a Red Bullt most annyira nem könnyű vezetni, Verstappen a közepes tempójú kanyarokba panaszkodott többször is.

A Holland Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

1. Lando Norris McLaren 1:11,330
2. Max Verstappen Red Bull +0,023
3. Alexander Albon Williams +0,269
4. Lewis Hamilton Mercedes +0,308
5. Yuki Tsunoda AlphaTauri +0,390
6. Pierre Gasly Alpine +0,436
7. Sergio Perez Red Bull +0,487
8. Lance Stroll Aston Martin +0,505
9. Valtteri Bottas Alfa Romeo +0,527
10. Fernando Alonso Aston Martin +0,533
11. Charles Leclerc Ferrari +0,585
12. Logan Sargeant Williams +0,604
13. Esteban Ocon Alpine +0,671
14. George Russell Mercedes +0,679
15. Guanyu Zhou Alfa Romeo +0,744
16. Carlos Sainz Ferrari +0,763
17. Kevin Magnussen Haas +1,074
18. Nico Hülkenberg Haas +1,363
19. Oscar Piastri McLaren +1,571
20. Daniel Ricciardo AlphaTauri +1,766
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: