DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„Ellopták a címet” – Wolffnak még mindig tüske Abu Dhabi

A Mercedes F1-es csapatfőnöke szerint a két évvel ezelőtti szezonzárón nem a legjobb nyert, de a fő gond nem a vereséggel, hanem annak módjával volt.

Az utóbbi évek messze legizgalmasabb világbajnoki küzdelmét hozta a 2021-es Formula-1-es évad, amelyre azonban árnyék vetül amiatt, ahogy a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon eldőlt Max Verstappen és Lewis Hamilton csatája. A hajrában Nicholas Latifi balesete miatt beküldött biztonsági autót ugyanis az utolsó körre, nem a szabályokban foglaltaknak megfelelően hívta ki Michael Masi versenyigazgató, s ez döntően közrejátszott abban, hogy a friss lágy gumikon Verstappen megelőzte az addig végig vezető Hamiltont és bezsebelte első vb-címét.

Bár már több mint másfél év eltelt a történtek óta, s a Mercedes tovább is lépett, de Toto Wolff csapatfőnök nemrég a BBC Radio Desert Island Disc című műsorában elmondta, hogy még mindig fáj neki a vereség és főleg annak a módja:

f1-abudhabi-2021-sc



„Egyenlő pontokkal vágott neki a két pilóta a versenynek. A legjobb versenyző és a legjobb gép nyer, de aznap nem a legjobb győzött. És ez még mindig szúr: nem az, hogy veszítettünk, mert én és mindannyian elfogadtuk volna a vereséget fair körülmények között. De ellopták tőlünk, és ez megnehezítette” – fogalmazott Wolff.

„Az FIA új irányítás alá került, konkrétan abban a hónapban választották meg az új elnököt, és elismerték a hibát, „emberi hibának” nevezték. De nyilván ez már nem hozta vissza nekünk a trófeát és nem vált tőle Lewis az egyetlen nyolcszoros világbajnokká.”

„De túl kell lépned rajta. Úgy gondolom, Lewis és én hasonlítunk ebben, el tudunk vonatkoztatni ettől. De ez van. Sokkal rosszabb dolgok is történnek a világban, mint hogy ellopnak egy Formula-1-es világbajnoki címet.”

Wolff megjegyezte, hogy azért volt pozitív hozadéka a 2021 Abu Dhabiban történteknek: „Az érdekes jelenség az volt, hogy csapatként és Lewis versenyzőként már nem kaptunk sok elismerést vagy szimpátiát, mert olyan sokszor nyertünk. De abban a pillanatban mi váltunk az esélytelenebbé. Az emberek nekünk szurkoltak. Ez pedig még mindig pozitívum számunkra” – mondta a csapatfőnök, hozzátéve, hogy persze azért szívesebben szerezte volna meg a címet abban az idényben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: