DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
Hírösszefoglaló

Új Ferrari, új csapat(név) – pénteki F1-es hírek

Perez gondjai, az Aston Martin nyári szünet utáni fejlesztései, Alonso kapcsolata Verstappennel és Stroll-lal, az F2-es és F3-as naptár: egy helyen a napi hírek.

Kezdjük azzal, hogy kiszivároghatott az AlphaTauri F1-es csapatának új neve. Néhány napja a Formula.hu számolhatott be róla az elsők között, hogy értesüléseink szerint a Hugo Bossnak „adhatják el” a Red Bull második alakulatának nevét 2024-től, most pedig a sajtó azt is tudni véli, hogy Hugo Boss Bull Racing lehet a végleges név – bár a Boss és a Boss Orange is felröppent pletykaként.

Maradva a sajtóhíreknél: olasz lapértesülések szerint gyakorlatilag a teljes idei koncepciót kukázza a szezon végén a Ferrari, s a Red Bulléra jobban hajazó új géppel fog előrukkolni – részletek ide kattintva.

f1-ferrari-2023



Az Aston Martin ezzel egyidejűleg arról beszélt, hogy még nem áll át 2024-re, sőt a soron következő zandvoorti fordulóra is fejlesztésekkel készülnek – de a kritikusok felé megjegyezte Mike Krack, hogy érdemes megnézni, honnan jutottak idáig.

Mohammed ben Sulayem FIA-elnök beszélt az új F1-es csapatokról, és a körülöttük kialakult helyzetről: hamarosan megszületik a döntés. A lehető legjobb megoldást keresik – bővebben itt.

Sergio Perez szerint akkor kerül bajba, amikor trükkösek a körülmények az időmérőn, és a monacói hibája is sokáig benne maradt – ezzel magyarázta a gyengébb formáját a mexikói Red Bull-os.

S ha már Red Bull: Christian Horner börtönbüntetéshez hasonlította a Mercedes domináns éveit, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a számukra ínséges ívek is hozzájárultak a mostani sikereikhez. Toto Wolff Mercedes-főnök pedig épp az egyeduralkodásuk végét jelentő 2021-es Abu Dhabi Nagydíj kapcsán árulta el, hogy még mindig fáj neki, hogy „ellopták” tőlük Lewis Hamilton nyolcadik vb-címét.

Fernando Alonso egy interjúban Max Verstappenről és Lance Strollról is beszélt. Előbbi kapcsán elmondta, hogy azért kedveli a hollandot, mert a pályán rendkívül gyors, azon kívül viszont egy átlagos srác, aki imádja az autósportot; míg utóbbiból továbbra is az Aston Martin jövőbeli vezérpilótáját szeretné faragni.

f1-alonso-verstappen

Lewis Hamilton szerint az F1 remekül fogadta az APX GP filmforgatását, és sokan dolgoztak azért, hogy ez megvalósulhasson. Kiáll a sztrájkoló színészek mellett – itt olvashatók a részletek.

„Mi leszünk a másodikak” – George Russell a McLaren utóbbi futamokon látott előretörése ellenére is magabiztos a Mercedest illetően.

Verstappen saját GT3-as csapatot alapítana, méghozzá néhány éven belül – a regnáló F1-es világbajnok itt beszélt a terveiről.

Rátérve az F1-en kívüli hírekre: bejelentették a Formula-2 és a Formula-3 2024-es versenynaptárát. Előbbinél a legfontosabb változás az idei kalendáriumhoz képest, hogy kikerült Zandvoort – amely így egyedüliként nem szerepel a menetrendben az európai helyszínek közül –, helyette viszont bekerült Katar. Emellett mind a négy arab helyszínen versenyezni fog a mezőny, valamint Melbourne és a szeptemberre átkerült Baku is megtartotta helyét a naptárban, amely így ismét 14 fordulót tartalmaz. A Formula-3-asok az F2-esekhez képest néggyel kevesebb állomáson vesznek majd részt: Dzsidda, Baku, Katar és Abu Dhabi marad ki nekik.

Végezetül pedig elkezdődött a MotoGP Brit Nagydíjának hétvégéje. A pénteki edzésen Aleix Espargaro egy roppant erős körrel közel hét tizedet adott üldözőinek, miközben Marc Marquez és mindkét Yamaha Q1-re fog kényszerülni szombaton – részletek itt. Folytatás szombaton 11:50-től az időmérővel, majd 16:00-tól a sprintfutammal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: