DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Horner börtönbüntetéshez hasonlította a Mercedes-érát

„Bűncselekményekért is lehet kevesebbet kapni!” – fogalmazott a rivális domináns hét évéről a Red Bull F1-es főnöke, aki állítja: megerősítette őket az ínséges időszak.

A Red Bull uralja eddig a 2023-as Formula-1-es szezont, hiszen mind a 12 nagydíjat megnyerte a csapat a nyári szünetig (ebből tíz sikert Max Verstappen jegyzett) – sőt, igazából már több mint egy éve tart az energiaitalosok regnálása, hiszen a tavalyi Francia GP óta csak egyetlen versenyt nem ők húztak be.

A sportot előzőleg domináló Mercedes főnöke, Toto Wolff nemrég úgy fogalmazott, hogy az esetükben legalább két autó csatázott az élen, míg a Red Bullnál csak Verstappen szerepel folyamatosan elöl – most viszont Christian Horner hasonlította a rivális által letarolt szezonokat börtönbüntetéshez az ESPN Unlapped című podcastjában:

„Hét hosszú év, az nagyon hosszú idő. Bűncselekményekért is lehet kevesebbet kapni! Várnunk kellett, míg újra versenyképes pozícióba kerültünk. Rengeteg Mercedes-győzelmet kellett végignéznünk addig. De sosem veszítettük szem elől a célt, így is minden egyes évben tudtunk futamokat nyerni olyan pályán, ahol remekeltünk. Sosem veszítettük szem elől a célt, csak össze kellett raknunk a hiányzó részleteket. Aztán amikor végre versenyképes erőforrást kaptunk, fej fej mellett tudtunk versenyezni a Mercedesszel.”

f1-horner-redbull-spa



Utóbbi megjegyzés egy nem is annyira burkolt odaszúrásnak is tekinthető a Renault irányába, ami nem meglepő a korábbi kritikákat figyelembe véve. Horner ráadásul később is a motort vette elő a sikertelenségük okaként, amikor arról beszélt, hogy az ínséges idények megerősítették a Red Bullt:

„Egy győzelmi szériából érkeztünk, aztán hirtelen esélyünk sem volt. Ott voltunk a versenyeken, de esélyünk sem volt a sikerre. Úgy vélem, ez sok szempontból próbára tette a csapatot, sokak számára könnyű lett volna elhagyni akkor az alakulatot.”

„A megnyert futamainkért keményen meg kellett dolgoznunk, elképesztően élesnek kellett lennünk, mert gyakorlatilag hátránnyal indultunk. Ha megnézzük az akkori győzelmeinket, azok roppant opportunista sikerek voltak vagy olyan pályán születtek, ahol a motorerőnek nem volt kulcsszerepe. Úgy vélem, a 2021-es volt a sportág történetének talán legepikusabb szezonja. De készen álltunk a kihívásra, megedzettek minket azok a köztes évek.”

Ami a mostani sikerszériát illeti, a bikák F1-es csapatvezetője így értékelt: „A legvadabb álmainkban sem képzeltük volna, hogy úgy megyünk a nyári szünetre, hogy veretlenek vagyunk a nagydíjakon és a sprintversenyeken. Februárban is tudtuk, hogy jó autónk van, de arra számítottunk, a Ferrari építkezni tud a tavalyi évre és azt is vártuk, hogy a Mercedes is ott lesz. Teljesen meglepett minket, mennyire versenyképesek voltunk a többiekhez képest.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: