DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Formula+

Kicsoda Liam Lawson, aki Ricciardót helyettesíti?

Évek óta a Red Bull-család tagja, összetett dobogós volt az F2-ben, kis híján bajnok a DTM-ben: bemutatjuk az F1-ben hétvégén debütáló új-zélandit.

Miután Daniel Ricciardo csuklótörést szenvedett a Formula-1-es Holland Nagydíj második szabadedzésén produkált balesetében, a Red Bull úgy határozott, hogy a mindkét csapatuknál tesztversenyzői szerepkört betöltő Liam Lawson veszi át az ausztrál helyét. A 21 éves új-zélandi így beugróként ejtheti meg F1-es debütálását Zandvoortban. De ki is Liam Lawson?

f1-lawson-alphatauri-1



A fiatal versenyző 2016-2017-ben komoly fölénnyel – egy második hely mellett az összes futamot megnyerte – tarolta le a hazájában futó NZ Formula F1600 Championship Seriest, ezután az ausztrál Formula-4-ben is egyből másodikként zárt összetettben. 2018-ban aztán már a jóval nívósabb német F4-es sorozatban szerepelt, ahol szintén aratott futamgyőzelmeket és újfent bajnoki ezüstérmes lett.

Eredményeire felfigyelt a Red Bull is, 2019-ben leigazolták a juniorprogramjukba, amelynek így az egyik legrégebb óta tagja Lawson. Előtte azért még bezsebelte a Toyota Racing Series bajnoki trófeáját az új-zélandi versenyző, aki aztán az Euroformula Openben úgy is összetettbeli második lett, hogy néhány fordulót kihagyott a szezon során. Ráadásul ebben az idényben már az F1 egyik előszobájaként futó Formula-3-ban is debütált, ahol ekkor még csak két dobogós helyet gyűjtött, egy évvel később viszont már versenyeket nyert és ötödik lett a tabellán.

lawson-dtm

Lawson eddigi karrierjének talán legkiemelkedőbb idénye a 2021-es volt, amikor egymás mellett a Formula-2-ben és próbálta ki magát a DTM-ben. Utóbbi nem is akárhogy sikerült a pilótának, hiszen végig harcban volt a bajnoki elsőségért, amelyet csak egy máig emlékezetes, vitatott ütközés után bukott el: Kevin van der Linde ment neki, aminek következtében Maximilian Götz nyerte abban az évben a DTM-et.

Az F2-ben is bekezdett, hiszen rögtön az első versenyét megnyerte Bahreinben, ám év végén be kellett érnie a kilencedik pozícióval. 2022-ben azonban szintet lépett az első számú formulaautós utánpótlás-sorozatban is (a DTM-et eközben elhagyta), hiszen négy győzelemmel megkaparintotta a bajnoki bronzérmet Felipe Drugovich és Theo Pourchaire mögött.

lawson-f2

A jelenleg 21 éves Lawson idén a japán Super Formulában vitézkedik, eddig három győzelemmel a második helyen tanyázik a pontversenyben. Erős szereplése miatt a szezon korábbi szakaszában Nyck de Vries utódjaként is felmerült a neve, most végül tényleg abba az autóba ülhet bele, amelyet a hollandtól előbb Ricciardo vett át. Nagydíjon most debütál majd az új-zélandi, de vezetett már F1-es gépet versenyhétvégén, méghozzá háromszor is tavaly: kétszer az AlphaTauri, egyszer a Red Bull színeiben. Menet közben pedig az is kiderült az FIA dokumentumaiból, hogy a 40-es rajtszámmal láthatjuk Zandvoortban versenyezni az F1 legfrissebb újoncát.

Lawson karrierjéről korábban is írtunk már cikket, az ide kattintva olvasható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: